• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.06.2024

13:25

Petković: Rezolucija 1244 i dalje pravno obavezujući dokument

Peđa Milosavljević

Politika

Petković: Rezolucija 1244 i dalje pravno obavezujući dokument

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je Rezolucija 1244 SB UN, četvrt veka od donošenja, i dalje krovni, pravno obavezujući dokument za zaštitu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, ali i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, uprkos svim nastojanjima Prištine i Aljbina Kurtija da svakodnevno gazeći međunarodno pravo, minimizira značaj ovog sporazuma.

Prema njegovim rečima, nasuprot idejama secesionizma koje su danas nikad življe u Prištini i ideologijama velikoalbanskog šovinizma i etničke netrpeljivosti svake vrste prema srpskom narodu u pokrajini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, takozvano Kosovo i dalje je jedan provozorijum koji ne priznaje više od polovine savremenog sveta i koje se kreće u granicama omeđenim upravo Rezolucijom SB UN 1244. 

"Nažalost, zbog nasilne i ratnohuškačke politike Aljbina Kurtija, teško stečeni mir na prostoru Kosova i Metohije danas je pod nikad većim izazovom, a trpeljivost srpskog naroda na ovim prostorima jedina je brana od njegovih snova o raspirivanju novih sukoba i ideja o etnički obesrbljenom Kosovu i Metohiji", rekao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako je podsetio svedoci smo danas da i mnogi predstavnici međunarodne zajednice otvoreno krše međunarodno javno pravo i postulate koji su sadržani u Rezoluciji 1244, pomažući i naoružavajući otvoreno takozvane Kosovske bezbednosne snage iako je svima dobro poznato da jedine oružane formacije na prostoru KiM mogu biti jedinice Kfor.

"U danima, mesecima i nedeljama pred nama Srbi na Kosovu i Metohiji i porodice koje su ostale bez svojih najmilijih, obeležavaće i četvrt veka nekažnjenih zločina koji su se desili od dolaska međunarodnih snaga na prostor Kosova i Metohije i to je mrlja na obrazu svih onih koji su Srbima morali da garantuju mir", naglasio je Petković.

Uprkos svim izazovima i destruktivnim secesionističkim nastojanjima u Prištini, ističe direktor Kancelarije za Kim, nikada Aljbin Kurti, niti bilo ko drugi, neće moći da bude snažniji od univerzalnih i trajnih vrednosti međunarodnog prava i normi, ma koliko svakodnevno demonstrirao silu preko leđa srpskog naroda. 

Kako je podvukao, dok je predsednika Aleksandra Vučića, naša diplomatska borba za Kosovo i Metohiju vodiće se nesmanjenim intenzitetom i žustrinom argumenata koje nam daje i međunarodno pravo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Petković i Đurić na sastanku uoči Prvog svesrpskog sabora! Snaga srpskog jedinstva oduvek je bila i biće najsnažniji bedem
Politika

Petković i Đurić na sastanku uoči Prvog svesrpskog sabora! Snaga srpskog jedinstva oduvek je bila i biće najsnažniji bedem

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas, uoči Prvog svesrpskog sabora koji se održava u subotu 8. juna u Beogradu, sa političkim i institucionalnim predstavnicima srpskog naroda sa Kosova i Metohije, a sastanku je prisustvovao i šef srpske diplomatije i nekadašnji direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

07.06.2024

17:42

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija