• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

03.08.2022

10:52

GODINU DANA OD KADA NAS JE NAPUSTIO MIROSLAV LAZANSKI!

Marko Đoković

Politika

GODINU DANA OD KADA NAS JE NAPUSTIO MIROSLAV LAZANSKI!

Podeli vest

Miroslav Lazanski preminuo je pre godinu dana, 3. avgusta 2021. godine u svojoj 71. godini. Nekadašnji ambasador Srbije u Rusiji preminuo je u svom domu u Beogradu od posledica srčanog udara

Miroslav Lazanski je rođen u Karlovcu 18. septembra 1950. godine. 

Bio je srpski novinar, vojnopolitički komentator, političar i diplomata. Od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Sredinom 2019. godine, imenovan je za ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu pravni fakultet.

Novinarska karijera

Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond Weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Kosovu i Metohiji, Libiji itd.

Foto: Pedja Milosavljević

Miroslav Lazanski

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa, generala Džona Galvina, maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva, komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova, ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova, komadanta ratne mornarice ŠSR, admirala flote Vladimira Cernavina, predsednika Sirije - maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije - Bašara el Asada, kao i još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta.

Ulazak u politiku

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, Lazanski se našao u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Za ambasadora Srbije u Moskvi imenovan je u julu 2019. godine.

Porodica

Njegov otac je bio inženjerski potporučnik, Vladimir Lazanski, poreklom Slovenac. Završio je 66. klasu Vojne akademije u Beogradu.

Tetka Miroslava Lazanskog, Biljana Plavšić bila je bivši predsednik Republike Srpske.

U logoru Jasenovac ubijeni su mu deda i stric.

Malo toga se zna o njegovom privatnom životu. Poznato je da se Lazanski samo jednom ženio. Sa suprugom je 1990. godine dobio sina Aleksandra koji je stasao u rezervnog potporučnika Vojske Srbije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne! (VIDEO)
Live TV

U naredna 72 sata Iran će napasti Izrael? Hezbolah odlučuje da li će doći do eksalacije ili ne! (VIDEO)

Nadamo se da će doći do mira između Palestine i Izraela. Za samo nekoliko meseci od Palestine je ostalo sivilo i crnilo. Generalni sekretar Hezbolaha rekao je da je Izrael prešao crvenu liniju i da može da očekujue osvetu. Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu i analitičar Luka Stajić. Uživo u program iz Tel Aviva javio se i počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić koji je komentarisao trenutnu situaciju u ovoj zemlji. Uživo u program javio se i novinar Dejan Jelača koji je komentarisao izbore u Americi.

02.08.2024

21:46

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija