• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Grbović

20.06.2021

16:05

SRBI DISKRIMINISANI! Priština vakcine obezbedila samo Albancima

Politika

SRBI DISKRIMINISANI! Priština vakcine obezbedila samo Albancima

Podeli vest

Priština je pokrenula program masovne vakcinacije građana ali vakcine nisu obezbeđene za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Nijedan pult za vakcinaciju Priština nije otvorila u srpskim opštinama, kako onima na severu, tako ni u onima koje se nalaze južno od Ibra

Ovu očiglednu diskriminaciju potvrdila je zamenica gradonačelnika Severne Mitrovice Adrijana Hodžić koja je rekla da vakcinacija koju je započela Priština nije dostupna građanima koji žive u severnim opštinama jer su se oni, kako je kazala, vakcinisali vakcinama koje je obezbedila Vlada Srbije. 

- Građani severa su se, koliko mi je poznato, vakcinisali u Raški. Tamo su išli preko bolnice koja funkcioniše na severu jer ovde nije bilo vakcina, kazala je ona.

Srbi, Albanci, Goranci, Romi, Bošnjaci i građani drugih nacionalnosti sa Kosmeta, pored Raške, vakcine su primali i u Bujanovcu, Vranju i Kuršumliji. Tokom te vakcinacije država Srbija nije postavljala pitanja koja se odnose na nacionalnost građana sa Kosmeta koji su primali vakcine.

U Zavodu za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici kazali su da je prvu dozu vakcine u Raški i drugim mestima u centralnoj Srbiki primilo blizu 25 hiljada građana, a obe oko 23 hiljade stanovnika ove severne opštine.

U prištinskom ministarstvu zdravlja nisu želeli da govore o diskriminaciji srpskog naroda kojem je Priština zabranila vakcinu. Kako Informer saznaje, Priština je planirala mesečno da vakciniše pola miliona ljudi, ali nijednu dozu nije predvidela za srpske građane. 

Ministar zdravlja nepriznate države Kosovo Arben Vitia najavio je da će do kraja juna u Prištinu stići prvi kontigent sa više od milion doza Fajzer vakcine.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju za Informer kažu da borba sa pandemijom Koronavirusa nije polje za diskriminaciju, već prilika da svi pokažemo solidarnost i odgovornost Srbija je među prvim zemljama u svetu nabavila vakcine. 

- Mi smo vakcinisali i Srbe sa Kosova i Metohije, ali i Albance, Gorance podjednako i na to smo ponosni. Baš kao što smo u početku pandemije donirali i testove na kovid Prištini. Zbog čega neko narod na Kosovu i Metohiji deli i kada su vakcine u pitanju, nije tema za nas, kazali su u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragacevac

pre 3 godine

Eto opet kazem da smo mi SRBI blesav narod mozda sto mo bili pod Otomani skoro 500g pa nam geni malo pomereceni??? Koj vise nekomu moramo da se dokazemo da smo mi regionalan sila itd itd licno mi je sve vise dosadilo da gledam sliktanje svima ej moj Vucice neznate vi sta je stara Dubrovacka politika 1) Cisti Montenegrini iz Srbije/ ili ce ti tvoj narod da se digne protiv vas. 2) Slomi kicmu kriminalcima 3) Na pravi jos jacu vojsku 4) Ako hoces mir spremaj se za rat 5)Postavi samo lojalni ljudi pored sebe ali pazljivo ih posmatraj nikoga nesmes da verujes 6) Pravog prijatelja drzis kao vodu u dlanu. Zapamti da je Kina i Rusija jedna stara silna i trgovacka nacija

Rajko

pre 3 godine

Nikad se srbin neće opametiti. Umesto da ujeda, klekne i moli: "NEMOJTE MOLIMO VAS".

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija