• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I.M.

03.08.2024

11:03

Snaha zaovi donirala jetru, nakon dve godine zajedno proslavile novi život! Marija organ izgubila tokom korone, Ana joj bila jedini spas (FOTO)

I.M.

Društvo

Snaha zaovi donirala jetru, nakon dve godine zajedno proslavile novi život! Marija organ izgubila tokom korone, Ana joj bila jedini spas (FOTO)

Podeli vest

U Čačku je nedavno održano nesvakidašnje rođendansko slavlje, snaha Ana (36) i njena zaova Marija (42) Milošev su nedavno proslavile svoj drugi rođendan. Obeležile su dan kada je Marija zahvaljujući donorstvu organa, dobila šansu za novi život.

Nesebičan potez Ane Milošev, inače prosvetne radnice, Marija će pamtiti dok je živa. Dve godine nakon transplatacije Ana se danas sa osmehom priseća dana kada je čitava porodica strepela da medicinski zahvat uspe.

- Za Mariju je transplatacija jetre bila jedini spas. Niko od njenih članova uže porodice nije bio kompatibilan, a čim je utvrđeno da joj moja jetra odgovara ni trenutka se nisam dvoumila - priča Ana, učiteljica u dvojezičnoj osnovnoj školi u Berlinu, koja sa suprugom i njihovo dvoje male dece godinama živi i radi u Nemačkoj.

Ana je inače unuka naše proslavljene operske dive Radmile Bakočević. Udaju za Milana Miloševa opisuje kao dan kada je spoznala značenje reči “spokoj” jer sklad i ljubav koje je tu srela, ne bi menjala ni za šta na svetu. Toplina i ljubav njegove porodice su joj pomogli da ne oseti strepnju što jednom njenom članu daje deo sebe.

Marija, inače lekar, jetru je izgubila tokom korone, kada je radeći u kovid bolnici u Čačku, kao i mnoge njene kolege, dobila virus. Nakon preležanog virusa njena jetra iz dana u dan je imala sve slabiju funkciju.

- Došao je trenutak kada je za nastavak Marijinog života transplatacija jetre bila jedini spas. Tada su njeni roditelji, sestra i brat Milan, inače moj suprug, krenuli sa tesiranjima. Ali niko od njih nije mogao biti donor jer nisu kompatibilni I u startu su eliminisani kao mogući donori. Kada sam saznala da joj prema krvnoj grupi, moja jetra odgovara, ni trenutka se nisam razmišljala - priča Ana.

Strah, strepnja i iščekivanje dana transplatacije koja je obavljena na klinici u Istanbilu, bili su neuporedivo manji od straha da li će Marija izdržati da živa legne na operacioni sto.

- Bukvalno su bili u pitanju dani, Mariji je bilo sve lošije, i svi smo strahovali da li ćemo u kliniku Milenium stići na vreme. Kada smo tamo stigle ponovo su radili silne analize, a kada smo mislili da je čas spasa za Mariju ispred nas, morali smo da prođemo proveru njihovog etičkog komiteta. Naime, u Turskoj se transplatacije organa rade isključivo sa živih donora, pa su želeli da budu sigurni da ja Mariji nisam prodala organ. Tek tada sam pala u očaj, jer Marija je bila sve bliže ivici sa koje nema nazad - priseća se Ana dana provedenih s Marijom na klinici u Istanbulu i neizvesnosti kroz koju su zajedno prošle.

- Dok sam ja strepela da li će Marija živa dočekati operaciju, ona je držala telefon u tukama i čekala ćerkin poziv, toliko je za nju brinula. To je bio najjači motiv da rizikujem i budem donor zaovi, jer i ja imam dvoje dece - priča Ana.    

Za samu operaciju transplatacije kaže da nije jednostavna i da nakon nje postoje procedure oporavka. Ali pošto je jetra organ koji ima mogućnost regeneracije, za zdrave ljude postupak donorstva nosi minimalne rizike po njihovo zdravlje.

- Marija i ja smo danas potpuno zdrave. Sa našom velikom porodicom obeležavamo datum kada je Marija dobila novi život. Teško je rečima opisati moj trenutni osećaj…- zaključuje Ana.

"Živote, živeo!"

Minulog vikenda porodica Milošev tačnije Marijini roditelji Cveta  i dr Jovica sa svojom decom su slavili Marijin novi život. Simbolično, na slavljeničkoj torti je pored dve svećice bilo ispisano 

Zahvalna na životu koji danas ima zahvaljujući shani, Marija nema reči da opiše Aninu hrabrost i plemenitost.

-  Ana je žena koja čini anđeoska dela, mom bratu je podarila dvoje dece Kalinu i Adama, a evo i meni je dala novi život. Svesna sam da danas ne bih bila ovde da Ana nije ušla u život mog brata. Imala sam neverovatnu sreću da imam Anu, a dok sam živa pokazivaću joj zahvalnost, nastojaću da to činim delima, kao budući pedijatar. Biću večno zahvalna i njenoj primarnoj porodici koja je podržala da mi donira deo organa – kaže Marija, koja specijalističke studije  privodi kraju u Kliničkom centru Kragujevac.

Ova Čačanka danas dve godine nakon transplatacije jetre živi normalan i zdrav život. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne! (VIDEO)
Live TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne! (VIDEO)

Nadamo se da će doći do mira između Palestine i Izraela. Za samo nekoliko meseci od Palestine je ostalo sivilo i crnilo. Generalni sekretar Hezbolaha rekao je da je Izrael prešao crvenu liniju i da može da očekujue osvetu. Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i analitičar Luka Stajić. Uživo u program iz Tel Aviva javio se i počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić koji je komentarisao trenutnu situaciju u ovoj zemlji. Uživo u program javio se i novinar Dejan Jelača koji je komentarisao izbore u Americi.

02.08.2024

21:46

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija