• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.01.2024

10:39

Obratite pažnju na to gde vam stoje kablovi! Neobezbeđena grejna tela najčešći uzrok požara

Shutterstock/Beta

Društvo

Obratite pažnju na to gde vam stoje kablovi! Neobezbeđena grejna tela najčešći uzrok požara

Podeli vest

Da bi se požari u ovom periodu godine predupredili potrebno je da se pripremimo za grejnu sezonu, sklonimo grejna tela i kablove sa zapaljivih površina i ne ostavljamo uključene uređaje koji nam nisu neophodni, rekao je za RTS načelnik u odeljenju Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Milorad Spasojević.

Od početka godine vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a intervenisale su na preko 1.300 požara, od kojih je 755 bilo na građevinskim objektima. Tom prilikom 105 lica je evakuisano i spaseno.

- Nalazimo se u delu godine kada je grejna sezona, i alarm je upaljen već u oktobru, od kada se povećava i broj intervencija. Poslednjih nekoliko dana imali smo nekoliko velikih požara, i na stambenim i na poslovnim objektima gde je boravio veći broj ljudi, ali ukupan broj požara je veći za 10 posto u odnosu na prethodni period - rekao je načelnik u odeljenju Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a Srbije Milorad Spasojević.

U ovim intervencijama na sreću niko nije stradao, a veći broj ljudi je evakuisan.

- Prva reakcija je ključna, na Čigoti je evakuisano 114 lica, a u somborskoj banji preko 70. Svi oni su evakuisani od strane zaposlenih, i mi smo po dolasku mogli da se fokusiramo samo na gašenje objekata - istakao je Spasojević.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Kada je reč o uzrocima požara načelnik u odeljenju Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP-a kaže da je u većini slučajeva odgovoran čovek.

- Mi od oktobra apelujemo na sugrađane da se pripreme za grejnu sezonu, da se grejna tela postave na negorive površine, da se kablovi sklone sa tepiha i sa nameštaja, i da isključujemo sve što nam nije neophodno kada izlazimo iz stana - rekao je Spasojević.

Materijalna šteta u požarima koji su poslednjih dana izbili je velika, ali je najbitnije da nije bilo žrtava. Puno reči je bilo i o zagađenju.

- Svaki požar donosi zagađenje vazduha, velike koncentracije dima i toksičnih čestica", rekao je načelnik u odeljenju Uprave za vatrogasno - spasilačke jedinice MUP-a Srbije Milorad Spasojević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija