• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.03.2024

14:29

Dragica je od porodice dobila samo kosti! Sina joj je odvela zločinačka UČK, bolna ispovest ledi srca! (FOTO)

kosovo online printscreen

Politika

Dragica je od porodice dobila samo kosti! Sina joj je odvela zločinačka UČK, bolna ispovest ledi srca! (FOTO)

Podeli vest

Dragica Božanić je 2006. godine od svog sina i muža dobila samo kosti.

Osam godina ranije u leto 1998. godine, u dvorištu njene kuće pripadnici OVK sakupili su sve srpsko stanovništvo sela Peruša, blizu Velike Hoče. Razdvojili su muškarce i žene. Kako kaže, i dan-danas pamti šta joj je njen, tada šesnaestogodišnji sin poslednje rekao.

Dragica Božanić nedavno je svedočila i protiv Hašima Tačija u Hagu. Odbila je da bude zaštićeni svedok, jer kako kaže, ne upire prstom ni u koga, već samo želi da se istina o stradanju Srba na Kosovu čuje.

U noći između 17. i 18. jula 1998. godine desio se napad na njenu kuću, koji je promenio ceo njen život.

- Sedeli smo u kući sa komšijama. Bio je jedan sat noću kada su pozvali mog muža da izađe. Momentalno je počelo da se puca na našu kuću i trajalo je sve do ujutru. Bili smo u podrumu. Izašla sam da vidim šta se dešava, jer je bila tišina. Videla sam rođaka koji vodi mog muža. Njemu su oči bile krvave od granate. Rekli su mi: "gotovi smo, nemamo kud". Naše dvorište se napunilo Albancima. Pretresli su nas, stavili na traktor i vodili ka selu Pećane. Stavili su nas u kuću bez prozora i vrata. Odvojili su nas od muškaraca - priča Dragica.

- Strašan je i tužan ceo moj život. Danas imam i ćerku i sina i unučiće, ali ni u grobu neću imati mira. Ne daj bože da iko izgubi dete. To je jako teško nositi - kaže Dragica.

Foto: kosovo online printscreen

 

Dragica je otišla u Hag da svedoči protiv Hašima Tačija i ostalih optuženih pripadnika OVK i nije želela da bude zaštićeni svedok.

- Moja priča se zna, ja pričam istinu i samo svoj bol. Da nismo bili ni krivi, ni dužni. Mnogo se kajem što sam preuzela posmrtne ostatke svog supruga i sina. Sina mi nisu pronašli odmah. Kada su me pozvali da mi kažu da su ga pronašli, to me jede iznutra. Ne mogu da verujem da je tako brzo bio nađen - priča Dragica.

Žene i starce iz zarobljeništva te 1998. godine oslobodio je Crveni krst.

- Nije bilo dece sa nama, moj sin je bio najmlađi i još jedan komšija. Mladi su bili svi.

U selu Peruša, blizu Velike Hoče, gde je Dragica živela sa porodicom, bilo je 10 srpskih kuća i oko 250 albanskih.

- Moj muž se dogovorio sa komšijom Albancem, sa kojim se družio - ako bude nešto sa naše strane, da moj suprug zaštiti njegovu porodicu. I obrnuto. Ali, nema poverenja kod njih. Taj čovek je došao u naše dvorište, sa kapom okrenutom pozadi, nisam znala gde se nalazim. Jer obećanje je obećanje. Moj muž bi održao, a on nije - kaže Dragica.

Kada joj dođe misao da joj je sin i dalje živ, kaže, samo izleti iz kuće.

- I dalje se nadam da mi sin nije ubijen. Ne smem da razmišljam ni da li ni kako su ga ubili. Ja samo izletim iz kuće kada mi dođe ta misao. Iako mi sina nema, ja ga i dalje volim. On mi je bio dete. Bili smo 2006. godine u selu preko udruženja. Posle sam išla sa Euleksom i kada su mi rekli da uđem u dvorište, ja nisam mogla da se pomerim i izađem iz auta. Samo sam rekla - izvini, meni noge ne rade - ispričala je svoju potresnu priču.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija