• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ Kurir.rs

13.06.2024

16:23

RHMZ upalio alarme! Superćelijske nepogode se premeštaju ka ovom delu Srbije: Najviši nivo upozorenja, oblak sa olujom napustio Beograd!

Tanjug/Vladimir Sporčić

Društvo

RHMZ upalio alarme! Superćelijske nepogode se premeštaju ka ovom delu Srbije: Najviši nivo upozorenja, oblak sa olujom napustio Beograd!

Podeli vest

U narednom satu grmlјavinske oluje sa gradom biće najaktivnije u oblasti od Kolubarskog okruga, preko Šumadije, severnog Pomoravlјa i južnog Banata do Braničeva, upozorio je RHMZ u 16 sati.

U 15.35 Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će se Superćelijske nepogode sa jakim plјuskovima, grmlјavinom, gradom i jakim vetrom sa područja Kocelјeva - Obrenovac - Sopot preko severa Šumadije i Smedereva u narednom satu premeštati ka južnom Banatu i Braničevskom okrugu.

Prethodno, upozorenje je izdato za područje Beograda:

"Jaki plјuskovi, grmlјavina, lokalna pojava grada i jakog vetra u zoni plјuskova očekuju se i na području Beograda - najpre na terotoriji opština Obrenovac i Lazarevac, a nakon 15.30 časova i u ostalim delovima grada. Nepogode će se proširiti i na Šumadijski okrug", upozorio je RHMZ u 15.35.

"Oblačnost sa jakim plјuskovima, grmlјavinom i lokalnom pojavom grada iz Mačvanskog okruga približavaće se području Beograda i najpre zahvatiti teritoriju opštine Obrenova", hitno je upozorio Republički hidrometeorološki zavod u 14.45 sati.

"Jaka grmlјavinska oblačnost sa obilnim plјuskovima, gradom i olujnim vetrom iz pravca BiH u narednom satu zahvatiće delove Podrinja, a naročito potez Mali Zvornik - Loznica sa tendencijom premeštanja dalјe ka unutrašnjosti Mačvanskog okruga", hitno je upozorio Republički hidrometeorološki zavod u 13.50 sati.

Kiša i plјuskovi sa grmlјavinom počeće i u delovima Bačke, Srema, Šumadije i na jugozapadu Srbije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Prethodno, za danas je najavljeno veoma nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova.

"Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za konkretne lokacije RHMZ će izdavati hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", najnovije je upozorenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ)

RHMZ je objavio i meteorološku najavu za danas:

"Tokom pre podneva na području Srema, Bačke, zapadne i jugozapadne Srbije ponegde će biti slabe kiše. U pojedinim delovima Beograda padaće takođe kiša slabog intenziteta".

Najviši nivo upozorenja u dva regiona Srbije

U skoro celoj Srbiji upaljeni su meteoalarmi i to različitog nivoa upozorenja. Samo u Bačkoj danas nema prognoziranih nepogoda, dok će u Istočnoj i Jugoistočnoj Srbiji danas biti najkritičnije, gde je upaljen crveni, najviši nivo upozorenja zbog dve pojave - pljuskova i grmljavine.

Crveni meteoalarm znači da će vreme biti vrlo opasno!

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", navodi se na sajtu RHMZ.

Narandžasti meteoalarm upaljen je u Šumadiji, Pomoravlju, Jugozapadnoj Srbiji i na KiM. U Banatu, Sremu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji na snazi je žuti meteoalarm.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija