• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.04.2023

16:17

Hil: Formiranje ZSO najvažniji test, to dokazuje da sprovodimo dogovore!

Tanjug

Politika

Hil: Formiranje ZSO najvažniji test, to dokazuje da sprovodimo dogovore!

Podeli vest

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, izjavio je danas da je najznačajniji test za sve koji učestvuju u dijalogu Beograda i Prištine da se sprovode ono što je dogovoreno ranije - Zajednica srpkih opština

 

- To je poziv na buđenje i test za našu sposobnost da li smo u stanju da sprovedemo postignute dogovore. Sada, pošto je prošlo već 10 godina kako je Briselski sporazum potpisan, moram da naglasim da je sprovođenje onog što je dogovoreno od najvećeg značaja, jer kako ćemo očekivati da ljudi uopšte imaju poverenja u bilo koji postignuti sporazuma, ako se oni ne sprovode - izjavio je Hil novinarima u parlamentu, posle razgovora sa predsednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem.

Naveo je da će SAD pažljivo pratiti i sagledati sve aspekte izbora na severu KiM "Posmatraćemo, a najbolje vreme da se govori o izborima je nakon što oni prođu, da vidimo šta se zapravo desilo.

- Rekao bih da ne samo moja zemlja, već i mnoge druge zemlje, smatraju da ovo nije pravo vreme za izbore, s obzirom na to da smo u jednom kritičnom trenutku, veoma značajnom momentu za dijalog koji je u toku. Smatramo da se svi problemi kroz taj dijalog moraju rešavati i rešiti - poručio je Hil.

Na pitanje novinara šta očekuje od nedeljnih izbora na severu KiM, na kojima neće učestvovati Srpska lista, Hil je odgovorio da ne zna i da je to pitanje za američku ambasadu u Prištini.

- Ono što nas zanima je da budemo dobro pripremljeni i informisani u vezi sa nastavkom dijaloga, jer će se on baviti nekim ključnim pitanjima i jedno od suštinskih pitanja je budućnost srpske zajednice na Kosovu. Mi, u vezi sa tim, želimo da budemo pripremljeni da dobijemo sve potrebne informacije od vlasti u Srbiji - rekao je Hil.

On je kazao je da, u razgovoru sa Orlićem, preneo stavove SAD u vezi sa mnogim temama, u vezi sa KiM, u vezi sa situacijom u Rusiji, kao i njihove stavove i zabrinutost, ali i zadovoljstvo zbog napretka bilateralnih odnosa između Srbije i SAD. Na molbu da prokomentariše izjave nekih ruskih zvaničnika da nema ZSO, jer SAD i EU nisu pritiskali Prištinu, Hil je odgovorio da sve što je rekao i dalje važi i da ne želi da komentariše izjave drugih diplomata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vlah

pre 1 godinu

To nije TEST .. to je OBAVEZA .. koja je trebala da bude ispunjena pre 10 GODINA !!! YANKEE GO HOME !!!!

Drndoje

pre 1 godinu

Najveći kršitelji ugovora, otimači, ubice, harambaše, pričaju o poštovanju dogovora? Da nije žalosno, bilo bi vrlo, vrlo smešno

SURDUKTOR

pre 1 godinu

НИЧИЈА ДО ЗОРЕ НЕ ГОРИ - јер шта би СУНЦЕ радило, а на ИСТОКУ се рађа !!!

Solo

pre 1 godinu

Hil amerikan kauboj prica o nekim dogovorima a nemogu da srede siptare poslednjih 20-30 godina..To je sve zamka za Vucica a za Srbe dole ostavljene na nemilost siptarima je Srbiji na cast kao sto su ostavili nase narode u drugim drzavama na maltretiranje i ponizavanje i nista nisu sredili do sada..I ovo Kosovo ce se upaliti vrlo brzo prognoziram ove godine hteo to Vucic ili ne..Jer kako je rekao budite mirni do 26-27 maja a onda je odlazim u penziju a vi se zezajte sa drugim...nepromisljeno i vrlo lose odradjeno od Vucica..Nece biti nikad dogovora dole jedino rat pa ko pobedi uzece ko nepobedi izgubice ..Onda bar znamo na cemu smo..!!

Bocan Harčenko: Hil "iznenada" postavlјa pitanje zašto ZSO nije formirana
Politika

Bocan Harčenko: Hil "iznenada" postavlјa pitanje zašto ZSO nije formirana

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko danas je naveo da iznenađuje izjava američkog ambasadora Kristofera Hila, koji na 10. godišnjicu potpisivanja sporazuma o Zajednici srpskih opština Kosova, „iznenada“ postavlјa pitanje zašto ova struktura - klјučna za osiguravanje prava i bezbednosti pokrajinskih Srba - nije formirana.

19.04.2023

18:51

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija