• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.T.

13.10.2023

14:03

Da li znate od čega je ovo slatko? Za bobicama iz Južne Amerike poludele domaćice, a ukus je da se raspametiš (FOTO)

Informer

Vesti

Da li znate od čega je ovo slatko? Za bobicama iz Južne Amerike poludele domaćice, a ukus je da se raspametiš (FOTO)

Podeli vest

Biljka poreklom iz Južne Amerike, uspeva i na jugu Srbije, a domišljate žene sa ovih prostora, već su joj našle namenu.

Na prvi pogled deluje da je to slatko od belog grožđa ili sitnog paradajza, ali nije. Reč je o peruanskoj jagodi ili fizalisu.

- Fizalis je biljka poreklom iz Perua, Ekvadora i Kolumbije koja već dugi niz godina zauzima mesto i na našem podnevlju, te je često u primeni i u našim domovima - započinje priču Veneta Cvetković iz Vlasa kod Vranja.

Kako navodi naša sagovornica, postoji nekoliko vrsta ove biljke, a neke od njih su jestive i upotrebljive u ishrani. 

- Postoje na stotinu varijeteta ove biljke, neke su jestive neke i ne, kod nas je u upotrebi peruanski fizalis koji se gaji na našem podneblju već dugi niz godina. Gaji se iz semena ili rasada. Ja lično nemam ovu biljku, meni je majka dala plodove, a njoj je pak komšinica dala rasad, tako da ne znam kako je dospela ovde kod nas. Ali vidim na mrežama, da ljudi prodaju plodove i rasad, što znači da njen ukus, hranjljiva i lekovita svojstva odgovaraju  mnogima - smatra Veneta.

 
Očigledno je plod koji liči na zrncad grožđa bio inspiracija da ovdašnje domaćice od njega krenu da prave slatko. Veneta je jedna od njih.

- Slatko se pravi na isti način kao i druga slatka. Na kilogram voća ide kilogram šećera i 150 ml vode.  Kada se u široj šerpi šećer i voda otope, dodaje se voće i kuva na srednjoj vatri, uz skidanje pene. Nakon 45 minuta do sat vremena,  dodaju se kolutovi limuna, slatko se skida sa vatre, poklopi se mokrom krpom, ostavi da prenoći i odstoji 24 časa u šerpi. Nakon toga se sipa u čiste i sterilisane tegle, zatvori poklopcima i odloži na tamnom i hladnom mestu - pojašnjava Veneta.

Peruanska jagoda je jednogodišnja biljka. U odnosu na klimu i zemljište ima slične potrebe kao i paradajz, tako da se može direktno posejati ili odgajiti iz rasada početkom maja. Fizalis neprekidno cveta od proleća do jeseni. Cvet je žuto-crn.

Foto: S.T.

 

Ima mnogobrojna lekovita svojstva fizalisa i upravo se plod ove biljke smatra za jednu od najlekovitijih kada se jede sirov i zreo. Bogata je proteinima, vitaminima C, B1, B2, B6, B12, vitaminom A kao i beta karotenom. Sadrži brojne bioaktivne sastojke među kojima alkaloide i flavonoide koji imaju umirujuće dejstvo. 

Zahvaljujući svom sastavu fizalis se u medicini koristi kao veoma moćan antioksidans u borbi protiv slobodnih radikala, kancera i leukemije.

Bonus video:





Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set