• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

16.06.2024

16:32

Kako da se zaštitite od provale dok ste na odmoru! Mnogi rade ovu stvar, a nisu svesni da tako "pomažu" lopovima

informer.rs

Društvo

Kako da se zaštitite od provale dok ste na odmoru! Mnogi rade ovu stvar, a nisu svesni da tako "pomažu" lopovima

Podeli vest

Tokom letnjih dana pokušaji krađe i provale su češći. Na meti mogu da budu svi, a ono što se poslednjih godina beleži je trend da provalnici pokušavaju da uđu u stanove tako što se ponašaju kao da ulaze u svoj dom.

I dok nadležni imaju savete kako da se spreči da do provale dođe, Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije objašnjava kako da se osigura imovina za slučaju da ipak budete opljačkani.

Nadležni apeluju na građane da zaključavaju vrata, da ne objavljuju na društvenim mrežama kada idu na odmor i da ne spuštaju roletne. Neki se štite i osiguranjem doma.

Podaci pokazuju da se čak 70 odsto krađa i provala dešava dok su ljudi na godišnjem odmoru. Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije kaže da se, prema podacima MUP-a, u Beogradu u proseku godišnje obije pet do šest stanova dnevno, a taj broj raste upravo u mesecima kada su aktuelni godišnji odmori – dakle jul i avgust.

„Komšinica može da sačuva cveće, može u neku ruku da sačuva i stan, ali su i lopovi sve inventivniji. Imaju i oni neke svoje metode kako mogu da primete da li je stan prazan, odnosno da li su vlasnici na godišnjem odmoru. Stoga, posebno vodite računa. Zaštite od lopova nema, jedino što možete jeste da zaštitite imovinu u svom stanu, a to je polisa osiguranja", naglašava Ćirić.

Ko ima pravo na naknadu štete u slučaju provale

Ukoliko ste osigurali stan sa dopunskom polisom koja podrazumeva provalnu krađu i nešto vam je polomljeno, ukradeno iz stana, vama će šteta biti nadoknađena, ali do određene sume.

Pre nego što kupite polisu i pre nego što se dogovorite koliko ćete je plaćati, vi birate i dogovarate sa proceniteljima, sa agentima osiguravajućih društava na koju sumu vi zapravo želite da osigurate. Dakle, ne možete da se osigurate na 100.000 dinara, šteta je milion i da očekujete milion. Ne, ako ste se osigurali na 100.000 dinara, ukoliko procenjujete da vam je vrednost u stanu tolika, tolika će vam šteta biti nadoknađena", objašnjava on.

Šta da radimo u slučaju štete nastale usled vremenskih nepogoda

Takozvane superćelijske oluje su prošle godine i prethodnih meseci, mnogima nanele materijalnu štetu na vozilima.

Ukoliko je naneta šteta vašoj imovini, na primer, ako vam je oštećen automobil, najbolja zaštita automobila u smislu oluje, pada drveta, pada krova sa susedne zgrade ili kuće jeste kasko polisa osiguranja. Ukoliko nemate kasko polisu, onda treba da se javite onome ko je vlasnik tog stabla koje vam je oštetilo automobil. Ako je to javno zelenilo, obraćate se javnom zelenilu i oni će preko svog osiguravajućeg društva isplatiti štetu. Ako je komšijin krov u pitanju, javljate se komšiji", napominje Ćirić.

Objašnjava da bi trebalo da svi imamo i polisu osiguranja od odgovornosti prema trećim licima.

Dakle, to je polisa koja će štititi sve ljude oko nas ukoliko, evo, govorimo o olujama, ukoliko stablo iz našeg dvorišta oluja iščupa, padne i ošteti komšijin automobil, komšijinu ogradu, komšiju, odnosno ugrozi njegovo zdravlje. Isto važi i za krov. Dakle, osiguranje od odgovornosti prema trećim licima je polisa kojom ću ja zaštititi sve ostale", navodi Zoarn Ćirć, dodajući da takvu polisu ima jako malo naših sugrađana.

U slučaju da polisu nemamo, a nekome nanesemo štetu, možemo da postignemo međusobni dogovor. Ako do toga ne dođe, neko može i da nas tuži.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija