• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S.B.

08.08.2024

14:36

Čudo neviđeno! U Paraćinu proizvode beli luk u crnoj boji, ko ga konzumira ima neverovatan zadah (FOTO)

S.B.

Društvo

Čudo neviđeno! U Paraćinu proizvode beli luk u crnoj boji, ko ga konzumira ima neverovatan zadah (FOTO)

Podeli vest

Da li ste znali da se u Paraćinu proizvodi crno beli luk?

Da li ste čuli da postoji beli luk ali u crnoj boji? 

Kada čujete crni beli luk (“black garlic”) to vam možda zvuči malo neobično, ali u pitanju je sirovi beli luk  koji je fermentisan na visokoj temperaturi u uslovima visoke vlažnosti.

Ovaj nesvakidašnji proizvod pravi Paraćinac Zoran Stojanov koji je na ovu ideju došao pre nekoliko meseci. Beli luk crne boje izgleda potpuno drugačije i gotovo da ukusom ne podseća na klasičan beli luk odnosno ne uzrokuje pojavu zadaha iz usta prilikom konzumiranja. Takođe, ne pada teško na stomak tj želudac.

Foto: S.B.

 

- Ovaj luk se dobija fermentacijom bez ikakvih adititiva i dodataka pri kontrolisanoj temperaturi i vlažnosti vazduha. Temperatura ide od 60 do 80 stepeni, a process traje od 15 do 30 dana kako bi se dobila bela glavica fermetisanog luka. Kada se završi process fermentacije, njegov ukus je slatkasto-kiselkast , sa nekom notom belog luka. Međutim, taj njegov miris vrlo brzo prolazi, tako da možete bez bilo kakvih problema da ga jedete i nećete mirisati na beli luk - objašnjava Zoran Stojanov.

Foto: S.B.

 

Ovaj delikates dobijen prirodnim putem jača imuni sistem, poseduje brojna nutritivna dejstva, sadrži brojne antioksidante i viši udeo vitamina C i B6 kao i minerale poput selena, kalcijuma, magnezijuma i fosfora. Jača imuni sistem, snižava loš holesterol, reguliše visok krvni pritisak i nivo šećera u krvi.
- Ja sam se malo bavio istraživanjem ove vrste luka, dopalo mi se i koliko znam ima 3 proizvođača u Srbiji, a to su Pančevo, Beograd i mislim da je Niš u pitanju. Beli luk je zadržao potpuno iste nutritivne vrednosti nego klasični beli luk. Sve blagodeti koje nudi beli luk to ima i u crnom luku. Japlaniram da krenem od septembra u jaču akciju prodaje, a trenutno ga poklanjam prijateljima, poznanicima i drugovima. Cilj mi je da upoznam ljude sa ovom sortom luka i da im ga približim.

Foto: S.B.

 

 


“Black garlic” ili crni luk bele boje se može koristiti za pripremu kako slanih jela, tako i poslastica ili se može grickati kao žele bombona. Specifične boje, kompleksnog i delikatesnog ukusa tako da se koristi u visokom kulinarstvu. Fino ide i uz sireve, med, vina i paste.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Dinosauri i vile u zvezdanoj čaroliji: Nova Vulkančić izdanja u prodaji
Kultura

Dinosauri i vile u zvezdanoj čaroliji: Nova Vulkančić izdanja u prodaji

Zamislite svet u kom praistorijska bića, čarobne vile i svetlucave zvezde spajaju svoje čari kako bi stvorili priče koje fasciniraju i inspirišu mališane. Vulkančić vas poziva da u novim dečjim knjigama osetite magičan doživljaj koji nadmašuje obične priče i omogućava deci da urone u svet gde mašta nema granica, i gde svaka stranica donosi novo uzbuđenje.

08.08.2024

13:02

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija