• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

14.09.2023

12:51

Nemac brani Vučića od svog kolege! Bistron: Rot nije diplomata nego demagog, napad na predsednika Srbije uvreda

printskrin/tv pink

Politika

Nemac brani Vučića od svog kolege! Bistron: Rot nije diplomata nego demagog, napad na predsednika Srbije uvreda

Podeli vest

Optužbe predsednika Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihaela Rota na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića su diplomatska uvreda, a posebno je problematično što je takav način razmišljanja tipičan za celu nemačku saveznu vladu, kaže za Kosovo onlajn šef spoljnopolitičkog odbora poslaničke grupe Alternativa za Nemačku Petr Bistron.

- Taj način razmišljanja da je Putin uvek kriv za sve loše u svetu, a Vučić za sve loše na Balkanu, je tipičan za nemačku saveznu vladu. U Rotovim očima, Srbi su sami krivi za NATO bombardovanje Beograda, čime je prekršeno međunarodno pravo - konstatuje Bistron.

Zato smatra da Rot i nije diplomata, već "gadni demagog" i agitator.

- Kao predsednik Odbora za spoljne poslove, on je apsolutno pogrešan izbor - jasan je Bistron.

On je naglasio da ovakvim optužbama nemačka vlada pokušava da skrene pažnju sa sopstvenih neuspeha.

- I pored svih uveravanja i obećanja iz Berlina i uprkos milijardama iz SAD i EU, Kosovo još uvek nije prava država. Posle četvrt veka, to je i dalje neodrživa struktura koja je na nepravedan način odvojena od jdne funkcionalne države - rekao je Bistron.

Naglasio je da je Nemačka poslednjih meseci želela da "glavom probije zid" i iznudi sporazum između Srba i vlasti u Prištini, u čemu nije uspela.

- Sporazum nije potpisan uprkos višemesečnim naporima specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i velikom pritisku Berlina. Visoki predstavnici Srbije i Kosova su se čak i posvađali prilikom posete Bundestagu, a dogovora nema na vidiku - primetio je Bistron.

On je naveo i da su Rotove izjave o navodnom nepoštovanju demokratskih vrednosti u Srbiji podsmevanje, s obzirom na masovno gušenje opozicije u Nemačkoj.

- Nijedan nemački predstavnik nema pravo da se usudi da kritikuje Srbiju ili bilo koju drugu evropsku zemlju - rekao je i podsetio da su u Nemačkoj opozicionari mesecima u zatvoru bez osude, a kritički nastrojeni novinari zastrašeni i podvrgnuti pretresima kuća, dok mirne demonstrante i opozicione političare i sindikaliste kritične prema vladi, policija brutalno tuče.

- Demokratski izbori se poništavaju, a opoziciji uskraćuju važne funkcije u parlamentu. Nemačka je jedina zapadna zemlja u kojoj se tajna služba koristi za praćenje i klevetanje opozicije. Niko odgovoran za ove zločine nema pravo da kritikuje druge zemlje zbog navodnih demokratskih deficita. Nemačka je dugo bila na stubu srama i Savet Evrope bi trebalo da je nadgleda zbog kršenja ljudskih prava - zakljucio je Bistron.

Predsednik Odbora za spoljne poslove Bundestaga Mihael Rot izjavio je pre nekoliko dana da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoran za napad mase na vojnike Kfora tokom majskih nemira u Zvečanu.

- Gospodin Vučić snosi odgovornost za ovu brutalnu rulju koja je napala vojnike Kfora i zato su Srbi prešli crvenu liniju. To je potpuno neprihvatljivo - rekao je Rot.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito!
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito!

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)
Live TV

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)

Dok se približava eskalacija sukoba na Bliskom istoku, narod se sve više buni. Dok je većina naroda na strani Libana, svetski lideri su na strani Izraela. Da li više iko sluša reč naroda? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan, naučni savetnik, prof. dr Dragan Petrović i Srba O Filipović, analitičar.

05.10.2024

09:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija