• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

03.12.2023

09:17

Sve o usvajanju dece: Broj onih koji žele da usvoje četvorostruko veći od broja mališana koji čekaju novi dom

pexels.com

Društvo

Sve o usvajanju dece: Broj onih koji žele da usvoje četvorostruko veći od broja mališana koji čekaju novi dom

Podeli vest

Iako je broj onih koji u našoj zemlji žele da usvoje dete četvorostruko veći od broja dece koja čekaju na novi dom, ove godine je od 323, usvojeno samo 37 mališana.

Potencijalnim usvojiteljima sada je dostupno Savetovalište za usvajanje dece.

Dragana Krstić iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" je 18 godina čekala da postanete mama i uspela je u tome biološkim putem pre pet godina, a sada je u proceduri za usvajanje deteta. Krstićeva kaže da je usvajanje tema kojom su se u kući bavili i kada su lečili sterilitet.

 - Često nam je to bila tema razgovora, čak smo i išli jednom u Centar za socijalni rad da se raspitamo o potrebnim početnim detaljima. Međutim, nismo ipak ušli u tu proceduru, iako nismo odustali od te ideje. Kada je došla Marija, ta ideja se ponovno vratila na sto u našoj kući i zapravo smo prošle godine počeli našu proceduru za proširenje porodice, jer kao i svi drugi želimo više dece, a prosto biološki, medicinski ja više ne mogu da budem trudnica - rekla je Krstićeva.

Napominje da je usvajanje jedna velika šansa za njenu porodicu da dobije još jedno ili dvoje dece.

 - Pitanja koja smo postavljali jedno drugom jesu koliko će da traje procedura, kako će to naše dete da izgleda, da li ćemo biti dovoljno dobri roditelji, da li će se ono dobro uklopiti u našu porodicu, da li će ono pružiti sve ono što njemu treba, odnosno da li mi imamo sve ono što njemu treba, tako da sva ta pitanja, naravno i pitanja procedure, kako, šta, gde predajemo, s kim razgovaramo, šta će nas sve pitati, šta treba da ispunjavamo, da li postoje kriterijumi i slično padalo je i nama na pamet - istakla je Krstićeva.

Foto: Informer TV

 

Koliko je komplikovana procedura za usvajanje dece

Marijana Arizanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" ističe da ono što je najvažnije što će dobiti u Savetovalištu za usvajanje dece u Beogradu jeste iskustvena podrška, jer lako je doći do informacija, ali ono što je specifično jeste da će u Savetovalištu moći da porazgovaraju sa roditeljima koji su već usvojili decu, koji imaju svoju porodicu i gde će čuti iz prve ruke ne samo kako je to biti roditelj usvojenog deteta, već kako su oni prolazili, ne samo kroz papirološku proceduru, već i emotivnu.

Papirološka procedura je zapravo ono što prvo prati proces usvajanja i ne može da se pomene proces usvajanja da se ne pominje procedura.

 - Komplikovana procedura je teška reč, definitivno, zato što nije toliko komplikovano što se tiče administracije. Pripremamo običnu dokumentaciju, predstavljamo sebe u smislu gde živimo, šta radimo, čime se bavimo, gde smo rođeni. Osnovne stvari zapravo predstavljamo stručnjacima iz Centra za socijalni rad. Tamo postoji tim koji nas procenjuje u toj prvoj fazi, odnosno procenjuje našu podobnost - kaže Krstićeva.

Prema njenim rečima, važno je potencijalnim usvojiteljima objasniti proceduru kako je ne bi smatrali komplikovanom.

 - Kad znamo koji su nam koraci, dakle, prvo razmišljamo o usvajanju, odlučujemo, donosimo odluku, preispitujemo sebe, kada odlučimo da usvojimo dete, onda se javljamo Centru za socijalni rad kao referentnoj ustanovi da bi nas oni procenili kroz administraciju i kroz razgovore s njima. Sve to zajedno čini podobnost porodice da bi mogla da usvoji dete -  istakla je Krstićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15