• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.11.2022

15:24

DAČIĆ SE SASTAO SA HILOM: Srbija nastavlja da insistira na dijalogu i poziva na očuvanje mira!

Tanjug

Politika

DAČIĆ SE SASTAO SA HILOM: Srbija nastavlja da insistira na dijalogu i poziva na očuvanje mira!

Podeli vest

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom, sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa, energetskoj diversifikaciji, evrointegracijama Srbije, kao i o aktuelnim geopolitičkim pitanjima

 

Dačić je istakao da je Srbija posvećena političkom dijalogu i ulaganju dodatnih napora kako bi se bilateralni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama podigli na viši nivo i kako bi se unapredila saradnja u svim oblastima.

Istakao je takođe posvećenost Srbije razvoju regionalne saradnje i dodao da za našu zemlju očuvanje mira i stabilnosti u regionu ostaje jedan od ključnih prioriteta.

Dačić je u tom smislu naglasio da je upravo Srbija inicijator i pokretač brojnih projekata koji na najbolji način povezuju zemlje Zapadnog Balkana, te da je stoga i prepoznata kao pouzdan partner svima onima koji žele da iskreno i predano rade na zajedničkom evropskom putu.

Ambasador Hil je ponovio podršku SAD Evropskoj Uniji u planiranoj integraciji Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana i dodao da će SAD uvek podržati napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom.

Foto: Tanjug

Govoreći o značaju snažnog ekonomskog zamaha Srbije, šef srpske diplomatije Dačić je posebno naglasio da prisustvo američkih kompanija koje uspešno posluju u našoj zemlji, ukazuje na dobre ekonomske odnose između Srbije i SAD, te pozdravio jučerašnje razgovore privredne delegacije SAD i najviših zvaničnika Srbije o daljem jačanju ekonomske saradnje, strateškim partnerstvima, kao i o potencijalima za investicije u energetiku, sektor informaciono-komunikacionih i zelenih tehnologija.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se saglasili da sve napore treba usmeriti na nastavak dijaloga, budući da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora.

- Srbija nastavlja da insistira na dijalogu i poziva na očuvanje mira - naglasio je ministar Dačić.

Ambasador Hil je istakao da će Sjedinjene Države sa partnerima iz Evropske unije nastaviti angažman u pravcu nastavka dijaloga koji će doneti konkretne rezultate.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija