• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/rina

27.03.2023

11:47

DVA NOVA MUZEJA U ČAČKU! Najstarije kuće u ovom gradu postaju sedišta kulture, istorije i tradicije

rina

Vesti

DVA NOVA MUZEJA U ČAČKU! Najstarije kuće u ovom gradu postaju sedišta kulture, istorije i tradicije

Podeli vest

U okviru projekta "Čačak - Nacionalna prestonica kulture Srbije" za 2023. godinu veliku ulogu ima i Narodni muzej u Čačku pod čijim okriljem će biti otvorene dve nove postavke. Da je Čačak grad bogatog istorijskog i umetničkog nasleđa Narodni muzej to želi da predstavi na novi, savremen način i on će otvoriti dve stalne postavke i to Hadžića kuću gde će biti etnološka postavka, ali i Muzej košarke.

- Kuća je sagrađena 1854. godine i prvobitno je vlasnik bio Vladimir Hadžić. Enterijer kuće biće ispunjen biranim eksponatima građanske nošnje i pokućstva, sobe će biti opremljene stilskim nameštajem koji je uglavnom nabavljen u Beogradu i drugim varošima Srbije rađen po uzoru na građanske stilove tadašnjeg vremena. Predmeti su originalni i nabavljeni su od starih čačanskih porodica kupovinom ili putem poklona i tu će biti prikazana atmosfera i kultura stanovanja u samom Čačku - rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Grad koji je iznedrio veliki broj reprezentativaca ne mora da brine ni za košarkaški podmladak, samim tim gradu na Moravi i jeste potrebna ustanova kakva je Muzej košarke upravo zbog legendi koje su ime Čačka odnele u svet. Košarkaše legende kao što su Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović imaće svoje posebno mesto u Muzeju košarke, njima će biti posevećen „Hol slavnih”.

- Muzej košarke biće postavljen u Sokolani koja je počela da se gradi 1812. godine, a završena je 1914. godine i to je najstariji objekat ove gradnje u Kraljevini Srbiji. To će biti muzej kompleksnog tipa posvećen izučavanju, interpretaciji i promociju košarke u Srbiji i Čačku kroz muzealije koje prikupljamo i koje ćemo čuvati i izlagati. Imaćemo poseban deo za multimedijalne prezentacije, promocije, predavanja, prijem košarkaša. Arhitektura postavke treba da asocira kosarkašku halu čime će predmeti, fotografija i konstrukcija dobiti dodatno značenje - rekla je Rajićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Naomi Samuel

pre 1 godinu

Bila sam povrijeđena i slomljena kada se prije 7 mjeseci dogodio veliki problem u mom braku, između mene i mog muža. toliko strašno da je iznio slučaj na sudu radi razvoda. rekao je da više nikada ne želi biti sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu da prođemo kroz mnogo boli. Pokušao sam sve moguće načine da ga vratim, nakon mnogo moljakanja, ali sve bezuspješno. I potvrdio je da je donio odluku i da me više nikada ne želi vidjeti. I tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Dakle, objasnila sam mu sve stvari, a on mi je rekao da je jedini način da vratim muža da odem kod čarobnjaka radi čarolije, jer je i njemu stvarno djelovala. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao adresu e-pošte čarača kojeg je posjetio. (drapata4@gmail.com) I tako sam sljedećeg jutra poslala mail na adresu koju mi je dao, a čarobnjak me uvjerio da ću za tri dana dobiti muža. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikad nisam vjerovao, pa je on razgovarao sa mnom i rekao mi sve što trebam učiniti. Onda me dva dana, tako iznenađujuće, nazvao moj muž koji me nije nazvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna!! Tako se vratio isti dan, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju grešku i za bol koju je nanio meni i mojoj djeci. Od tog dana, naša je veza postala jača nego prije, uz pomoć kotača. Stoga ću vam savjetovati, ako imate problema, obratite se DR APATI, možete ga dobiti i na gmail: (drapata4@gmail.com) ili putem whatsappa ili vibera na: (+66 81 302 8552).

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set