• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

28.08.2024

09:31

Celo selo 10 godina čekalo Lanino rođenje: Roditelji presrećni, ali ih muči jedna stvar (FOTO)

printscreen RTS

Društvo

Celo selo 10 godina čekalo Lanino rođenje: Roditelji presrećni, ali ih muči jedna stvar (FOTO)

Podeli vest

Rođenje deteta je velika sreća, ali se prinovi posebno raduju tamo gde se bebe retko rađaju.

Kao u selu Veliki Krčimir gde se posle deset godina rodila prva beba. Velika je to vest i za opštinu, s obzirom na to da će ove godine u prvi razred u Gadžinom Hanu krenuti samo 20 mališana.

Lana ima dva meseca. Roditelji Milica i Darko Đorđević su presrećni, iako svesni da će Lani ubrzo, kao i njima, nedostajati društvo.

"Sada je super osećaj, mnogo je lep", navodi Milica Đorđević, Lanina mama.

Otac Darko Đorđević kaže da trenutno ne rade ni supruga ni on.

"Trenutno smo nezaposleni i supruga i ja. Čuvamo bebu. Za sada možemo ovako, a za dalje ne znamo", dodaje Đorđević.

Foto: printscreen RTS

 

 

Đorđevići su među mlađima u selu, u kojem je posle Drugog svetskog rata živelo više od 1.500 ljudi. Danas - tek stotinak.

"Kod nas u prodavnicu uđe dnevno oko 40 osoba, proda se maksimum 30 do 35 komada hleba. Prosečna starost stanovništva u selu je 70 godina. Nema mladih ljudi, nema dece, nema škole, ukinuta je. Ambulanta radi, doktor dolazi dva puta nedeljno", navodi prodavac Miroslav Milenković.

A nije tako bilo, priseća se Ljubiša Janković, u njegovo vreme je, kaže, u školu išlo 700 dece iz nekoliko okolnih sela.

"Svi se iselili, nije bilo puta, samo makadam, i ljudi su počeli da se iseljavaju negde oko 1979-80.", kaže Janković.

Iseljavaju se i dalje. Gadžin Han je razuđena opština u podnožju Suve planine, nema srednju školu, i to je prvi razlog zbog kojeg mnoge porodice odlaze u Niš.

"Najčešći razlog za odlazak su generalno prevoz dece sa obzirom n to da ih ima tako malo, linije, polasci su sve ređi karte su preskupe. U prvi razred ove godine polazi na celoj teritoriji dvadesetak dece", kaže Milica Stanković, zamenica predsednika Opštine Gadžin Han.

Lana Đorđević će u školu krenuti 2031. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ne prestaju pretnje na Vučićev račun! Iza Ćute stoji jedna ozbiljna organizacija! (VIDEO)
Live TV

Ne prestaju pretnje na Vučićev račun! Iza Ćute stoji jedna ozbiljna organizacija! (VIDEO)

Lider opozicije Aleksandar Jovanović Ćuta ponovio je u ponedeljak na N1 pretnje građanskim ratom i ubistvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, stao u zaštititu Severine Vučković, izvređao novinare i medije čija uređivačka politika mu se ne sviđa i najavio njihovu zabranu. Ove izjave komentarisao je član Predsedništva Srpske napredne stranke Miroslav Čučković tokom gostovanja u "Info jutru".

28.08.2024

10:33

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija