• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

28.08.2024

13:56

Sutra počinje drugi upisni rok na fakultetima: Evo gde ima najviše slobodnih mesta

Insajder

Društvo

Sutra počinje drugi upisni rok na fakultetima: Evo gde ima najviše slobodnih mesta

Podeli vest

Prijava za upis potencijalnih brucoša za drugi upisni rok počinje 29. avgusta, a polaganje prijemnih ispita je 2. i 3. septembra. Neki fakulteti su organizovali i onlajn pretprijave. Drugi upisni rok traje do 12. septembra.

Za drugi upisni rok, na Univerzitetu u Beogradu ostalo je 3.781 mesto - 2.085 za školovanje o trošku države, i 1.696 mesta za studente koji će se sami školovati.

- Najviše slobodnih mesta ima na pojedinim fakultetima tehničko-tehnoloških nauka. To su Rudarsko-geološki fakultet, Šumarski fakultet, Poljoprivredni fakultet, Tehnički fakultet u Boru. Ima dosta mesta na nastvaničkim fakultetima na prirodnomatematičkim naukama - kaže prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

U ovom roku upisuju se i studenti koji dolaze iz inostranstva, kao i brucoši na osnovu afirmativnih mera.

- Što se tiče afirmativnih mera, upisuju se studenti romske nacionalnosti i studenti sa invaliditetom. Tu smo popunili skoro sva mesta, u junskom upisnom roku, upisali smo 94 studenta po afirmativnim merama i ostalo je još nekih šest-sedam mesta za drugi upisni rok. Ovo je sada upisni rok gde mogu da konkurišu i srednjoškolci i gimnazijalci koji su završili studije u inostranstvu, pa ćemo da vidimo kakvo je interesovanje za upis na naše fakultete - rekao je Filipović.

Tamo gde ostane slobodnih mesta i posle drugog upisnog roka, organizovaće se i treći rok.

- To smo malo promenili u politici upisa koja je usvojena u januaru. Za treći upisni rok će biti potrebno samo da fakultet, kod kojih je ostalo upražnjenih mesta, obavesti univerzitet i automatski raspiše i treći upisni rok - rekao je prof. Filipović.

Treći upisni rok počinje od 14. septembra i morao bi da se završi 26. septembra, kako bi obezbedili svim brucošima da startuju prvog oktobra sa nastavom.

Na 20 studijskih programa su popunjena sva mesta u prvom upisnom roku.

Slobodnih mesta nema na ETF-u i FON-u, arhitekturi, Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, Fakultetu bezbednosti. Nadležni apeluju da se upisuju isključivo akreditovani programi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ne prestaju pretnje na Vučićev račun! Iza Ćute stoji jedna ozbiljna organizacija! (VIDEO)
Live TV

Ne prestaju pretnje na Vučićev račun! Iza Ćute stoji jedna ozbiljna organizacija! (VIDEO)

Lider opozicije Aleksandar Jovanović Ćuta ponovio je u ponedeljak na N1 pretnje građanskim ratom i ubistvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stao u zaštititu Severine Vučković, izvređao novinare i medije čija uređivačka politika mu se ne sviđa i najavio njihovu zabranu. Ove izjave komentarisao je član Predsedništva Srpske napredne stranke Miroslav Čučković tokom gostovanja u "Info jutru".

28.08.2024

10:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28