• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

08.08.2024

11:12

Zakon o penzijama menja prava majki! Evo koliko će dobijati one sa jednim ili dva deteta

Zoran Sinko

Društvo

Zakon o penzijama menja prava majki! Evo koliko će dobijati one sa jednim ili dva deteta

Podeli vest

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju donosi značajne promene za žene koje su majke. Prema ovom zakonu, žene koje rode prvo ili drugo dete steći će pravo na poseban staž koji će biti primenjen tek od 2032. godine.

Dok majke sa troje dece odmah dobijaju uvećanje staža, koje poboljšava obračun penzije, ali te dve godine ne mogu se računati za ranije penzionisanje.

Prema zakonu, poseban staž od šest meseci biće dodeljen ženama koje su rodile jedno dete, dok će ženama koje su rodile dvoje dece biti dodeljen poseban staž od jedne godine. Međutim, ova odredba stupa na snagu tek od početka 2032. godine, objašnjavaju u Penzijskom fondu, piše paragraf.rs

Poseban staž koji žene dobijaju uticaće na obračun penzije i visinu penzije, ali neće imati uticaj na mogućnost ranijeg odlaska u penziju. Naime, iako bi majkama sa troje i više dece ovaj poseban staž mogao značiti brži odlazak u penziju, zakon to ne predviđa. Žene će moći da ostvare ovaj poseban staž samo na osnovu trećeg deteta, dok će dodatni staž za prvo dvoje dece biti dostupan samo od 2032. godine.

U praksi, žena koja je rodila 11 dece imaće ista prava kao i ona sa troje dece kada je u pitanju poseban staž. Naime, broj dece neće uticati na određivanje posebnog staža.

Majka sa 11 dece moći će da ostvari poseban staž za treće dete, a ako uđe u penziju posle 2032. godine, biće joj dodeljen dodatni poseban staž za prvo dvoje dece.

Poseban staž se utvrđuje po zahtevu osiguranika, rešenjem, a važno je napomenuti da poseban staž nije isto što i staž osiguranja i ne može biti uslov za ostvarivanje prava na penziju.

On doprinosi samo povećanju iznosa penzije, dok se uslov za odlazak u penziju i dalje zasniva na navršenim godinama radnog staža i uplaćenim doprinosima.

Za buduće penzionerke, poseban staž će značiti viši koeficijent koji se obračunava na kraju, što praktično znači kao da je žena radila dve godine duže. Ovaj viši koeficijent donosi veću penziju.

Na primer, žena sa 11 dece koja ima 22 godine staža može očekivati povećanje penzije od 10 odsto na osnovu posebnog staža, što bi njenu penziju od 30.000 dinara povećalo na 33.000 dinara. S druge strane, žena sa dvoje dece, na isti broj godina staža, dobiće povećanje od 5 odsto, tj. 31.500 dinara, ali tek od 2032. godine.

Takođe, važno je napomenuti da zakon ograničava ukupno trajanje penzijskog staža na 45 godina, uključujući i poseban staž. Budući penzioneri treba da budu svesni ovog ograničenja, zaključuju u PIO fondu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

(VIDEO) Milione koje dobija za rat, Zelenski troši na kupovinu vinograda! Ukrajina nestaje kao država, a predsednik je najveći ratni profiter!
Live TV

(VIDEO) Milione koje dobija za rat, Zelenski troši na kupovinu vinograda! Ukrajina nestaje kao država, a predsednik je najveći ratni profiter!

Potpuna histerija Zapada je ono što smo mogli da vidimo u proteklih 48 sati. Oni više nemaju načina da se izbore i sve što se dešava ide u korist ruskoj strani. Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i pilot u penziji. Uživo u program javio se i urednik "Srbija tajms" Antonije Kovačević koji je komentarisao situaciju u Americi pred predsedničke izbore.

07.08.2024

22:29

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija