• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.07.2024

16:22

Deca iz kosovskih enklava prvi put na moru! Gujon:  Mi ne možemo da im promenimo život, ali možemo da im omogućimo uspomene koje će pamtiti ceo život

Marko Petrović

Društvo

Deca iz kosovskih enklava prvi put na moru! Gujon: Mi ne možemo da im promenimo život, ali možemo da im omogućimo uspomene koje će pamtiti ceo život

Podeli vest

Trinaestu godinu zaredom, humanitarna organizacija „Solidarnost za Kosovo“ organizuje letovanje na moru za 42 dece sa Kosova i Metohije. Zahvaljujući humanitarcu Arno Gujonu, do sada više od 600 dece iz enklava imalo je priliku da deo letnjeg raspusta provede na moru.

Ove godine, dečaci i devojčice iz mesta: Izvor, Novo Brdo, Prekovce, Štrpce, Lepina, Skulanevo, Batuse, Brezovica i Gračanica, borave u Tivtu gde su stigla autobusom.

Deci iz enklava je ovo prvi put u životu da vide more i otkriju čari kupanja.

- Ima mnogo dece u svetu koja nikad nisu bila na moru, pa čak i iz Francuske, ali deci iz srpskih enklava koja žive izolovano tokom cele godine, more znači slobodu. Oni nemaju nažalost mogućnost da se često druže sa drugom decom iz drugih enklava. Ovom, sada već tradicionalnom akcijom, želimo da deca osete šta je to sloboda i da se druže međusobno, upoznajući nove drugare i drugarice na lepom i opuštajućem mestu daleko od posebno teške svakodnevice. Zato je letovanje na moru za njih zaista poseban događaj - kaže Arno Gujon osnivač humanitarne organizacije “Solidarnost za Kosovo” i direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju.

O deci na letovanju brine stručni tim vaspitača, profesora likovne umetnosti i fizičkog vaspitanja. Prvog dana ih dele u timove, i organizuju im „Olimpijadu“ tokom koje se takmiče u sportskim i vodenim aktivnostima, umetnosti i sl.

- Mi ne možemo da im promenimo život, ali možemo da im omogućimo uspomene koje će pamtiti ceo život - zaključuje Gujon.

Mališani sa Kosova i Metohije će boraviti na moru sedam dana. Imaće priliku da krstare po Bokokotorskom zalivu i obiđu znamenita mesta na primorju Crne Gore. Ovaj projekat se realizuje u saradnji sa raško-prizrenskom Eparhijom koja je izabrala mališane po socijalnim kriterijumima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra?
Live TV

Šokantna saznanja o ubici policajca! Osam puta bežao iz zatvora! Da li je imao pomoć iznutra?

Poslednja informacija koju imamo da je Hajziri Artan ubio policajca Nikolu Krsmanovića u Loznici. Zvaničnici su se oglasili sa izjavom da je ovo teroristički akt. Potraga za osumnjičenim i dalje traje. Prema nepotrvđenim informacijama, jedan od njegovih jataka je uhapšen. Na ovu temu, ali i o pokušaju atentata na Donalda Trampa, u "Info danu" govorili su Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, politikolog Vladimir Kljajić i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije.

18.07.2024

16:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija