• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.05.2021

17:45

EKONOMSKI TIGAR, NEGO ŠTA! I MMF oduševljen srpskim rezultatima: OVAKO NEŠTO NISMO OČEKIVALI!

Politika

EKONOMSKI TIGAR, NEGO ŠTA! I MMF oduševljen srpskim rezultatima: OVAKO NEŠTO NISMO OČEKIVALI!

Podeli vest

Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je na Kopaonik biznis forumu u Beogradu da se srpska ekonomija prilično dobro nosila sa kovid krizom i da je, prema preliminarnim procenama, u prvom kvartalu rast BDP-a bio 1,2 odsto, što je dosta bolje od očekivanog

Sosa je na prvom panelu "Wester Balkans: Post - Covid Economic Outlook" rekao da je Srbija imala pad BDP-a u 2020. od svega oko jedan odsto, što je jedna od najmanjih kontrakcija u Evropi.

Sosa je kazao da je taj pad manji nego u zemljama regiona.

Objašnjava da je Srbija bolje prošla od drugih zemalja iz više razloga, a svakako da su među njima to što je, pored preduzetih mera za podršku privredi i građanima, Srbija imala rast veći od šest odsto i u prvom kvartalu 2020. rast od oko pet odsto.

Takođe, Sosa navodi da je srpski BDP tako strukturiran da pandemija nije pogodila mnogo određene sektore koji su bili najviše na udaru u drugim zemljama, kao što je turizam, te da su drugi sektori značajni za srpski BDP imali rast.

- Prvi kvartal u Srbiji je bio bolji od očekivanog, prema prema preliminarnim procenama ostvaren je rast od 1,2 odsto - kazao je Sosa dodajući da je MMF revidirao procenu sa pet na šest odsto.

Dodaje, medutim da MMF i dalje vidi razlike u tim procenama, kao što su eksterni šokovi i nesigurnost zbog pandemije, zatim stanje ključnih ekonomskih partnera Srbije i kakva ce biti situacija nakon isteka mera podrške.

Sosa je rekao da će deficit, nakon rebalansa budžeta, iznositi ove godine sedam odsto, kao i da će javni dug biti blizu 60 odsto BDP-a.

Podseća da je Vlada Srbije preduzela u 2020. niz mera za ublažavanje posledica kovid krize, kao i da je deficit budžeta iznosio osam odsto.

Sosa je naveo da je jedan od prioriteta da se nastave mere podrške i to posebno za najugroženije sektore, kao i da podršku dobiju firme kojima je pomoć i najpotrebnija.

Dodao je da je važno da se, što će biti jedna od ciljeva novog aranžmana, usvoji fiskalno pravilo koje bi ograničilo visinu deficita u odnosu na javni dug.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan63

pre 3 godine

Ekonomski rast Srbije i izvanredni rezultati u toj oblasti, što potvrđuju i kredibilne strane institucije, najbolji su štit za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje. A porast vojne moći u funkciji odvraćanja potencijalnih agresora i da ne pominjem. Nekima to u inostranstvu, u regionu, a nažalost i u našoj zemlji, u pojedinim opozicionim krugovima smeta, što je sramno, ali šta da se radi. Neka se oni pozabave o svom jadu, ali Srbija ide napred. Uprkos svemu i svima.

uf

pre 3 godine

ajde ne zanosite se.. ekonomski tigar je ime za neke azijske zemlje.. prvenstveno koreju.. jedna gradska opstina u seulu i to prigradska ima veci bdp od cele srbije, 3 puta.

Milan63

pre 3 godine

Baš ti je, onako, zlurad komentar. Što gore, to bolje. A vidim i da si neki ekonomski stručnjak. Sve znaš, kao i Điki.

sledeća vest

TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?
Live TV

Neprijatelji opkoljavaju Srbiju! Da li je u pitanju špijunaža ili terorizam?

Oko Srbije već duže vreme kruže razni špijunski dronovi. Malo - malo pa se posmatraju položaji srpske vojske. Niz incidenata dogodio se 2015. pa sve do incidenta ispred Izraelske ambasade. Mnogo je opasnosti! Da li smo bezbedni? Na ovu temu u "Info večeri" govorili su politički konsultant Vladimir Dobrosavljević, bivši obaveštajac Karlo Dulović i Željko Šajn, novinar "Politike".

04.07.2024

22:24

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija