• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I.M.

31.01.2023

14:21

DOK SE JEDNIMA "OKREĆE ŽELUDAC", DRUGI GA OBOŽAVAJU! Srpsko jelo izaziva podele među narodom, a nutricionisti saglasni - Ovo je najzdraviji specijalitet!

Društvo

DOK SE JEDNIMA "OKREĆE ŽELUDAC", DRUGI GA OBOŽAVAJU! Srpsko jelo izaziva podele među narodom, a nutricionisti saglasni - Ovo je najzdraviji specijalitet!

Podeli vest

Nijedno srpsko jelo ne izaziva toliku podelu javnosti kao pihtije. Dok jedni ovaj specijalitet hvale i veličaju njegov ukus, drugi ga ni za šta ne svetu ne bi probali. Na samu pomisao na želatinast ukus mesa, zajedno sa belim lukom, mnogima se okreće želudac. Dok diskusija o ukusima ne jenjava, nutricionisti kažu da od pihtija nema boljeg i za organizam korisnijeg jela.

Pihtije se u srpskoj kuhinji spremaju od davnina, a obično s jeseni u vreme svinjokolja i tokom zime, kada u kući ima neophodnih sastojaka.

- U našoj kući pihtije se obavezno služe za Božić i slavu, bez njih nema kompletnog predjela. Svi gosti obožavaju pihtije, čak sam ih ranijih godina spremala koleginicama koje žive u stanovima i nemaju uslove da pihtije kuvaju, deset pa i više sati – kaže penzionerka Cveta Jovanović i dodaje da pihtije priprema i leti, prijateljima koji žive u Americi, a odmore provode u Srbiji.

Ona dodaje da su se ranije pihtije razlivale i u kasnu jesen tokom svinjokolja. Tečnost koja preostane nakon kuvanja mesa i kostiju za kafurmu, takođe se razlivala i služila kao pihtije.

- Pihtije nikada nisam probala i sama pomisao na takvu vrstu hrane mi stvara mučninu. Jela sam školjke, puževe, razne rakove, živo meso, pa čak i neke insekte na putovanjima, ali ukus pihtija mi nikada nije legao – kaže Čačanka Jasmina.

Foto: S. T.

Pihtije

Javnost podeljena, nutricionisti saglasni

Stručna javnost za pihtije kaže da ne postoji bolje jelo koje hrani i krepi telo. Budući da ovaj specijalitet nije mnogo kaloričan, vodi se i kao dijetetski, ako se konzumira u umerenim količinama. Nutricionisti pihtije preporučuju svim populacijama.

- Iako možda ne izgleda tako, za pihtije možemo da kažemo da su jedan od najzdravijih srpskih specijaliteta. Pune su želatina i kolagena, kojem se može pripisati zasluga za zdravlje kose, kože i noktiju. Osim što blagotvorno deluju na bolove u zglobovima, neka istraživanja su pokazala da imaju pozitivan efekat i na imuni sistem – kaže za Informer Mladen Dakić, diplomirani nutricionista-dijetetičar.

- Sto grama pihtija sadrži sedam grama proteina, isto toliko masti i samo jedan gram ugljenih hidrata. Ukupna kalorijska vrednost je 240 kcal. Zbog toga su pihtije hrana preporučljiva za sve uzraste, a zbog niske kaloričnosti i velikog procenta proteina može se tretirati i kao dijetetski proizvod – kaže čačanski nutricionista.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
rascep

pre 1 godinu

"nikada nisam probala pihtije ali ukus pihtija mi nikada nije legao" .. i za laganje je potrebno znanje ..

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija