• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

17.05.2023

16:44

SRBIJI NEDOSTAJE 340 HRANITELJSKIH PORODICA! Smeštaj našlo oko 6.000 dece, ali nedostaje još!

Tanjug/Jadranka Ilić

Društvo

SRBIJI NEDOSTAJE 340 HRANITELJSKIH PORODICA! Smeštaj našlo oko 6.000 dece, ali nedostaje još!

Podeli vest

Hraniteljske porodice su velika podrška i sigurnost deci bez roditeljskog staranja, zbog čega je potrebno raditi na promovisanju njihovog rada i značaja, istakla je danas ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić na skupu "Realni problemi u hraniteljstvu“, koji su organizovali Ministarstvo na čijem je čelu i Udruženje hranitelja Beograd.

Ministarka je navela da je u Srbiji oko 4.000 hraniteljskih porodica, u kojima se na smeštaju nalazi oko 6.000 dece i mladih osoba do 26 godina starosti, a da su procene da trenutno nedostaje ukupno 340 hraniteljskih porodica.

Ministarstvo će u narednom periodu, kako je naglasila Kisić, pokrenuti niz aktivnosti, kako bi se promovisao značaj hranitelja sa ciljem da se građani motivišu i prijave za hraniteljstvo.

Kisić je rekla da joj je drago što u našoj zemlji postoje ljudi koji su spremni da preuzmu na sebe ovako važnu i veliku odgovornost i dodala da hraniteljstvo nije samo omogućavanje i zadovoljavanje osnovnih fizioloških potreba deteta uz finansijsku podršku države, već to podrazumeva podršku i pomoć u trenucima kada je deci itekako teško.

Ona je ukazala da je hraniteljstvo privremena mera porodičnopravne zaštite, čiji je cilj da se deci bez roditeljskog staranja i mladim osobama, u skladu sa njihovim najboljim interesom, obezbede nega, zaštita, vaspitanje, obrazovanje i uslovi za optimalan razvoj u porodičnom okruženju.

Prema njenim rečima, treba imati veliku dušu da se građani upuste u ovakav posao gde ih apsolutno vodi srce.

Foto: Tanjug/Dragana Ilić

Ministarka je navela da je u Srbiji oko 4.000 hraniteljskih porodica, u kojima se na smeštaju nalazi oko 6.000 dece i mladih osoba do 26 godina starosti

 

Direktorka Centra za porodični smeštaj i usvojenje Mirjana Novakov zahvalila je Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju i ministarki Kisić na podršci hraniteljima i aktivnostima koje će doprineti unapređenju kvaliteta usluge i brige o deci bez roditeljskog staranja, saopštilo je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)
Live TV

Opozicija hoće da etiketira narod koji je glasao za nju kao genocidan! Srbija je postala problem od 2012. jer smo počeli da pričamo o svojim žrtvama! (VIDEO)

Radomir Lazović iz Zeleno-levog fronta najavio je da bi deo opozicije mogao da donese alternativnu deklaraciju posvećenu obeležavanju navodnog genocida u Srebrenici. Lazović je osudio održavanje sednice Skupštine Srbije 11. jula jer je, kako kaže, to dan kada se obeležava sećanje na događaje u Srebrenici, a ne trenutak za usvajanje Svesrpske deklaracije. Na ovu šokantnu najavu reagovao je gost "Info jutra" publicista Darko Zlojutro.

05.07.2024

10:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija