• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf/Informer

20.01.2022

20:07

DECA SU NA UDARU KORONE! Sindikati zahtevaju OVO!

Pixabay

Društvo

DECA SU NA UDARU KORONE! Sindikati zahtevaju OVO!

Podeli vest

Odluka Ministarstva prosvete da drugo polugodište krene po blažim merama (đaci do petog razreda se vraćaju u klupe, svi ostali će ići po kombinovanom modelu), nije naišlo na odobrenje prosvetnih sindikata

Nakon upozorenja pedijatara i medicinskog dela Kriznog štaba da su deca trenutno najviše na udaru korone, prosvetari strahuju da će se zaraza širiti munjevito čim se vrate u škole. Zbog toga traže produženje raspusta za jednu nedelju.

- Ovako sigurno nećemo moći dugo da idemo u školu. Tih nedelju dana produžetka ništa epohalno ne bi promenilo u nastavi, a značilo bi u ovoj situaciji sa koronom. Radilo se i ranije to za sezonski grip. Sa 17 hiljada zaraženih čini mi se da je neozbiljno reći kako nema razloga da se ne ide u školu. Mudrije bi bilo decu ostaviti jednu nedelju kod kuće - navodi Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Sa prosvetarima su ovoga puta saglasni i u medicinskom delu Kriznog štaba. Kako su rekli za Telegraf.rs, situacija je takva da se očekuje drastično povećanje broja zaraženih nakon što se deca 24. januara vrate u klupe. Zato je, dodaju, realno očekivati da se već u februaru pređe na onlajn nastavu.

- Ministar je rekao da će prilagođavati sistem u skladu sa tim kako se situacija sa koronom dalje bude odvijala. Prema trenutnim brojkama, realno je očekivati da se u skorijem periodu pređe na onlajn nastavu. S druge strane, imamo problem sa mlađim školarcima, jer deca do 12 godina po zakonu ne smeju da ostanu sama kod kuće, a ko bi brinuo o njima ako bismo ih sve poslali na onlajn nastavu. Roditelji moraju da rade i neće svi poslodavci da izađu u susret - priča izvor Telegrafa iz medicinskog dela Kriznog štaba.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola navodi da su provetravanje učionica i maske jedna od glavnih mera zaštite, ali smatra da ni to neće pomoći u situaciji kakva je sada.

- Znate, nastavnici u Francuskoj su protestovali zato što nemaju aparate za provetravanje vazduha u učionicama i adekvatne maske. Zamislite kako je tek kod nas. Naši đaci nedeljama nose istu masku u džepu i stavljaju je po potrebi. Kada se krene u školu, zaraza će se širiti jako brzo, ne znam zašto i mi ne pribegnemo istom upozorenju kao kolege iz Francuske - ističe on.

Podsetimo, ovih pet mera Ministarstvo je naložilo da se poštuju po povratku u škole, a koliko će imati efekta u novom talasu epidemije, videćemo vrlo brzo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija