• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.M.

14.09.2023

10:06

Bivši kamenorezac otkriva za Informer: Ovo su najčešće podvale sa nadgrobnim spomenicima

Public

Društvo

Bivši kamenorezac otkriva za Informer: Ovo su najčešće podvale sa nadgrobnim spomenicima

Podeli vest

Podizanje spomen obeležja obično je jedan od najvećih izdataka za ožalošćenu porodicu koja je izgubila svog člana. Međutim, dok biraju spomenike za svoje pokojnike, mnogi nisu ni svesni da ih podmukli kamenoresci mogu nasamariti.

Kakao za Informer navodi bivši kamenorezac ovo nekada časno zanimanje u današnje vreme je postalo predmet poruge zbog priučenih majstora koji "fušare" koliko god mogu.

Naš sagovornik ističe da su napretkom tehnologije mašine za obradu kamena sve savremenije, a kamenorezački radovi sve lošiji.

- Nema ničega sramotnijeg od loše urađenog posla, ali za to ovi novokomponovani kamenoresci ne mare. Obrukali su zanat, nikli su kao pečurke posle kiše. Kvalitet su srozali maksimalno, a i profit im je maksimalan - kaže kamenorezac koji je nedavno otišao u penziju.

Najčešće muljaže u izradi spomenika slede u nastavku.

Kineski kamen umesto afričkog i indijskog

Najčešća prevara je u prodaji kamena, pre svega crnih granita.

-Postoji nekoliko kvalitetnih crnih materijala, a jedan od boljih i najtraženijih, ali i najskupljih, poslednjih godina je indijski "Guna black".  Umesto tog granita, kamenoresci mušterijama uvaljuju kineski koji izgleda idnetično, a koji nabavljaju mnogo jeftinije.  Vara se i na crvenom takozvanom "Afrika red", za koji se potrura kineski "Imperijal". On je vizuelno dosta sličan kamenu iz Afrike , pa dok se uzorci pločica ne uporede ne može da se primeti razlika. Kada nakon montaže spomenika vašem najmilijem primetite da nešto nije u redu i zatražite objašnjenje. Obično se kamenorezci pravdaju da se "ne zna kakve će veličine i nijanse biti zrnca kamena, jer je to  priroda - kaže naš sagovornik.

On ističe da treba napomenuti da i taj kineski kamen "Imperijal" može biti dobar, ali da je dosta jeftiniji. 

Obratite pažnju na detalje u kamenorezačkoj radnji

Nekadašnji kamenorezac kaže da pre dogovora o izradi spomenika, nebi bilo loše da posetite radnju u kojoj se on izrađuje. Kako objašnjava, ukoliko tamo primetite na podu fleke ulja, postoji razlog za uzbunu.

- Moglo bi se reći da tu premazuju crne granite da izgledaju kvalitetnije. Majstori obično kažu da su u pitanju fleke od ulja za podmazivanje mašina, ali znajte da ulje za podmazivanja njihovih mašina može da bude samo ispod dela mašine koji se podmazuje. Dakle, kamenorezačka radionica ne treba da izgleda kao automehaničarska- navodi kamenorezac.

Krade se na dimenzijama i debljini

Debljina nadgrobnog spomenika ne bi trebala da bude manja od osam centimetra, stuba od 14, a nagrobnog poklopca od četiri, kaže naš sagovornik.

- Mada sve zavisi od želje kupca i estetike. Međutim, ukoliko dobijete po centimetar ili dva manje od dogovorenog, vi ste debelo prevareni. Ako vas to naljuti, očekujte da ce majstor reći da je bio las (pukotina) pa je stanjio ploču, da nije imao drugu... Ukoliko su stubovi sa strane (uz spomen ploču), a na njima i spomen ploči kapitel (krov), često će namontirati ploču od samo pet centimetra, jer se njena debljina, skrivena stubovima i kapitelom, ne vidi. Ne budite naivni, već uzmite metar u ruke i izmerite debljinu stuba sa spoljašnje strane, a potom sa unutrašnje (ispred i iza) i biće vam jasno koliko je debela spomen ploča. Poklopci za grobove ne bi trebali nikako biti manji od četiri centimetra, posebno ukoliko su površinski veći, a kamenoresci neretko upravo na tome zakidaju- ističe ovaj stručnjak.

Foto: EPA

 

 

Montaža bez "ankera"

Svaku spomen ploču, stub i kapitel treba ankerisati, ugraditi ankere (armaturu dužine i do 30 centimetara i prečnika 8 milimetara), objašnjava kamenorezac.

- Mnogi preskaču ovaj proces rada, jer su izuzetno skupe krune (burgije) za bušenje kamena i što se to mora raditi dugo, pažljivo, da ne pukne kamen. Uz to je mnogo teže namontirati spomenik. Za ankere treba izbušiti opseg (beton grobnog mesta), potom postolje od kamena za spomenik i sam spomenik. Ukoliko se spomenik ne ankeriše, jedno je sigurno, kad tad se može srušiti. Vezivna sredstva poput lepka i cementa popuštaju, a tu ne treba zanemariti i ljudski faktor pridržavanje i oslanjanje na spomen ploču... Dakle, zbog nesavesnog rada kamenoresca, spomen ploca može da se sruši i da neko pogine - kaže sagovornik.

Betonski opseg 

Većina današnjih kamenorezaca će spomenik namontirati kao kuću bez temelja, odnosno neće valjano uraditi betonski opseg.

- Nije dovoljno samo staviti običnu armaturu, ona mora biti vezana armatura (binori). Još važnije je da je za izlivanje betonskog opsega za grob zemlja ukopa. To je nalik radu kao za temelj kuće. Ukoliko je grobno mesto na neravnoj, brdovitoj zemlji, i tu ima prostora za prevare. To možete uočiti ukoliko na strani grobnog mesta gde je zemlja u prirodnom padu, beton nije uliven u zemlju, već samo iznad. Dakle, ispod tog dela opsega ostaje zemlja koja se vremenom kruni i pomera, što zasigurno ugrožava grobni opseg, odnosno stabilnost. Majstori to zakamufliraju tako što na zemlju nanesu malo maltera i na njega rukama nabacaju pesak i sitan šljunak, tek toliko da privremeno prikriju rupu. Time će uštedeti vreme izlivanja i materijal. Rezultat rada lošeg opsega se najpre uoči kada se betonski opseg sa sve spomenikom i poklopcem nakrivi. Ukoliko se opseg uradi valjano, nikada se neće pomeriti - navodi naš sagovornik. 

Štedi se i silikon za porcelansku sliku

Nekada su se porcelanske slike ukopavale u spomenik, što podrazumeva ugradnju u pažljivo ukopano ulegnuće za sliku, kaže kamenorezac.

-To iziskuje veliki trud, ali uz dobro vezivno sredstvo, slika pokojnika zauvek ostaje u kamenu. Danas se sve češće slike lepe silikonom, što može da se radi, jer su silikoni dobri, ali za to kamen treba malo "zagrebati#, odnosno produbiti specijalnim alatkama, jer ne sme da se lepi direktno na poliranu ploču. Najnesavesnije i najsramnije u ovom procesu rada je to što čak i na silikonu štede, ne sipaju dovoljno kako bi se porcelanska slika čitavom površinom zalepila za kamen. Ukoliko ostanu rupe, vremenom se voda sliva i slika može da otpadne- kaže on.

Kako ističe slova se graviraju previše plitko i boja na njima nije postojana, pa brzo spada. Gravura (udubljenje) slova mora da bude dva do tri milimetra, nikako jedan. 

Vaze za cveće

 

Vaze za cveće ili stubove mnogi majstori ne armiraju prilikom montaže, već ih samo malo zalepe silikonom.

- Verujte ima i onih mnogo bezobraznih koji kada im "zatreba ista takva vaza za drugi spomenik", malo jačim trzajem ih odlepe i ukradu. Mnogi nakon montaže spomenika shvate da su prevareni, ali odustaju da tuže kamenoresca zbog uverenja da je to greh, kako kažu, neće zbog pokojnika, da se ne prevrće u zemlji. Ako ste u dilemi, savesnije je da tužite, jer time sprečavate kamenoresca da svaki dan prevari nekog ožalošćenog i time mu kao i vama nanesu bol, možda čak i veću, ukoliko je recimo sahranio dete. Dakle, znajte da skrnavljen grob ne boli samo vas, već i druge. Ukoliko niste zadovoljni, a majstor ne uvaži reklamaciju, prijavite ga tržišnoj inspekciji - navodi naš sagovornik.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija