• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DEJANA KLJAJIĆ

14.10.2022

07:00

ŠEFICA NEMAČKE DIPLOMATIJE OTVORENO UCENJUJE BEOGRAD! Berbokova: Srbija će ući u EU tek kada prizna Kosovo!

Reuters

Politika

ŠEFICA NEMAČKE DIPLOMATIJE OTVORENO UCENJUJE BEOGRAD! Berbokova: Srbija će ući u EU tek kada prizna Kosovo!

Podeli vest

Bez međusobnog priznanja nema članstva u Evropskoj uniji, imati dve članice koje se međusobno ne priznaju jeste nezamislivo, poručila je Berbokova

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok otvoreno je ucenila Beograd, poručujući da će Srbija ući u Evropsku uniju tek kada prizna lažnu državu 'Kosovo'!?!

Berbokova je ovo rekla juče na zajedničkoj konferenciji za medije sa takozvanom 'ministarkom spoljnih poslova Kosova' Donikom Gervalom. Berbokova je istakla da 'bez međusobnog priznanja nema članstva u Evropskoj uniji ni za Srbe, ni za Albance', a istovremeno je pozvala sve u južnoj pokrajini da preregistruju KS tablice na 'RKS' kako bi ubrzali proces integracija!?!

Prijatelji, ali samo...

Nemačka je prijatelj Srbije, ali samo do Kopaonika
Predrag Rajić, Centar za društvenu stabilnost

 

 

Dugotrajna politika

Prema rečima Berbokove, dalji napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine jeste ključan za čitav region.
- Bez međusobnog priznanja nema članstva u EU! Imati dve članice EU koje se međusobno ne priznaju jeste nezamislivo. Bitno je da se 'Kosovo' i sve njene susedne države razvijaju u miru i na evropski način. Napredak u dijalogu o normalizaciji odnosa je ključan, jer rešava praktična pitanja koja imaju uticaj na život građana, a to je potrebno na putu ka EU. Ima puno toga što mi možemo podržati u tom procesu - naglasila je Berbokova.
Šefica nemačke diplomatije pozvala je Srbe na Kosovu i Metohiji da prihvate 'kosovske' registarske tablice.
- Važno je to što su prištinske vlasti poručile svima koji tablice još nisu promenili da je to moguće učiniti bez dodatnih troškova. Istovremeno, apelujem na sve Srbe na Kosovu da promene tablice. Nemačka podržava taj proces. Srbiji je rečeno da se to praktično pitanje za građane mora rešiti i implementirati ono što je dogovoreno, jer to doprinosi poverenju. Jasno je da je 9.000 srpskih registarskih tablica još na Kosovu, što minira suverenitet Kosova - kazala je Berbokova.

Moj ugao

ANA BRNABIĆ
PREMIJERKA SRBIJE

Mi ćemo se i dalje boriti da čuvamo naše interese. Mi smo jedna od retkih zemlja koja potpuno neselektivno poštuje principe međunarodnog prava i Povelju UN.

Komentarišući ovu otvorenu ucenu iz Berlina, bivši šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže da je Berbokova 'samu sebe poništila'.
- Vrlo lepo od Berbokove... Položila je diplomatski ispit sa najvišom ocenom i samu sebe je poništila kao najvišeg diplomatu jedne zemlje. Njena izjava ne ostavlja ništa iza sebe. To nije nivo jednog diplomate koji treba da uvek ostavlja mogućnost prevazilaženja svakog problema. Ovo svakako nije ništa novo i izraz je jedne dugotrajne politike Nemačke u vezi sa kosovskim problemom - naglašava Jovanović.

Foto: TANJUG/ Sava Radovanović

Vladislav Jovanović


Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević ističe da je sve potpuno jasno i da su pale sve političke maske.
- Ovo je još jedna potvrda nemačkog stava koji nam je nedavno izneo i kancelar Olaf Šolc kada je bio u Prištini. Nemci kada nešto ovako kažu, onda je to jasno i oni po pravilu sve iznose direktno. Nema tu velikih kalkulacija i teško je očekivati da bi moglo da se pregovara o nečemu. Oni nastupaju otvoreno s ovom pozicijom - upozorava Milivojević.

Ne menjaju politiku

Predrag Rajić iz Centra za društvenu politiku kaže da su Nemci definisali stav u vezi sa Kosovom još 2008. godine i da se to nije promenilo.
- Nemačka je prijatelj Srbije, ali samo do Kopaonika. Oni žele snažnu, bogatu, prosperitetnu Srbiju. Međutim, njihov stav po pisanju Kosova i Metohije definisan je još 2008. godine i ne menja se, bez obzira na to ko je u Berlinu na vlasti. Nažalost, sve to je potpuno suprotno našim interesima - zaključuje Rajić.
 

Hrvati opet provociraju

Picula: Srbija da odluči - EU ili Rusija

Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula poručio je da Beograd mora da donese odluku da li je za članstvo u Evropskoj uniji ili je za savez sa Rusijom. Picula je ovo rekao nakon što je Spoljnopolitički komitet EP usvojio njegov amandman na izveštaj o proširenju EU kojim se nastavak pregovora Srbije sa EU o članstvu uslovljava uvođenjem sankcija Rusiji.
- Srbija mora da odluči da li je za članstvo u EU ili ne. Da li Brisel treba da se usaglasi sa srpskom politikom? Naravno da ne. Manevarski prostor za drugačiju politiku potpuno se smanjuje. Ovo više nije samo pitanje odnosa jedne zemlje sa Putinom nego odnos Putina prema EU i Ukrajini. Nije moguće da jedna zemlja ima ambicije da se pridruži EU a da se ne uskladi sa politikom EU - rekao je Picula.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vejo

pre 1 godinu

I šta ćemo sad?Zar to nisu naši "zapadni prijatelji",I treba da jebu kad imaju koga.

Realno

pre 1 godinu

Prvo da se digne zid izmedju zapadnog i Istocnog berlina. Realno:)

Zoe

pre 1 godinu

Teritorija Srbije svakako, građani Srbije nikako. Pogotovo gamad Vojvodine.

Bata

pre 1 godinu

A Ukrajina će ući u EU kad prizna Krim,Zaporožje,Herson,Lugansk,Donjeck itd... Britanci su glupi pa napustili EU pa zar nisu svesni da pucaju po šavovima.

Milutin

pre 1 godinu

Srbija treba na tri godine da suspenduje pregovore oko oristupanju eu a do tad će se puno toga promeniti.

Dragi

pre 1 godinu

Sve je u rukama Rusije. I sudbina Srbije. Ako Rusija oslobodi Ukrajinu od fašista i NATO pakta, eto slobode i za Srbiju. Tada se neće pitati ni Analena, ni Šolc, a bogami ni ovaj naš izdajnik, za koga su Nemci (čitaj: nemački investitori) naša braća.

Marija

pre 1 godinu

I malo dete zna da je odricanje od Kosova uslov za prijem Srbije u EU. Samo Vučić i Brnabićka se "iznenade" kad to čuju.

Milan

pre 1 godinu

Molim Vas da već jednom objasnite tim evropejvima da nas je baš briga ta njih i da narod neće u njihovo kolo! Neka nam vrate Kosovo pa onda da razmislimo! Neulazu oni bez veze u Srbiju već zato što imaju jeftinu radnu snagu i veći profit!

MrKamenjarac

pre 1 godinu

....DOKLE GOD TEBE CARA SIPTAR I PLACA BAJDE,TI CES TAKO ZVALAVITI ISPRED SEBE;GNJIDO SVAPSKA FASISTICKA.....

Milan

pre 1 godinu

Знали смо ми то и без да нас званично обавештава. Збогом и довиђења.

PETAR

pre 1 godinu

a evropska unija u raspadu i barbika -nemacka to ne vidi ili koristi narkotike sa nenim zelenovskim

zora

pre 1 godinu

Insistirajte na tome gospodjo. Srboja se borila protiv fasista i nikada nece u alijansu sa fasistima.

laki

pre 1 godinu

Kako direktni potomci navista mogu da nam budu prijatelji. Ubijali su civile po Srbiji od 1941. -1945. G pa 1999..Sve poraze kroz istoriju ne mogu da nam oproste. Gdjo Berbok, nije vama Srbija problem vama du problem Rusi koji ce vas sadasnje politicare EU poslati u istoriju . Ogadili ste se sopstvenom narodu jer ste im od života nspravili pakao, podrzaanuci svojr istomišljenike naciste u Ukrajini.

BETAP

pre 1 godinu

Оно што говори Немачка више нема никакву тежину. Тзв. НЕМАЧКО ПРИВРЕДНО ЧУДО десило се уз помоћ АМЕРИЧКОГ КАПИТАЛА и ЈЕФТИНИХ РУСКИХ ЕНЕРГЕНАТА те пословичној ГЕРМАНСКОЈ ДИСЦИПЛИНИ. До јефтиних енергената, Немачка неће доћи бар следећих десет година, чак и да се "слижу" са Русијом. Једноставно, то више нема одакле да стиже. Америчке паре сад иду у Украјину а убудуће у Пољску. Немачка привреда је пред колапсом, а немачка држава се обавезала пред МИЛИОНИМА миграната и када буде одлучила за рад свог спаса да ускрати помоћ било мигрантима било својим грађанима - десиће се тотални крах. Стога уопште није нужно обраћати пажњу шта Немци говоре. Немачка је ГОТОВА и највећа грешка би била да их било шта слушамо. Живи били па видели.

Ljubiša

pre 1 godinu

Sad većina Srba i ne želi u tu vašgu EU, ili predvoriju pakla.

Sumar

pre 1 godinu

Nešto se pitam sta tražimo mi u EU? To je postala pijaca na kojoj se gleda da se samo nešto zaradi iako izgleda drugačije. Daju nam novac da kupujemo njihovu robu razvijamo njihovu privredu a pravimo konkurenciju našoj privredi i polako je uništavamo. Ucene od strane Nemačke nisu prvi put 1914.1941. 1990....

ratko

pre 1 godinu

e sad sestro da ti ja odgovorim ,za EU nas bas zabole ,a ti mozes da kleknes i dozvolicu ti to . tako stoko nacisticka

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"
Hronika

Milovan Drecun: "Terorista nije delovao sam, otkrivene su njegove veze"

Terorista koji je u subotu ranio pripadnika Žandarmerije ispred Ambasade Izraela u Beogradu, prema oceni predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Milovana Drecuna, nije delovao sam, jer su otkrivene njegove konekcije sa drugim verskim konvertitima koji su pripadnici iste organizacije.

01.07.2024

12:11

Sport

Planeta

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...
KATAKLIZMA

(VIDEO) Razvalilo je Evropu, sada juri ka Srbiji! Ima mrtvih, gnev prirode se obrušio na Švajcarsku, Nemačku, Italiju...

U snažnom nevremenu za vikend, koje je pogodilo Švajcarsku, Francusku, Nemačku i Italiju poginulo je najmanje pet ljudi, objavile su lokalne vlasti. Nevreme ide ka Srbiji, a Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na grmljavinske nepogode sa velikom količinom padavina, gradom i olujnim vetrom koje se očekuju već večeras i u toku noći.

01.07.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija