• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.05.2021

23:35

GRCI MAKSIMALNO ZAKOMPLIKOVALI ODLAZAK NA MORE, OPET MENJAJU PRAVILA!  U Grčku ne može sa 'astra zenekom'

Društvo

GRCI MAKSIMALNO ZAKOMPLIKOVALI ODLAZAK NA MORE, OPET MENJAJU PRAVILA! U Grčku ne može sa 'astra zenekom'

Podeli vest

Srbi koji su do sada primili jednu dozu vakcine "astra zeneka" neće do kraja letnje sezone moći da otputuju u Grčku!

Moraju da se vakcinišu i drugom dozom (koja se daje posle tri meseca) i sačekaju još 14 dana pre nego što otputuju. To znači da mnogi koji su se nedavno vakcinisali ne mogu ni da stignu u jeku sezone da odu na na Egejsko ili Jonsko more.


Iako je iz Atine rečeno da će u Grčku moći da se uđe sa bilo kojom vakcinom i jednom dozom "astra zeneke" jer se prima na duži period, preko noći je promenjena odluka, a veliki broj naših građana to nije ni znao.

Izmena odluke?!

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da je upućen predlog Grcima da se ovaj pravilnik koriguje i da svi sa nestrpljenjem čekaju odgovor.
- Čekamo novi protokol o putovanju od grčkih vlasti, koji bi trebalo da bude spreman posle 24. maja. Ovo je odluka Grka i ništa ne zavisi od nas i naših agencija, pa ne možemo ništa više da uradimo osim da pregovaramo. Sigurno da je mnogo nezadovoljnih građana koji su planirali odlazak u Grčku, ali postoje i druge destinacije za letovanje koje prihvataju jednu dozu "astra zeneke" ili nemaju nikakva uslovljavanja za putovanje - kaže Seničić.


I Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije "Nikana travel" u Grčkoj, kaže da su putnici nezadovoljni što moraju dugo da čekaju od momenta vakcinacije "astra zenekom" do odlaska na put.
- Zaista nije fer prema putnicima da toliko čekaju, jer će bukvalno proći cela sezona do njihove revakcine. Jedina nada nam je da će se krajem maja, kada će grčke vlasti ponovo raspravljati o merama za turističku sezonu, ova odluka promeniti i da će dozvoliti svima da uđu u zemlju. Srećom, u Srbiji nije baš veliki broj onih koji su se vakcinisali ovom vakcinom, pa se nadam da će ipak dosta njih stići u grčka letovališta - kaže Nikolić.

Foto: REUTERS/Stefanos Rapanis

Konfuzan početak sezone u Grčkoj


Koliko je situacija u Grčkoj haotična i konfuzna, svedoči i naš ambasador u toj zemlji Dušan Spasojević.

Haotično letovanje

- Početak sezone jeste konfuzan jer su Grci uveli mnoga pravila kako bi se što bezbednije letovalo. Menjaju odluke koje su već donete, a putnici nisu obavešteni na vreme. Savetujem sve naše građane da ipak putuju vakcinisani jer ako imate samo PCR test možete da imate problem ukoliko odlučite da tokom letovanja odete na neko ostrvo, pošto će vam tražiti novo testiranje. Takođe, neka vas ne iznenadi nasumično testiranje na koronu, iako im pokažete sertifikat o vakcinaciji ili PCR test. Maske su obavezne na otvorenom i možete da ih skinete samo kada jedete i pijete u ugostiteljskim objektima. Ipak, nadam se da će se poboljšati situacija kako sezona odmiče - kaže Spasojević.


Ako porodica hoće na izlet, još 360 evra za novo testiranje

Četvoročlanoj porodici sa decom starijom od pet godina koja otputuje u Grčku i želi da se odmori na kopnu pre odlaska na neko od grčkih ostrva biće potrebno dodatnih 360 evra da bi se uopšte ukrcali na trajekt!


Naime, njima PCR test koji nose iz Srbije traje samo 72 sata, a ukoliko se desi da, primera radi, na putu do Skijatosa naprave pauzu u kopnenom delu Grčke, velika je verovatnoća da će ponovo morati da rade PCR test da bi se ukrcali na trajekt za Skijatos. Isto važi i ukoliko neko bude želeo na izlet na ostrva. Prema zvaničnim informacijima, za odlazak na grčka ostrva - sa izuzetkom Lefkade, Evije i Salamine, obavezno je pokazati potvrdu o vakcinaciji ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Uslove moraju da ispunjavaju svi domaći i strani putnici stariji od pet godina. Kako PCR test u Grčkoj košta oko 90 evra, jasno je da jedna četvoročlana porodica mora da plati paprenih 360 evra samo za ovu stavku.


I pored popuštanja mera, još neke restrikcije su ostale na snazi - u maloprodajnim radnjama jedan kupac mora da ima slobodan prostor oko sebe veličine 25 kvadratnih metara, a živa muzika u restoranima neće biti moguća do kraja meseca.


Evzoni "popunjen"

Kada smo probali da popunimo PLF formular i kao granični prelaz za ulazak u Grčku stavili Evzoni, na kraju unetih svih podataka izašlo nam je obaveštenje da mesta za ulazak na ovom prelazu više nema. Dodat je i savet da probamo ponovo sutra, s tim što ponovo mora da se prođe cela procedura popunjavanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma!

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija