• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J.V.

24.05.2024

15:31

Počela sa radom najveća solarna elektrana u Srbiji: Snabdevaće strujom 2..500 domaćinstava

J.V.

Društvo

Počela sa radom najveća solarna elektrana u Srbiji: Snabdevaće strujom 2..500 domaćinstava

Podeli vest

U Saraorcima kod Smedereva završena je prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji, koja će proizvodtiti 16 miliona kilovat sati godišnje zelene struje i snabdevati oko 2.500 domaćinstava električnom energijom

Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije – sunčevo zračenje za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu.

Projekat je realizovala nemačka kompanija AVR Grupa, koja u Srbiji posluje od 201-te godine.

U ovoj prvoj fazi ukupna snaga elektrane iznosi  9.86 megavata, a radovi su okončani za manje
od godinu dana.

- Ova elektrana nije samo doprinos u smanjenju gasova CO2, povećanju zelenih megavat sati, već ima dodatni benefit za meštane ovog kraja. Pre izgradmnje stanovnici Saraoraca, Skobalja i Male Krsne nisu imali mogućnost dvostranog napajanja električnom energijom, a nakon izgradnje ove elektrane i njenog priključenja na mrežu, to imaju, što znači stabilniji napon, pouzdanije napajanje i bolji kvalitet električne energije – rekao je Bojan Lazić, glavni inženjer AVR Group.

Kažu da su za izvođače radova izabrali kinesku kompaniju Pauer Čajna Hajpek, jer su želeli da
svoju prvu elektranu naprave što bolje mogu, te su se odlučili da taj posao povere ljudima koji
imaju najviše iskustva, kao globalni lider u projektima ove vrste

- Ova elektrana je prvi novi energetski projekat koji je Pauer Čajna realizovala u Srbiji. To je ujedno i fotonaponska elektrana sa najvećim instalisanim kapacitetom u izgradnji u Srbiji. Svake godine će generisati oko 16 miliona kilovat sati zelene struje uz smanjenje ugljendioksida za 6.000 tona, proizvodiće dovoljno energije za snabdevanje oko 2.500 domaćinstava.U budućnosti, naša kompanija će nastaviti da se pridržava koncepta zelenog razvoja i uz podršku srpske vlade i kineske ambasade će dodatno povećati ulaganja u oblast obnovljive energije koja će uticati na ekonomski i društveni razvoj Srbije i dati veći doprinos ostvarenju održivog razvoja zemlje. Ovaj projekat ima potencijal da bude značajna prekretnica, dodatno jačajući dugogodišnje prijateljstvo između Kine i Srbije - izjavio je Jan Laihui, generalni menadžer kompanije PowerChina Hubei.

Sa ovom solarnom elektranom Srbija će imati na mrži preko 100 megavata obnovljivih izvora
energije i to je najbolji dokaz da solarna industrija ulazi u dinamičan rauvoj u našoj zemlji.

- Ova solarna elektrana od 10 megavata će prodavati struju pod komercijalnim uslovima, bez podrške države. To znači da je naše tržište električne energije sve zrelije i spremnije da prihvati ovakve projekte. Nadamo se da će ovaj uspešan projekat, na našem putu dekarbonizacije, biti podstrek i za druge, a radujemo se što investitor, osim ovog projekta, planira i nove projekte u oblasti obnovljivih izvora energije. Ministartsvo će zajedno sa državom i vladom nastaviti da podržava razvoj obnovljivih izvora energije, sa posebnim fokusom na solarne elektrane. Radićemo na tome da regulatorni okvir bude još kvalitetniji, a rad energetskih preduzeća efikasniji u podršci razvoju ovakvih projekata - istakao je Milan Novaković, šef kabineta ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović.

Novoizgrađena elektrana popraviće naponske prilike na naponskom izvodu preko kojeg se vrši
napajanje sela Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i Lozovik.

- Blagodeti solarne elektrane u Saraorcima osetiće brojni potrošači na ovom području, i ovo je sigurno trasa za implementaciju novih sličnih projekata, koji doprinose povećanju kapaciteta ovih vrsta elektrana – rekla je gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović.

Konpanija AVR Group najavila je za jun početak izgradnje nove solarne elektrane u Obrenovcu,
snage od 9,95MW, a odmah potom i izgradnja druge faze solarne elektrane u Saraorcima.

Druga faza izgradnje solarne elektrane u Saraorcima, najavljuju iz ove kompanije,
je posebno interesantna po tome što se planira izdavanje digitalnog tokena koji će investitorima
dati mogućnost ulaganja u obnovljive izvore energije uz ostvarenje prinosa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija