• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/B.S.

06.05.2023

06:50

NEMA SLOBODE ZA ĐAKA UBICU?! Stručnjaci kažu da nema govora da se maloletni Kosta K. pusti na slobodu

Informer

Društvo

NEMA SLOBODE ZA ĐAKA UBICU?! Stručnjaci kažu da nema govora da se maloletni Kosta K. pusti na slobodu

Podeli vest

U zavisnosti od procene stručnjaka, dete koje je ubilo osmoro drugova ili treba da se leči u psihijatrijskoj ustanovi ili u adekvatnoj ustanovi zatvorenog tipa.

Maloletni Kosta K., koji je ubio osmoro svojih vršnjaka i radnika obezbeđenja škole na Vračaru, nikako ne može biti pušten na slobodu, saglasni su stručni sagovornici Informera. Iako su njegova majka i deo javnosti tražili da puste dete koje krivično ne može da odgovara, stručnjaci navode da se to nikako ne može dogoditi, kao i da dečaka ubicu čekaju duga opservacija i lečenje.

Kako kažu, on će morati duži period da provede u nekoj psihijatrijskoj ustanovi, ili u, najmanju ruku, u domu, kako bi se pratilo njegovo stanje.

Psihijatar dr Slavica Đukić Dejanović za Informer navodi da će stručnjaci svakako procenjivati njegovo stanje i mentalno funkcionisanje.

- Ako se proceni da treba, može doći i do prinudnog lečenja, a zatim se radi i procena rizika u slučaju njegovog povratka u društvenu zajednicu. Dakle, ako se utvrdi da je bolestan, obavezno je lečenje, a ako nije, onda moraju da deluju centri za socijalni rad i izreknu mere. To podrazumeva ili smeštaj u dom ili makar nadzor sve dok predstavlja opasnost po okolinu i dokle god ne može da bude deo društvene zajednice - zaključuje dr Đukić Dejanović.

Prisilno lečenje

Psiholog Radomir Čolaković kaže za Informer da se sada samo postavlja pitanje da li je on za neku psihijatrijsku ustanovu ili za kazneno-popravni dom, a da nema ni govora da se može vratiti kući u skorije vreme.

- Ukoliko stručnjaci procene da je dečak bolestan, za to postoje psihijatrijske bolnice. Ako je opasan za okolinu i za sebe, biće prisilno hospitalizovan, mimo njegove volje. Van svake pameti je da se vrati kući. Ukoliko se utvrdi da nije bolestan, trebalo bi da ostane u nekom kazneno-popravnom domu do punoletstva, a onda bi trebalo u zatvor, iako to ne stoji u našem zakonu. Ali, po težini dela, to je zaslužio - navodi Čolaković.

Skandalozan zahtev Fatića na N1: Kosta K. da se pusti na slobodu

Jedan od onih koji je tražio da se Kosta K. pusti na slobodu jeste i Aleksandar Fatić sa Instituta za primenjenu humanistiku, podržavši zahtev majke koji je iznela u policiji.

- Tog dečaka treba neko vreme oporaviti, evaluirati, pustiti na slobodu i vratiti roditeljima! Slučajno da ne padne nekom ekspertu iz socijale da oduzme dete od roditelja, što je vrlo često. Imali smo stotinu takvih skandala proteklih godina. To dete treba da se vrati roditeljima i podvrgne ozbiljnoj psihoterapiji i da se obezbedi savetovanje roditeljima, da se vidi neka promena škole - rekao je Fatić za N1.

Kako saznajemo, majka Koste K. (13) na saslušanju u policiji takođe je tražila od policajaca da njen sin bude pušten na slobodu.

Jedinstven slučaj

Psiholog i psihoterapeut Radmila Vulić Bojović kaže da je ovo jedinstven slučaj i da je teško bilo šta reći u ovom trenutku. Dečak je smešten na neuropsihijatriji, na posebno odeljenje i sa njim će razgovarati sudski veštaci psihijatrijske i psihološke struke i posle toga informacije će biti preciznije.

Vučić: Neće videti svetlost dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o masakru na Vračaru, oštro je osudio sve koji smatraju da Kostu K. treba pustiti na slobodu.

- U slučaju dečaka sa Vračara išle su priče da li će biti na slobodi. Neki su ga čak i branili. Rekli su: "Vratite dete roditeljima." Da li ste normalni, ljudi, toliko porodica je zavijeno u crno! Neće videti svetlost dana - rekao je Vučić i dodao:

- Ti monstrumi neće izaći nigde. Nikada - naveo je on.


- Na prvi pogled se čini da je došlo do nekog sloma, do stresa koji nije mogao da kanališe na drugačiji način. Zaista ne bih da spekulišem šta i kako, to je na veštacima, ali moje mišljenje je da on neće moći dugo da bude član neke zajednice. Ne znam kako bi uopšte mogao da bude deo društva na slobodi. U zatvor ne može jer je krivično neodgovoran, pa pretpostavljam da će to biti neki poseban oblik smeštaja. Nezgodno je i delikatno jer ovo nije bilo kakvo delo, ovde je reč o detetu koje je izvršilo masovno ubistvo - kaže Vulić Bojović.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mito

pre 1 godinu

Pitajte ovog mislioca u koju školu on može da se upiše i koji bi roditelj dozvolio da mu dete ide sa njim u razred. Ovaj mislioc neka pošalje svoju decu da se igraju sa ovim genejalcem (između genijalnosti i ludila je tanka crvena linija), kojem obavezno treba dati pištolj. Kolika neodgovornost i besmisao. Što se tiće majke, ovaj klinac je proizvod nje i supruga i umesto da oseća pijetet prema izgubljenim životima, ona bi svog sina na ulicu. Divno, prava majka.

Kosovac

pre 1 godinu

Pa taj će uvek predstavljati opasnost za okolinu,posle svega što je učinio,,,jednom ubica,,uvek ubica,,

Pera ložač

pre 1 godinu

Svi maloumnici koji brane ovog Ubicu, njima bi dao najmanje po 10 godine robije. A i prestanite sa kvalifikacijom,, dečak,, nego Ubica, šts nas boli K.. Koliko ima godina jer on je Masovni Ubica i tako ga kvalifikovali a ne stati u odbranu,, dete, dečak isl.. Da ne vidi belo videlo ni on ni njegov bolesni otac jer je i on kumovao

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija