• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

18.07.2021

11:09

NAJVAŽNIJA KAMPANJA POSLEDNJIH GODINA! Popis stanovništva u Hrvatskoj je ključan za prava i položaj Srba!

Informer

Politika

NAJVAŽNIJA KAMPANJA POSLEDNJIH GODINA! Popis stanovništva u Hrvatskoj je ključan za prava i položaj Srba!

Podeli vest

Popis stanovništva, koji kreće u septembru ove godine, nije samo statističko, već prvorazredno političko pitanje, izjavila je potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov

 

- Ovo je najvažnija kampanja posljednjih godina, jer će od rezultata popisa zavisiti ostvarenje prava srpske i drugih manjinskih zajednica te zato iziskuje zajednički angažman svih organizacija. Popis ocijenjujemo kao prvorazredno političko pitanje za srpsku zajednicu u Hrvatskoj - istakla je Dragana Jeckov.

Obim prava nacionalnih zajednica u Hrvatskoj određen je njihovom brojnošću. S obzirom na važnost popisa, u popis i kampanju uključene su sve srpske institucije i organizacije - SNV i manjinska vijeća u županijama, općinama i gradovima, SKD Prosvjeta, SPD Privrednik, SDF, SDSS…
Prema popisu iz 2011. u Hrvatskoj je bilo 186.000 Srba, a u novom popisu očekuje se smanjenje tog broja za oko sedam posto, rekla je Jeckov i ukazala da će ovaj popis biti rađen na dva načina – preko sustava e-građani do klasičnog popisivanja.

Potpredsednik vlade Boris Milošević naglasio je da će se u vrijeme popisa odvijati i kampanja za dopunske lokalne izbore za pripadnike nacionalnih manjina u 87 jedinica lokalne i regionalne samouprave kako bi njihov sastav odgovarao nacionalnom sastavu stanovništva.

- Na dopunskim izborima u 60-ak općina, gradova i županija popunjavat će se 73 vijećnička mjesta koja pripadaju predstavnicima srpske nacionalne manjine. U Zagrebu, gdje se bira jedan dodatni većnik za Skupštinu, kandidature moraju imati 250 potpisa Srba koji su se tako izjasnili na biračkom popisu, zbog čega su važne pravovremene pripreme. Novi većnik iz redova Srba neće remetiti odnose većine i manjine u Skupštini, a izbor većnika može biti prilika za suradnju s drugim strankama. Ovo će biti jedini takvi izbori, jer će u narednim lokalnim stranke na listama vjerojatno staviti kandidate Srbe na pozicije s kojih će biti izabrani - rekao je Milošević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija