• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.08.2022

13:56

OVAJ NIJE SAV SVOJ! PLENKOVIĆ IZGUBIO DODIR SA REALNOŠĆU, STAVLJA POD ZAŠTITU DRŽAVE HRVATSKE PILOTE KOJI SU POBILI NEVINU DECU!

Beta Daniel Kasap/printscreen

Politika

OVAJ NIJE SAV SVOJ! PLENKOVIĆ IZGUBIO DODIR SA REALNOŠĆU, STAVLJA POD ZAŠTITU DRŽAVE HRVATSKE PILOTE KOJI SU POBILI NEVINU DECU!

Podeli vest

Hrvatski premijer Andrej Plenković ponovio je danas da je optužnica Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota za ratni zločin na Petrovačkoj cesti tokom hrvatske akcije Oluja "politički motivisan" i dodao da Srbija mora da se suoči sa svojom prošlošću


Na otvorenom delu sednice vlade, Plenković je ponovio da će Hrvatska zaštititi svoje pilote kao što im je, kako je podsetio, i obećano pre nekoliko meseci.


"Smatramo da je čitava ova optužnica politički montisana i tako je gledamo. (...) Srbija treba da se suoči sa svojom prošlošću, sa učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku", rekao je Plenković.

Plenković tvrdi da je "Hrvatska bila žrtva agresije i da je domovinski rat imao oslobodilački karakter"

"Naši branitelji, naši piloti biće pod posebnom zaštitom hrvatske države u ovom kontekstu i naćićemo odgovarajući način kako da reagujemo na celu ovu situaciju", rekao je Plenković, preneo je hrvatski portal Index.

Foto: Novosti

Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnice za ratni zločin protiv pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva: Vladimira Mikca (67) iz Ptuja, Zdenka Radulja (69) iz Osijeka, Željka Jelenića (69) iz Pule i Danijela Borovića (64) iz Varaždina.

Oni su optuženi da su 7. i 8. avgusta 1995. naredili raketiranje kolone srpskih izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mestu Svodna kod Novog Grada (ranije Bosanski Novi).

Plenković je rekao da zasad iz Srbije nisu dobili nikakvu pisanu informaciju o optužnici, bilo putem Ministarstva spoljnih poslova, odnosno diplomatskim putem, bilo pravosudnim putem koji ide preko Ministarstva pravosuđa. Najavio je da će ministar branitelja Tomo Medved sutra razgovarati sa optuženim pilotima Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nada

pre 1 godinu

Cik neka pokusaju uci u Srbiju ! Kada budu zvanicno osudjeni sledi im internacionalna poternica a jedino sta im preostaje je da istrunu u"Lijepoj njihovoj "- zlocinci !

Smrad

pre 1 godinu

A zašto bi oni i išli ikad u Srbiju. Internacionalnu poternicu ne mogu raspisati bez dozvole Hrvatske tako da mogu da putuju gde hoće

Pera

pre 1 godinu

SPASI NAS BOŽE GLADI, KUGE I HRVATA. AMIN !!!!!!!!!!!

Rade R

pre 1 godinu

Samo dokazuje kakva su ustvari "država"! Ustaška, fašistička, nacistička, zločinačka i sve što je još u tom smislu! Ništa dobro, ništa lepo, jednom rečju: OLIČENJE ZLA!!! E oni takvi kakvi jesu su u evropskoj uniji! Pa jel to naše društvo!? Jel tamo mi treba da "idemo", u EU!? Daleko im "lepa"kuća, njihova!!!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija