• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.05.2024

10:00

Zabrinjavajuće! Majke kljukaju ćerke hormonskim lekovima: Pilulama deci odlažu ciklus zbog putovanja

informer.rs

Društvo

Zabrinjavajuće! Majke kljukaju ćerke hormonskim lekovima: Pilulama deci odlažu ciklus zbog putovanja

Podeli vest

Majke u Srbiji svojim maloletnim ćerkama daju hormonske pilule za odlaganje menstrualnog ciklusa kako bi tokom boravka na ekskurzijama i unapred uplaćenim godišnjim odmorima izbegle krvarenje. U pitanju su veoma jaki lekovi koji mogu izazvati poremećaj rada žlezda sa unutrašnjim lučenjem i dovesti do hormonskog disbalansa kod devojčica, upozoravaju stručnjaci.

U susret školskim ekskurzijama i letnjim odmorima u jednoj ženskoj grupi na društvenoj mreži Fejsbuk jedna majka je postavila pitanje da li može da svojoj ćerki koja ima 14 godina uvede tablete za odlaganje menstrualnog ciklusa, jer u tom periodu sa školom idu na dvodnevnu ekskurziju.

Sudeći po broju pozitivnih odgovora koje je dobila, dolazi se do zaključka da veliki broj majki svojim ćerkama dozvoljava da piju hormonske lekove.

- Prošlo leto sam svojoj ćerki koja je tada imala 15 godina davala da pije pilule za odlaganje menstruacije pred more u Grčku. Daješ joj tri dana pre nego što treba da dobije redovan ciklus i onda pije sve vreme dok ste na moru - piše u odgovoru jedne majke.

Rast i razvoj

Koliko je ovo opasno, ukazuje ginekolog Vanja Milošević, koji kaže da roditelji nisu svesni koliko štete mogu naneti svom detetu dajući mu hormonske lekove koji su 200 puta koncentrovaniji od normalnog nivoa hormona u telu devojčica u periodu puberteta.

On kaže da se takva praksa mora prekinuti pod hitno jer hormonski lekovi negativno utiču na celokupan rast i razvoj dece.

- Generalno smo skloni tome da radimo protiv svog zdravlja, ali ovde je u pitanju zdravlje naše dece koje ozbiljno može biti ugroženo neadekvatnim davanjem hormonske terapije. Devojčice u tom periodu još nemaju izbalansiran hormonski status i kada im se uvede lek koji sadrži veliku količinu hormona, to može izazvati zastoj u normalnom telesnom razvoju, odnosno može se odraziti na visinu, telesnu masu i razvoj mišića. Takođe, može poremetiti rast grudi i uspostavljanje funkcije genitalija, koje se u periodu puberteta posebno razvijaju - kaže Milošević.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Kako ističe poznati ginekolog, to sve utiče na opšte stanje i zdravlje mladog organizma u periodu najintenzivnijeg razvoja i nijedno putovanje niti provod sa prijateljima ne daju opravdanje za njihovo konzumiranje.

- Apelujem na sve ljude da nijedan lek ne uzimaju sami niti daju svojoj deci bez prethodne konsultacije sa lekarom, pogotovo ne zbog odlaska na ekskurziju ili letovanje. Upotreba tih tableta može imati kontraproduktivan efekat na dečiji organizam u periodu rasta i razvoja - napominje Milošević.

Dugoročne posledice

Pedijatar Saša Milićević saglasan je da je krajnje neodgovorno takvo ponašanje roditelja koji daju deci hormonske lekove na svoju ruku i da nisu svesni dugoročnih posledica koje ti lekovi ostavljaju na mlad organizam.

- Nažalost, često se javljaju devojčice koje imaju neželjena dejstva jer su koristile neke od tableta za odlaganje ciklusa. Upotreba ovih preparata može dovesti do hormonskog disbalansa, kasnijih neredovnih i obilnijih krvarenja, kao i poremećaja menstrualnih ciklusa koji kod njih u pubertetu nije još ni uspostavljen do kraja. Ako se lekovima deluje na lučenje nekog hormona, u ovom slučaju progesterona, automatski se remeti lučenje svih drugih hormona u organizmu. Tako mogu nastati problemi sa štitnom žlezdom, radom srca i celokupnim reproduktivnim sistemom - kaže Milićević i dodaje:

Foto: Pedja Milosavljević

 

- Zato devojčice osećaju opštu nelagodu u organizmu, tremor mišića, nervozu i poremećaj sna. Mogu se javiti mučnina i vrtoglavice, znoje im se dlanovi, a nekoliko meseci nakon upotrebe lekova mogu imati obilna krvarenja i bolne cikluse.

Zloupotreba pilula "za dan posle"

Pedijatar Saša Milićević upozorava da se među adolescentima sve više zloupotrebljava i hormonska pilula "za dan posle", koja prvenstveno služi za sprečavanje neželjene trudnoće, ali je tinejdžeri, nesvesni posledica, koriste kao kontracepciju.

- Ni odraslim ženama se ne preporučuje upotreba te pilule češće od dva puta godišnje, jer je u pitanju neverovatno jak hormon koji može sprečiti trudnoću. Ta tableta pravi haos u njihovom organizmu, pa čak može uticati i kasnije na plodnost - kaže Milićević.

Posledice:

* mučnina
* vrtoglavice
* znojenje
* obilna krvarenja
* bolni ciklusi
* poremećaj sna
* tremor mišića
* nervoza
* hormonski poremećaj
* poremećaj razvoja grudi i genitalija


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija