• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

30.06.2023

19:38

Za vikend gmljavinske oluje i više od 30 mm kiše!? Prvi na udaru ovi delovi Srbije

printscreen

Društvo

Za vikend gmljavinske oluje i više od 30 mm kiše!? Prvi na udaru ovi delovi Srbije

Podeli vest

Nakon kratkotrajne stabilizacije i pravog letnjeg vremena, Srbiju za vikend pred nama očekuje novo pogoršanje vremena.

I današnje jutro u Srbiji osvanulo je vedro, ali i relativno sveže za ovo doba godine. Minimalna temperatura u većini predela kretala se od 10 do 14°C, a najtopliji je bio Beograd sa 16°C. Najhladniji gradovi bili su Dimitrovgrad i Vranje sa 9°C, u Leskovcu je bilo 10°C, a najhladnija mesta bila su Sjenica sa 5°C i Kopaonik sa 4°C.

Ipak, maksimalna temperatura bila je od 27 do 31°C, u Beogradu do 30°C.

Inače, današnji pad vazdušnog pritiska, uvod je u novu promenu vremena koja nas očekuje tokom vikenda.

Još u subotu pre podne sunčano. Već tokom prepodneva u severozapadnim i jugozapadnim, sredinom dana i u centralnim predelima, a posle podne i uveče i u ostalim očekuje se jače naoblačenje sa kišom i loakalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje sa gradom, olujnim vetrom i obilnim pljuskovima. U tim predelima moglo bi da padne i preko 30 mm kiše po kvadratnoim metru u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Foto: Shutterstock

Budi spremni na grmljavinu

Ipak, ne očekuje se opasnost od poplava i bujica, ali oprez je neophodan samo kod pojedinih vrlo malih tokova bujičnog karaktera u brdsko-planinskom delu Srbije i u delovima gde odvodni i kanalizacioni sistemi ne budu mogli da prihvate veću količinu atmosferske vode u kratkom vremenskom intervalu.

Dakle, na udaru pljuskova i gremljavinskih oluja prvo će se naći severozapadni i jugozapadni predeli Srbije, potom centralni, a pred kraj dana i uveče i južni i istočni.

Prvi dan vikenda biće i relativno sparan, uz temperature i do 30°C.

U noći ka nedelji i u nedelju u Srbiji se očekuje prodor hladnog fronta, uz skretanje vetra na pojačan severozapadni, a sa severa se očekuje prodor i nešto svežije vazdušne mase, ali se ne očekuje značajniji pad temperature vazduha.

U svim predelima biće umereno do pretežno oblačno, povremeno sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Maksimalna temperatura biće od 25 do 30°C, u Beogradu do 26°C.

Sredinom dana u Vojvodini, a posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije očekuje se razvedravanje.

Početkom sledeće sedmice u Srbiji se ponovo očekuje pravo letnje vreme, pa će u ponedeljak i utorak biti sunčano i toplo.

Maksimalna temperatura biće od 28 do 32°C, u Beogradu do 30-31°C.

U utorak pred kraj dana i sredinom sledeće sedmice pongede se uz jači razvoj oblačnosti očekuje pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Sredinom sledeće sedmice biće i malo svežije, ali se i dalje očekuje toplo.

Dakle, početak jula doneće nam jedno umereno letnje vreme, uz red sunca i red kiše, a temperature će uglavnom biti oko prosečnih vrednosti za leto.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija