• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraf

06.03.2023

22:25

PROLEĆE USRED ZIME NE ODUSTAJE! Do kraja nedelje temperatura i do 20 stepeni, ali stižu i grmljavinski pljuskovi koji će pogoditi ove delove Srbije

Društvo

PROLEĆE USRED ZIME NE ODUSTAJE! Do kraja nedelje temperatura i do 20 stepeni, ali stižu i grmljavinski pljuskovi koji će pogoditi ove delove Srbije

Podeli vest

Do kraja sedmice očekuje se pravo prolećno vreme, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, ali se očekuju i česta prolazna naoblačenja sa padavinama. Biće i grmljavinskih pljuskova.

Do srede u većem delu Srbije biće suvo i pretežno sunčano, povremeno uz umerenu oblačnost. Znatno više oblaka očekuje se u Vojvodini, povremeno sa kišom i pljuskovima, naročito u severnim predelima pokrajine. Inače, Vojvodina će narednih dana biti pogranični deo, koji će razdvajati toplu vazdušnu masu sa juga i hladnu sa severa. Ovaj slučaj naročito će biti izražen u četvrtak. Tada se kiša očekuje u većem delu Srbije, a biće idealnih uslova i za lokalne pljuskove sa grmljavinom.

U četvrtak se veća količina padavina očekuje na severu Srbije, a grmljavinski procesi biće rezultat već napomenutog slučaja borbe tople i hladne vazdušne mase, pa će atmosfera burno odreagovati.

U petak će na severu Srbije biti uglavnom suvo, a kiša i pljuskovi sa grmljavinom biće rezervisani za južni i centralni deo Srbije.

U subotu će u većini predela biti suvo. Inače, tokom vikenda će sve više jačati i ciklon, koji će se premeštati preko severa Evrope. Ovaj ciklon već u subotu će doneti Srbiji povećanje oblačnosti, što će biti uvod u pogoršanje vremena.

U noći ka nedelji i u nedelju u celoj Srbiji očekuje se oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Tokom većeg dela ove sedmice u prizemlju će preovladavati jugozapada strujanja, a u višim slojevima atmosfere zonalna, pa će vazdzušne mase pristizati sa Atlantika i sa Mediterana. Iz tog razloga one će biti vlažne, ali i tople, dok će vrlo hladna vazdušna masa sa snegom biti rezervisana za predele od Britanskih ostrva preko severa Evrope i Skandinavije do severa Rusije. Sve do kraja sedmice Srbija i naše područje nalaziće se između vrlo hladne sa severa i vrlo tople vazduše mase sa juga, a jačeg zahlađenja zbog zonalnog strujanja trenutno nema na vidiku.

Maksimalna temperatura u utorak i u sredu biće od 12 do 18 stepeni, od četvrtka do petka i do 20 stepeni, a manji pad temperature očekuje se u nedelju.

Dakle, pred nama je period prolećnog i veoma promenljvog vremena sa čestim padavinama. Kiša će u narednom periodu neretko biti praćena i pljuskovima sa grmljavinom. Pljuskovi sa grmljavinom uobičajena su pojava za topliji deo godine i za prolećne i letnje mesece. Neretko se javljaju i tokom marta, jer dani postaju sve duži, jača je insolacija sunca, a upad hladne vazdušne mase iznad tople podloge i te kako može odreagovati u vidu nastanka grmljavinskih procesa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija