• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.07.2024

13:40

Prisustvuje ministar Ivica Dačić: Dan Specijalne antiterorističke jedinice obeležava se u Batajnici!

printscreen/instagram MUP

Društvo

Prisustvuje ministar Ivica Dačić: Dan Specijalne antiterorističke jedinice obeležava se u Batajnici!

Podeli vest

Obeležavanje Dana Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP-a počelo je danas u bazi te jedinice u Batajnici, a događaju prisustvuje i potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

- Njega je dočekao počasni stroj, a raport mu je predao komandant jedinice, pukovnik policije - Spasoje Vulević.

Dačić je položio venac na spomenik poginulim pripadnicima jedinice. Jedinica danas obeležava i svoj jubilej, 45 godina postojanja. Pripadnici SAJ-a priredili su taktičko-tehnički (TT) zbor naoružanja i opreme koju koriste, poput pušaka, zaštitne opreme, kvadova, dronova, vozila "Hamvi" i "Miloš".

Predviđena je i pokazna vežba, u okviru koje će, između ostalog, pripadnici jedinice desantirati iz helikoptera. Specijalna antiteroristička jedinica je organizaciona jedinica u sastavu Direkcije policije, Ministarstva unutrašnjih poslova.

SAJ je savremena, visokoprofesionalna antiteroristička jedinica policije, usko specijalizovana i opremljena najsavremenijom specijalističkom opremom, namenjena za izvršavanje složenih i visokorizičnih zadataka bezbednosti i zaštite Republike Srbije i njenih građana.

Foto: printscreen/instagram MUP

 

To se pre svega odnosi na borbu protiv terorizma na taktičkom nivou, kao i na pružanje asistencije Upravi kriminalističke policije i drugim organizacionim jedinicama MUP-a prilikom lišenja slobode članova organizovanih kriminalnih grupa, posebno u situacijama gde se očekuje pružanje otpora vatrenim oružjem. Iskustvo sticano decenijama i program obuke sačinjen po uzoru na svetske antiterorističke jedinice, stvorili su izuzetno obučenu, veoma pokretnu i savremeno opremljenu operativnu jedinicu, osposobljenu i spremnu da reši najteže situacije.

Namenjena je za izvršavanje sledećih visoko rizičnih zadataka, u skladu sa zakonskim propisima i ovlašćenjima: planiranje i izvršavanje najsloženijih bezbednosnih zadataka u borbi protiv terorizma, intervencije u slučaju talačkih situacija, intervencije u slučaju otmice vazduhoplova i drugih kriznih situacija u vazduhoplovima, intervencije u slučajevima barikadiranja i pružanja otpora vatrenim oružjem, lišavanje slobode članova organizovanih kriminalnih grupa u saradnji sa drugim organizacionim jedinicama MUP-a, obezbeđenje ličnosti i objekata koji su prema proceni nadležnih državnih organa bezbednosno ugroženi. Moto jedinice predstavljaju reči vojvode Živojina Mišića "Ko sme, taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred".

SAJ je formirana 1978. godine u sastavu tadašnjeg Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove, Socijalističke Republike Srbije. Prvobitni naziv je bio Jedinica milicije za specijalna dejstva i bila je namenjena za izvršavanje najsloženijih bezbednosnih zadataka, sa visokim stepenom rizika, koje nije bio u stanju da reši redovni sastav milicije. U bazi SAJ-a se nalazi spomen-zid na kome su uklesana imena 16 poginulih pripadnika, koji su živote izgubili časno i hrabro vršeći svoje dužnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija