• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.03.2022

15:56

Kako godine prolaze, njegova veličina doseže svoj pravi sjaj! Otkriven spomenik patrijarhu Germanu u Velikoj Drenovi!

printscreen

Politika

Kako godine prolaze, njegova veličina doseže svoj pravi sjaj! Otkriven spomenik patrijarhu Germanu u Velikoj Drenovi!

Podeli vest

U selu Velika Drenova u opštini Trstenik danas je otkriven spomenik patrijarhu Germanu, nekadašnjem poglavaru Srpske pravoslavne crkve


Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je da podići takav spomenik nije nimalo jeftino i dodao da to govori o ljubavi naroda prema svome patrijarhu i tome koliko je patrijarh German bio veliki čovek.

"Često je i osporavan u vreme kada je bio na čelu Srpske pravoslavne crkve, a danas, kako godina za godinom prolazi, tako njegova veličina doseže svoj pravi sjaj koji mu je ustvari i pripadao i koji je on zaslužio svojom velikom istorijskom ulogom u predvođenju Srpske pravoslavne crkve u teškim vremenima", rekao je Selaković.

Predsednica opštine Trstenik Milena Turk kazala je da je patrijarh German u jednom razgovoru sa meštanima Velike Drenove rekao da je uveren da sve mora doći na svoje mesto.


"Izgradnjom spomenika patrijarhu Germanu baš u porti crkve čiju je gradnju inicirao Drenovci su ispunili svoj zavet prema njemu i na dostojan način pokazali koliko poštuju sve ono što je učinio za Veliku Drenovu i Srbiju u najtežim vremenima kada je zaista postojala zavera protiv pravoslavlja", rekla je Turk.

Patrijarh srpski German bio je 43. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Rođen je 19. avgusta 1899. u Jošaničkoj Banji, osnovnu školu je učio u Velikoj Drenovi i Kruševcu, a devetorazrednu bogosloviju u Beogradu i Sremskim Karlovcima 1921. godine. Izvesno vreme je studirao prava u Parizu, a potom je završio Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu 1942. godine.

Na patrijaraškom tronu nasledio je patrijarha Vikentija 13. septembra 1958. godine, a ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji 29. maja 1960. godine.

Vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve bio je od 1958. do 1990. godine, a upokojio se u Beogradu 27. avgusta 1991. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija