• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

05.03.2022

12:06

UKOLIKO ŽELITE POMOĆ DRŽAVE, EVO SPISKA KO MOŽE DA OČEKUJE SUBVENCIJE!

Društvo

UKOLIKO ŽELITE POMOĆ DRŽAVE, EVO SPISKA KO MOŽE DA OČEKUJE SUBVENCIJE!

Podeli vest

U okviru programa pomoći i podrške građanima, koji Vlada Srbije sprovodi od početka godine uvode se brojne subvencije i olakšice. Počevši od mladih parova, preko povoljnijih uslova za kupovinu automobila i poljoprivrednih mašina.

Jedna od mera Vlade Srbije od početka godine u cilju podizanja nataliteta odnosi se na roditelje koji studiraju, koji su svakako obradovali mlade. U skladu sa tim, za devojka koja zatrudni i oca deteta neće važiti postojeći ispitni rokovi, već će polaganje ispita dogovarati sa profesorom.

Takođe, studentkinje neće gubiti godinu, niti će plaćati školarinu, ali su u obavezi da studije završe do 26.godine, odnosno do 28.godine ako studiraju medicinu.

 

 

Foto: Pixabay

Trudne studentkinje neće gubiti godinu

Kada su u pitanju roditelji koji imaju decu, od početka ove godine na snazi je Zakon na osnovu kojeg za prvo dete, rođeno 1. januara 2022. godine i kasnije, ostvaruju pravo na novčanu pomoć u iznosu od 300.000, umesto dotadašnjih 100.000 dinara, koja se isplaćuje jednokratno.

Dodatak za drugo dete rođeno od 1. jula 2018. godine, pa na dalje iznosi 240.000 dinara koje porodica prima u iznosu od 10.000 dinara, tokom 24 meseca.

Za trećeg mališana dodatak iznosi 1,5 miliona dinara i isplaćuje se po 12.000 dinara u 120 mesečnih rata, dok se za četvrto dete izdvaja čak 2.160.000 dinara, a isplata je tokom deset godina po 18.000 dinara mesečno. Uslov za ostvarivanje ovog prava je da je majka državljanin Republike Srbije i da ima prebivalište u Republici Srbiji ili da ima status stalno nastanjenog stranca, uz preduslov da je dete rođeno u našoj zemlji.

 

Dodatak

 

Dodatak za drugo dete rođeno od 1. jula 2018. godine, pa na dalje iznosi 240.000 dinara koje porodica prima u toku 24 meseci - po 10.000 dinara. Za trećeg mališana dodatak iznosi 1,5 miliona dinara i isplaćuje se po 12.000 dinara u 120 mesečnih rata, dok se za četvrto dete izdvaja čak 2.160.000 dinara, a isplata je tokom deset godina po 18.000 dinara mesečno. Uslov za ostvarivanje ovog prava je da je majka državljanin Republike Srbije i da ima prebivalište u Republici Srbiji ili da ima status stalno nastanjenog stranca, uz preduslov da je dete rođeno u našoj zemlji.

 

 

 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Uslov za lečenje u inostranstvu

 

Fond za lečenje pacijenata u inostranstvu 

Država je budžetom za tekuću godinu izdvojila 553.765.000 dinara Fondu za lečenje pacijenata u inostranstvu. Osnovni uslov je da su iscrpljene mogućnosti lečenja u Srbiji ili da nije moguće ustanoviti dijagnozu u našoj zemlji, da u inostranoj ustanovi u kojoj je predloženo lečenje postoji mogućnost za uspešno lečenje, da će lečenje dovesti do poboljšanja kvaliteta života pacijenta i slični... Od osnivanja ovog Fonda (2015. godine) na lečenje u inostranstvo do 2019. godine je upućeno preko 4.148 pacijenata, dok je u poslednjih pet godina država za lečenje dece u inostranstvu i retke bolesti izdvojila 11 milijardi dinara, odnosno više od 90 miliona evra.

Foto: Pixabay

Besplatno do kuće na selu

Besplatne kuće na selu

Vlada Srbije u saradnji sa Ministarstvom za brigu o selu i ove godine dodeljuje bespovratna sredstva za kupovinu kuće na selu sa okućnicom. Planirano je da ove godine bude dodeljeno 500 kuća, a za ovaj projekat ukupno je obezbeđeno 500 miliona dinara. Uslov za učešće na javnom konkursu je da su podnosioci zahteva punoletni, da nemaju nekretninu na svoje ime, pri čemu je ovaj konkurs prevashodno namenjen samohranim roditeljima, supružnicima i vanbračnim partnerima, mladim poljoprivrednicima do 45 godina života.

Još jedan od preduslova za ostvarivanje prava na ovu pomoć je da ukupna vrednost kuće sa okućnicom ne prelazi 1.200.000 dinara, da se nalazi van gradskih i prigradskih naselja, da su rešeni imovinsko-pravni odnosi i slično. Za ovaj konkurs možete se prijaviti podnošenjem popunjene prijave "Obrazac prijave" i kontaktiranjem jedinice lokalne samouprave na čijoj teritoriji se nalazi objekat.

 

Foto: Tanjug/Shutterstock

Subvencionisana kupovina električnih i hibridnih vozila

 

Do kraja februara poljoprivrednici su mogli da se prijave za subvencionisanu nabavku mašina i opreme u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. Najviši ukupni iznos podsticaja, koji korisnik podsticaja može da ostvari je 800.000 dinara.

Podsticaji se utvrđuju u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije, umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 odsto od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Za nabavku mehanizacije u biljnoj proizvodi obezbeđeno je 1,2 milijarde dinara, dok je za nabavku traktora i mehanizacije u oblasti stočarstva predviđeno 360 miliona dinara.

Vlada Srbije donela je Uredbu o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila, a pravo na podsticaj imaju fizička i pravna lica kao i preduzetnici. U znak sprečavanja zagađivanja okoline, država nastavlja stimulaciju vozača na kupovinu ekoloških vozila i za to obezbedila subvencije u visini od, čak milion eura.

 

Kupovina bicikala

 

I lokalne samouprave se jedna po jedna pridružuju podršci ekologije i to subvencionisanjem kupovine bicikala. Taj vid podrške građanima je prošle godine započeo Grad Beograd, dok su od početka ove godine konkurse za subvencionisanu kupovinu bicikala za sada raspisali Grad Novi Sad i Niš koji građanima nude po 10.000, odnosno 5.000 dinara.

 

 

U zavisnosti od kategorije vozila, Uredbom je definisano pet kategorija, pa se visina subvencije kreće od 250 do 5.000 evra. Zahtevi za ove subvencije mogu da se podnesu Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobrom 2022. godine. Inače, ovakva uredba je prvi put uvedena 12. marta 2020. godine, a iz Ministarstva za zaštitu životne sredine su saopštili da je interesovanje odmah bilo veliko, te se procenjuje da je u toj godini prodato oko 800 ovakvih vozila.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!
Košarka

Obradović preživeo pakao Istanbula! Odluka pada u petoj utakmici!

Košarkaši Monaka ostali su u borbi za plasman na fajnal for, pošto su u četvrtoj utakmici plej-ofa Evrolige savladali Fenerbahče u Istanbulu rezultatom 65:62! Time su puleni Saše Obradovića izjednačili u seriji na 2:2, pa će odluka o putniku u Berlin biti doneta u majstorici, u kojoj će Monako biti domaćin!

03.05.2024

21:56

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija