• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. O.

26.06.2023

21:04

ONA JE NAJLEPŠA I NAJVEĆA ! Banatska lepotica još nije zrela, al` kad sazri...(FOTO/VIDEO)

M. O.

Vesti

ONA JE NAJLEPŠA I NAJVEĆA ! Banatska lepotica još nije zrela, al` kad sazri...(FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Uzgajivači bundeve u Kikindi uveliko odmeravaju svoje plodove koje će predstaviti na Danima ludaje u septembru. U bašti Ginisovog rekordera Gorana Lazića (46) ludaja, čije je seme posadio pre oko dva meseca, raste kao luda...

Reporter "Informera" posetio ga je kad je seme tek stavio u zemlju, sredinom aprila, a onda i kasnije, kada se, prema njegovoj proceni, razvio plod koji ima oko 40 kilograma.

- Daleko je to od nekih rekorda Amerikanaca i Engleza. S obzirom na uslove koje imam i koliko vremena mogu da joj posvetim, zadovoljan sam kako ludaja napreduje. Mogao bih možda i više pažnje i nege da joj pružim, ali mi se ne isplati - kaže za "Informer" Lazić.

Za sve što se radi potrebna je velika ljubav, pa tako i za uzgajanje bundeva. Plod ludaje brzo raste, a za 24 sata obim joj je za oko 10 centimetara veći.

- Ludaje uzgajam zbog velike ljubavi prema povrtarstvu. To je skup hobi ali mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Brzo napreduje, raste, i to je za mene nešto magično, privlači me da joj se posvetim i gajim. Divim joj se, sednem u baštu, gledam je i razmišljam šta bih još mogao da učinim za nju-priča nam Goran koji je svojoj favortkinji u kategoriji "teškašica" nadenuo čak i ime -"Kika", po poznatoj kikindskoj mamutici.

-Jedna je u bašti, a druga u plasteniku, pa ćemo videti koja će biti bolja. Od "teškašica" ne očekujem neki veliki plasman, nadam se težini oko pola tone- otkriva nam Lazić.

Ove godine, na 38. Danima ludaje u Kikindi oprobaće se i u kategoriji bundeva "dugajlija", a upravo sa jednom takvom, dugom skoro četiri metra (395, 4 centirmetara), oborio je 2019. godine Ginisov rekord na svetskom takmičenju u Mozirju kod Ljubljane. Kaže da se nada nagradi, i tikvi još dužoj od rekorderke.

-Za "dugajlije", bez lažne skromnosti, verujem da ću osvojiti sva tri mesta- dodaje Goran samouvereno.

 

Loša godina

- Ova godina je loša za uzgoj bundeva. Velike su vrućine u plasteniku, ne mogu da ga rashladim. Postoje načini, ali ne bih da rizikujem i kvasim lišće. Prošle godine sam to radio, pa je plod dobio gljivično oboljenje. Hladne su noći, par dana je bilo oko 12 stepeni, a ludaji na otvorenom to smeta. Potrebno je da noću bude oko 20 stepeni, kako plod ne bio osetio oscilacije u temperaturi i doživeo stres. Variranje dnevnih temperatura sa 37 na 12 stepeni, smeta rastu bundeve- navodi naš sagovornik.

 

Pogledajte u videu šta nam je sve otkrio naš domaćin o sadnji i uzgoju ludaja rekorderki.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set