• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Nebojša Bakarec

17.05.2023

20:15

Nebojša Bakarec: Priprema Skupštinske sednice o dvema tragedijama- Opozicija generator nasilja!

Privatna arhiva

Politika

Nebojša Bakarec: Priprema Skupštinske sednice o dvema tragedijama- Opozicija generator nasilja!

Podeli vest

Poslaničke grupe su se pre pet dana, 12.5.2023. na sednici kolegijuma Narodne skupštine dogovorile da se održi sednica Skupštine na kojoj će se raspravljati o pitanjima vezanim za dve tragedije koje su se dogodile u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u dva sela u okolini Mladenovca i Smedereva, a sve na predlog SNS i predsednika parlamenta g. Vladimira Orlića. Opozicija je takođe imala niz zahteva, koji su usvojeni. Predsednik parlamenta je tada podsetio da su opozicioni poslanici predali zahtev da se sednica održi u vanrednom zasedanju, dok je na kolegijumu većina (SNS, SPS i ostali) predložila da se na to ne čeka, već da sednica bude održana u okviru tekućeg redovnog zasedanja, zbog toga što bi vanredno zasedanje, koje je tražila opozicija, moglo da počne tek za 20 dana. Opozicija je prihvatila ovaj predlog.

Predsednik Narodne Skupštine, dr. Vladimir Orlić je posle kolegijuma, rekao da će se na dnevnom redu sednice, u skladu sa dogovorom koji je postignut, naći svi predlozi opozicije -Izveštaj Vlade o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, Izveštaj REM o programima televizija, predlog o formiranju radne grupe (Anketnog odbora) poslanika, koja će se baviti pitanjima okolnosti i odgovornosti za tragične događaje, i merama koje treba preduzeti i predlog opozicije za smenu ministra unutrašnjih poslova. Takav dnevni red je i zvanično predložio Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić, koji je sazvao sednicu Skupštine za četvrtak, 18. maj 2023. sa početkom u 15.00 časova. Kao što vidite, Srpska napredna stranka je asertivno izašla u susret zahtevima opozicije, uobličila ih, kanalisala, dodala svoje predloge. Tako radi odgovorna stranka, tako radi državnik, predsednik Aleksandar Vučić.

Sednica Skupštine je mogla biti sazvana tek po okončanju sednice Odbora za kulturu i informisanje, koji je razmatrao Izveštaj REM-a. Da vas podsetim, dragi čitaoci, autor ovog teksta je poslanik i zamenik presednika pomenutog Odbora. Danas 17.5.2023. održana je sednica Odbora za kulturu i informisanje, kao deo priprema sa održavanje sednice Skupštine, koja treba da raspravlja o dve tragedije. Na dnevnom redu Odbora je bila samo jedna tačka: „Razmatranje Izveštaja o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima (broj 02-977/23 od 16. maja 2023. godine), koji je podnelo Regulatorno telo za elektronske medije (REM)“.

Na sednici Odbora su izvanredno govorili predstavnici SNS – gđa Nataša Jovanović, gđica Staša Stojanović, g. Milorad Bojović i g. Dušan Marić. I predstavnici REM, g. Milorad Vukašinović i g. Stevica Smederevac su odlično govorili. Mi iz SNS smo se sjajno pripremili za sednicu Odbora, nastupili smo kao tim, i razbili smo opoziciju. Čestitam svim govornicima iz SNS i iz REM. Izneli smo sve najvažnije činjenice i objasnili sve što je ključno. Govorio je i autor ovog teksta.

Evo teksta mog izlaganja: „Na početku, izražavam saučešće porodicama svih stradalih u dve tragedije. Izveštaj REM je profesionalno urađen, i odnosi se na period od oktobra 2022. do marta 2023. godine. Podsetiću da REM nije nadležan za Internet, a najveći deo sadržaja koji sadrže ili promovišu nasilje se nalazi na Internetu. Slažem se sa konstatacijom REM da se potpuno preuveličava uticaj rialiti programa. TV B92 praktično nema rialitija- udeo rialitija u emitovanom programu manje od 1%. TV Prva- ima pozitivan rialiti „Radna akcija sa Tamarom“ i muzičke – „Zvezde granda“ i „Nikad nije kasno“ – udeo rialitija u emitovanom programu je oko 6%. TV Hepi optužuju zbog rialitija „Parovi“. TV Hepi ne prikazuje „Parove“ skoro dve godine - udeo rialitija u emitovanom programu je 11%. TV PINK - jedini od 4 televizije sa nacionalnom frekvencijom, ima pravi rialiti „Zadrugu“ - udeo rialitija u emitovanom programu je 39%. Treba reći i da opoziciona TV Nova ima sramni rialiti „Survivor“. Vrlo nedosledno, opozicija traži ukidanje samo rialitija na televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Da je iskrena u svojim namerama, opozicija bi tražila ukidanje rialitija na SVIM televizijama, dakle i rialitija „Survivior“ na TV NovaS, koji čini 80% gledanosti te TV. Setimo se ko je u Srbiju 2006. doveo rialitije, pa i glavni rialiti „Veliki Brat“? Dragan Đilas (tada najviši funkcioner DS), tih godina kada je bio ministar i gradonačelnik, on je doveo u Srbiju rijaliti programe. Demokratska stranka, preteča SSP, NS, SDS itd., naravno, tada nije tražila zabranu rijalitija! Zbog čega tada 2006. godine, sadašnja opozicija nije tražila da se ukinu rialitiji, na prvom mestu Đilasov „Veliki Brat“?

Promocijom i praktikovanjem verbalnog i fizičkog nasilja opozicija i njeni mediji (N1, novaS, DANAS, NIN, Vreme, novine Nova, Direktno itd) već najmanje 5 godina stvaraju bolesnu atmosferu u društvu, koja pogoduje nastajanju tragedija, poput one u OŠ „Vladislav Ribnikar“ ili u one u Mladenovcu. Dehumanizaciju i demonizaciju protiv predsednika Vučića, pripadnika SNS, i svih onih koji ih ne podržavaju, generiše opozicija. Dehumanizacija je zasnovana je na tome da opozicija i njeni mediji, u nama ne vide ljude koji su kao oni, odnosno opozicija smatra da mi uopšte nismo ljudi. Predstava opozicije o onima koje satanizuju je raščovečena, dehumanizovana. To im omogućuje da prema žrtvama imaju samo neprijateljska osećanja: prezir i mržnju.

Najbolji primer koji opisuje svu tu mržnju je bio trosatni propagandni film TV „N1“ „Vladalac“ iz februara 2020. U tom filmu ime Aleksandra Vučića pominje se 442 puta u negativnom kontekstu, uz više od 43 uvrede („zao, radioaktivan, bolestan, toksičan, neuračunjljiv, negativan rođen…“). Postoji ogroman Dnevnik opozicionog nasilja, sa fizičkim napadima, napadima na Skupštinu, na RTS, sa pretnjama smrću… Sav ovaj dnevnik opozicionog nasilja u pozitivnom svetlu prikazuju opozicioni mediji, najmanje 6 godina. Evo jednog primera. Narodni poslanik DS, Srđan Milivojević, pretio je mučenjem, silovanjem i smrću, sinu i bratu predsednika Vučića. Milivojević je na svom Tviter nalogu 08.12.2021. napisao stravičnu objavu: “Andrej i Danilo pronađeni u šahtu kao Gadafi”. Niko iz opozicija nije osudio ovu bezumnu gadost, pozdravili su je. Od 2018. opozicija je napala, razlupala, uništila više od 50 prostorija SNS. Ukupan broj napada opozicije na prostorije SNS je 76. Mnoge prostorije SNS su razbijane više puta. Niko to nije osudio.

Evo u nedelju je ideolog opozicije Jovo Bakić na TV Nova ponovio svoje pretnje smrću svima iz vlasti -da će nas juriti po ulicama, ubijati i bacati u reke i to je slavljeno do danas, 4 dana na svim opozicionim medijima. Tako su fašisti u Novom Sadu u II svetskom ratu, ubijali Novosađane i bacali ih u Dunav. Tako su ustaše u Jasenovcu ubijali Jevreje, Rome i Srbe, i bacali ih u Savu“.

Skandal na sednici Odbora je izazvao pijani poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, koji je pretio smrću predstavnicima REM-a i poslanicima SNS. On je rekao predstavnicima REM da im je to poslednji izveštaj u životu. I predstavnicima REM i nama iz SNS je poručio da će u petak sve biti rešeno na ulici, kada će opozicija ispred Skupštine održati još jedan svoj skup. Upozorio sam Ćutu da ne preti smrću nikome, i pitao ga: „Pijanduro jedna, da li ćete u petak da napadete Skupštinu i da nas jurite po ulicama? Da li ćete da upadnete u REM i da ubijate članove REM?".

Na kraju sednice replicirao sam članovima Odbora iz opozicije. Zaključak koji sam predložio je usvojen sa 10 glasova „za“, 6 „protiv“ i jednim uzdržanim. Zaključak glasi: „Povodom razmatranja Izveštaja o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima - 1. Prihvata se Izveštaj o nadzoru programa komercijalnih pružalaca medijskih usluga za period od oktobra 2022. godine do kraja marta 2023. godine sa posebnim osvrtom na izveštavanje o slučajevima nasilja u televizijskim programima“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jelena

pre 1 godinu

Opozicija je ta koja je tragediju iskoristili za svoju promociju..

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija