• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

15.03.2023

10:32

PALMA: Srbija se bori istinom za međunarodno pravo

Informer

Politika

PALMA: Srbija se bori istinom za međunarodno pravo

Podeli vest

Predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Parlamentarne grupe srpsko – austrijskog prijateljstva u Skupštini Srbije Dragan Marković Palma razgovarao je u Beču sa članom Evropske komisije za regije u Briselu i predsedavajućim Odbora za međunarodne odnose Skupštine grada Beča Petrom Floriabšutcom.

PALMA: SRBIJA SE BORI ISTINOM I ZA MEĐUNARODNO PRAVO, JER KADA SE KRŠI MEĐUNARODNO PRAVO ONDA SE KRŠE I LJUDSKA PRAVA KAO ŠTO JE SLUČAJ NA KOSOVU I METOHIJI

Tema sastanka Markovića i Floriabšutca u Skupštini grada Beča bila je „Srbija ne evropskom putu“.

- Austrija je prijatelj Srbije i podržava Srbiju na evropskom putu, ali ja sam se malo našalio na tu temu i rekao da smo mi kao u nekom automobilu i toliko godina čekamo ulazak u Evropsku uniju i da vozimo taj automobil toliko godina on bi se pokvario do sada. Ali mi smo zahvalni na tome šta radi grad Beč i Skupština grada Beča za naše građane i mi se danas nalazimo u prijateljskoj zemlji. U Austriji 150 000 Srba ima pravo glasa i naši građani su ugledni članovi austrijskog društva. Imajući u vidu da je moj današni domaćin i član Evropske komisije za regije u Briselu, ja sam na sastanku rekao da Srbija samo želi da se poštuje međunarodno pravo, jer kada se krši međunarodno pravo onda se krše i ljudska prava, kao što je slučaj na Kosovu i Metohiji. Srbija se bori istinom za međunarodno pravo, a godinama se prema Srbiji krše prava donošenjem odluka dizanjem ruku, a ne istinom. 18. marta će doći do nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu i ja očekujem da prestane pritisak na Srbiju i da se poštuju ljudska prava - istakao je Dragan Marković Palma u izjavi srpskim i austrijskim medijima nakon sastaka.

Foto: Informer

U AUSTRIJI SU NOMINALNO VEĆE PLATE NEGO U SRBIJI ALI JE MANJA KUPOVNA MOĆ

- Ovde u Beču smo se uverili i u odnos plate koje ljudi primaju na mesečnom nivou i u odnosu na Srbiju, jedna četveročlana porodica, ako dvoje rade, njihove su plate nominalno veće nego u Srbiji, ali im je manja kupovna moć. Naš današnji domaćin nikada nije bio u Srbiji i ja ga pozivam i kao člana Evropske komisije za regije da dođe u Srbiju i videće kada dođe u Srbiji i provede tri dana, to je kao kada odete na planinu i dobijete čist vazduh. Takođe sam rekao gospodinu Floriabšutcu da dođe i da se uveri da je Srbija danas, imajući u vidu da smo krenuli od nule, najrazvijenija zemlja u Evropi. Treba da se poveća ekonomska saradnja između Srbije i Austrije i da iskoristimo naš geografski položaj i ugled Srbije u međunarodnim odnosima zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Danas Srbija uživa ogromnu popularnost u međunarodnim odnosima, a najbolja potvrda za to je veliki broj stranih investitora koji dolazi u Srbiju i donosi svoj kapital i otvara fabrike i nova radna mesta - kazao je Marković.

FLORIABŠUTC: ZA AUSTRIJU JE ZAPADNI BALKAN OD NAJVEĆEG ZNAČAJA, A SRBIJA TU IMA NAJVEĆU ULOGU

- Imao sam konstruktivan i prijateljski razgovor sa gospodinom Markovićem. Istakao sam da Austriju i Srbiju povezuje mnogo toga, od zajedničke tradicije, zajedničke kulture do velikog broja Srba koji žive i rade u Beču i mi smo ponosni na vaše ljude jer doprinose razvoju grada Beča i Austrije. Za Austriju je Zapadni Balkan prioritet i od najvećeg značaja, a najveću ulogu na Zapadnom Balkanu ima Srbija i zato Austrija želi da Srbija u što skorije vreme postane član Evropske unije i to je naš cilj. Ja sam i član Evropske komisije za regije u Briselu i taj naš stav ističem i u Briselu - rekao je član Evropske komisje za regije u Briselu i predsedavajući Odbora grada Beča za međunarodne odnose Peter Floriabšutc.

Foto: Informer

Marković je svom domaćinu poklonio Plaketu grada Jagodine i medaljon sa grbovima Jagodine i Srbije i rekao „Kada Srbija postane član Evropske unije ja ću reći hvala Austrijo“.

- Ovi pokloni će kod mene imati posebno mesto - kazao je Floriabšutc.

Sastanku u Skupštini grada Beča prisustvovali su i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić, zamenik šefa poslaničke grupe Jedinstvene Srbije Života Starčević, gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović i načelnik Pomoravskog okruga Goran Milosavljević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 1 godinu

Znamo mi zašto se ti boriš, nego nam reci šta misliš o uvođenju sankcija RUSIJI! Nešto ste se ućutali i ti i Dača.

sledeća vest

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija