• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.07.2024

09:54

Na mreži i 300mw iz RHE Bajina Bašta! Živković: Doprineće energetskoj sigurnosti Srbije u vreme verovatno nezapamćeno dugog toplotnog talasa

Privatna arhiva

Društvo

Na mreži i 300mw iz RHE Bajina Bašta! Živković: Doprineće energetskoj sigurnosti Srbije u vreme verovatno nezapamćeno dugog toplotnog talasa

Podeli vest

Iako su u toku planirani kapitalni i redovni remonti termo kapaciteta, a potrošnja električne energije obara sve letnje rekorde, „Elektroprivreda Srbije“ obezbeđuje dovoljne količine električne energije i stabilno snabdevanje građana i privrede.

- Ponovo je u pogonu jedan agregat RHE "Bajina Bašta", pošto su završeni veliki remont dovodno-odvodnog sistema, revitalizacija kuglastih zatvarača oba agregata i sanacija kosog cevovoda elektrane. To znači još 300 megavata na mreži, koji će doprineti energetskoj sigurnosti Srbije u vreme verovatno nezapamćeno dugog toplotnog talasa koji je pogodio našu zemlju - poručio je generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ Dušan Živković. 

Kako je naveo, ovo će doprineti optimizaciji proizvodnih kapaciteta.

- Vraćanje na mrežu jednog agregata u ovde u Bajinoj Bašti, osim dodatne proizvodnje,  doprineće i optimizaciji proizvodnih kapaciteta kako bismo dodatne količine električne energije obezbeđivali po najpovoljnijim uslovima - rekao je Živković.

Foto: Privatna arhiva

 

On je dodao da se istovremeno odvijaju radovi na revitalizaciji agregata R1. 

- Revitalizacija naše jedine reverzibilne hidroelektrane počela je posle 42 godine rada i  nije više mogla biti odlagana. Radovi na prvom agregatu biće završeni krajem novembra, a sledeće godine nas očekuje revitalizacija drugog agregata - naveo je prvi čovek EPS. 

Podsećamo, remontne aktivnosti u termo sektoru se sprovode u skladu sa planiranom dinamikom, a već sledeće nedelje na mreži će biti blok A6 u TENT. Početkom avgusta biće završen kapitalni remont bloka A1 u Kostolcu, a  pre početka grejne sezone biće završeni i kapitalni remonti TENT A2  i bloka B1 u Kostolcu.  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Tramp će se suprostaviti dubokoj državi i smiriti NATO alijansu! Ukrajinci se neće lako povući sve dok imaju podršku Amerike! (VIDEO)
Live TV

Tramp će se suprostaviti dubokoj državi i smiriti NATO alijansu! Ukrajinci se neće lako povući sve dok imaju podršku Amerike! (VIDEO)

Gosti emisije "Rat uživo" Informer TV bili su pukovnik Milan Jolović Legenda i analitičar Ljuan Koko. Govorili su o brojnim temama, prvenstveno o predstojećim izborima u Americi, odnosno informaciji da se demokratski kandidat Džo Bajden povlači iz izborne trke, ali i o drugim aktuelnim temama, kao što su ratovi u Ukrajini i Gazi.

21.07.2024

22:40

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija