• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.06.2024

11:30

Od danas nova pravila za putovanja autobusom! Jedna stvar počinje da se naplaćuje

Shutterstock, Darko Cvetanović

Društvo

Od danas nova pravila za putovanja autobusom! Jedna stvar počinje da se naplaćuje

Podeli vest

Putnici koji na odmor putuju autonusom preko agencija od danas će moći da nose samo jedan prtljag, odnosno kofer po sedištu i to težine oko 23 kilograma, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je Tanjugu rekao da ovo pravilo nije obavezujuće i da je ono dogovor između agencija, jer je tokom prethodnih godina velika količina prtljaga putnika predstavljala ozbiljan problem prevoznicima, pošto se dešavalo da od težine tolikog prtljaga pucaju poluosovine na autobusima.

- Ovo pravilo je uvedeno zbog bezbednosti putnika, jer autobusi ne mogu da prevoze neograničene količine prtljaga, a prethodnih godina se dešavalo da su neki putnici nosili po nekoliko kofera po osobi, puno dodatne opreme, pa čak i čamce - rekao je Seničić.

Prema njegovim rečima, predviđeno je i da se dodatni prtljag naplaćuje 30 evra po komadu, ali, kako naglašava, putnici pre putovanja obavezno sa agencijom treba da provere da li će, bez obzira na to što će platiti, moći da unesu još jedan kofer.

Seničić je naveo i da putnici treba da znaju da je za unošenje kofera u kabinu u kojem se putnici prevoze, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja, predviđena kazna od 300.000 do dva miliona dinara. Putnici, kako je objasnio, sa sobom u autobus svakako mogu uneti jedan ručni prtljag i to onaj koji može stati u prostor iznad sedišta.

- Težina prtljaga neće se svakako meriti u gram, ali 23 kilograma je ozbiljna težina, pogotovao kad idete na more, jer se ne iseljavate iz zemlje, već idete na odmor - rekao je Seničić

On je naveo da je težina od 23 kilograma za prtljag uzeta kao optimalna i da tu težinu primenjuju i avioprevoznici.

Seničić je rekao i da su o novom pravilu svi putnici obavešteni i upozoreni prilikom kupovine aranžmana, jer su pravila za prtljag sastavni deo programa, kao i opštih uslova putovanja, sa kojim su putnici dužni da se detaljno upoznaju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija