• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.07.2024

20:12

Nebojša Bakarec: Istina o izborima u Francuskoj i Velikoj Britaniji!

Masha Bandjur

Politika

Nebojša Bakarec: Istina o izborima u Francuskoj i Velikoj Britaniji!

Podeli vest

U većini mejnstrim medija, u Srbiji i na zapadu, posle izbora u Britaniji i Francuskoj formirao se lažni narativ da su na „istorijskim“ izborima u ove dve velike evropske zemlje, poražene snage populističke desnice. U Srbiji su predvodnici ovog lažnog narativa, i neistinitog izveštavanja bili RTS, RTV, Euronews, BBC, N1, Nova itd. Cilj zapadnih i ovih domaćih medija je bio da prikažu rezultate izbora onako kako to odgovara vladajućim strukturama EU i glavnih država EU. Njihov cilj je bio da prikažu kako su dve velike zemlje Evrope, skrenule ulevo, a ne udesno kako su to pokazali izbori za Evropski parlament. Svi ovi mediji su tvrdili kako su Britanija i Francuska skrenule ulevo, za razliku od ostatka EU - što je laž. I u Britaniji, i u Francuskoj, najveći broj glasova je osvojila desnica. Suština obmane, se uglavnom sastojala u tome da se jednostrano prikaže da je pobednik onaj sa najvećim brojem poslanika, iako u slučaju Francuske, je to tek trećina poslanika, koja ne znači ništa. Svi mediji su, uglavnom, sistematski prikrivali broj dobijenih glasova i u Francuskoj i u Britaniji, i procente dobijenih glasova. Prikazivali su samo broj poslanika. U najmanju ruku, prikazali su samo deo istine, tj. jedan od tri ključna podatka. Svako normalan, složiće se da tačna informacija o rezultatu nekih izbora, mora da sadrži, prvo, broj dobijenih glasova, potom procenat dobijenih glasova, i pod tri – broj mandata. Svi ovi mediji, su namerno prikrili prva dva podatka, a prikazali samo broj osvojenih poslaničkih mesta.

Na primer, 08.07.2024. u svim dnevnicima RTS, i na sajtu RTS, je emitovana lažna vest, autora Dušana Gajića, dopisnika RTS, iz Brisela, pod naslovom: „Francuska posle izbora – od razočaranja do slavlja, kako do vlade bez jasne parlamentarne većine“, u kojoj odmah na početku stoji neistina: „Najviše glasova osvojila je koalicija levice „Novi narodni front", na drugom mestu je koalicija "Zajedno" predsednika Makrona. Uprkos najboljem rezultatu u prvom krugu, kranje desno Nacionalno okupljanje je tek na trećem mestu“. Dakle, dopisnik RTS i autor teksta Dušan Gajić tvrdi da je najviše GLASOVA osvojila osvojila koalicija levice „Novi narodni front", a da je po broju glasova Nacionalno okupljanje tek na trećem mestu. To je belodana neistina tj. laž. Istina je da je Nacionalno okupljanje, Marin LePen, po broju glasova na prvom mestu sa 10 miliona glasova, da je leva koalicija druga sa 7 miliona glasova, a da Makronova koalicija nije druga po broju glasova, već treća sa 6,3 miliona glasova. Dakle, dopisnik RTS-a i sam RTS su tvrdim, namerno obmanuli javnost. Nisu oni jedini. Većina mejnstrim i opozicionih medija u Srbiji je tako izvestila. Takođe, istina je da je leva koalicija u Francuskoj, prva po broju mandata -180, da je Makronova koalicija druga sa 159 mandata, a Nacionalno okupljanje treće sa 142 mandata. Međutim, dopisnik RTS nije tako izvestio. RTS-u je to sasvim odgovaralo, jer se i RTS uključio u opštu obmanu javnosti, koju su započeli zapadni mediji.

Na sajtu RTS, se 8.7.2024. pojavio tekst Ane Otašević pod naslovom: „Cena i dometi francuskog skretanja ulevo: Makronov poraz, pobeda levice i Marin le Pen pred vratima“ u kome na samom početku stoje poluistine: „Front levih partija (Nepokorena Francuska, Socijalistička partija, Ekološka stranka i Komunistička partija Francuske) neočekivano se na parlamentarnim izborima probio kao vodeća politička grupacija. Makronov centar, na drugom mestu po broju poslanika u novom sazivu Skupštine, održao se iako su ga nakon prvog kruga svi otpisali. Gubitnik drugog kruga je partija ekstremne desnice, Nacionalno okupljanje, kojoj su i mediji i istraživanja uoči izbora davali najveću prednost“. Da, gđa Otašević pominje da je Makronov centar, drugi po broju poslanika. To je tačno. Ali rečenice pre i posle te rečenice o Makronu, su naprosto neistinite. Leva koalicija nije vodeća politička grupacija po broju glasova. Jeste po broju poslanika, ali po broju glasova je druga! Nacionalno kupljanje nije gubitnik drugog kruga, zbog toga što je stranka Marin LePen, osvojila 3 odsto više glasova (37%) nego u prvom krugu (34%). Kako onda, gubitnik drugog kruga može biti onaj ko je osvojio 3 odsto više, nego u prvom, a u prvom krugu je bio prvi po broju glasova?

U istom stilu RTS je nastavio i 10.7.2024. u emisiji „Oko magazin“ koju je vodila i pripremila Milica Kulić. Ona je na početku emisije rekla: „Bavićemo se takozvanim levim skretanjima, dok Evropa ide udesno“. I u Britaniji i u Francuskoj najveći broj glasova je osvojila desnica. Stoga nije bilo levih skretanja u te dve zemlje. Emisia je imala odlične goste, koji su govorili suprotno od želja RTS-a. Voditeljka i autorka je govorila jedno, a gosti su je demantovali. Tako je u delu emisije posvećenom Francuskoj, voditeljka RTS, rekla: „Makron je uspeo da razbije desnicu“. A njen gost profesor Leon Kojen je odgovorio odrečno i rekao: „Ne, ne, niko ozbiljan to ne tvrdi u Francuskoj“. Treće, u emisiji je prikazana celovita grafika izbora u Francuskoj, iz koje se vidi broj glasova, dok za Britaniju nije pokazana bilo kakva grafika.

Foto: Nebojša Bakarec/Printscreen

 

Izbori u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji su 4.7.2024. održani parlamentarni izbori. U Velikoj Britaniji se bira 650 poslanika, u isto toliko izbornih jedinica. Izborni sistem je većinski, jednokružni. Za poslanika je izabran onaj ko dobije najveći broj glasova u prvom krugu, bez obzira da li je osvojio 50 odsto glasova ili ne. Za apsolutnu većinu je potrebno 326 poslanika. Britanski izborni sistem žestoko favorizuje prvoplasiranu stranku, što dovodi do grotesknih anomalija u rezultatima, kada se poredi broj glasova sa brojem poslaničkih mesta.

Rezultati izbora u Ujedinjenom Kraljevstvu su:

Laburistička stranka, Kira Starmera je osvojila 9,7 miliona glasova, ili 33,7%, što im je donelo 411 poslaničkih mesta.

Konzervativna stranka, Riši Sunaka je osvojila 6,8 miliona glasova, ili 23,7%, što im je donelo 121 poslaničko mesto.

Liberalne demokrate su osvojile 3,5 miliona glasova, ili 12,2%, što im je donelo 72 poslanička mesta.

Foto: Nebojša Bakarec/Printscreen

 

Činjenica je da su desni konzervativci Riši Sunaka osvojili 6,8 miliona tj. 23,7% glasova, dok su desni reformisti, Najdžela Faraža, osvojili 4,1 milion tj. 14,3% glasova. Desnica u Britaniji u zbiru ima više glasova od levih laburista tj. ima 10,9 miliona i 38% glasova, a laburisti imaju 9,7 miliona tj. 33,7% glasova. Po broju glasova, laburisti imaju 1,2 miliona manje glasova od desnice. Kako je izlaznost bila rekordno niska - 59% (7,5% manja nego 2019. i najniža u poslednjih 20 godina), može se reći da je samo jedan od pet Britanaca glasao za laburiste, a oni su osvojili skoro dve trećine mandata. Ovo su bili najnereprezentativniji izbori u britanskoj političkoj istoriji.

Novoosnovana Reformistička stranka, Najdžela Faraža, je napravila pravi bum, i osvojila 4,1 miliona glasova, ili 14,3% što im je donelo samo 5 poslaničkih mesta!?! U ovom slučaju se najbolje vide anomalije i nepravednost britanskog izbornog sistema, koji nije reprezentativan. „Reformisti“ su osvojili 600.000 glasova više od Lideralnih demokrata, a dobili su 67 poslanika manje! To je za rubriku - verovali ili ne?

Foto: Nebojša Bakarec/Printscreen

 

Izbori u Francuskoj

U Francuskoj je 7.7.2024. godine održan drugi krug parlamentarnih izbora. Bira se 577 poslanika, u isto toliko izbornih jedinica. Izborni sistem je većinski. Jednokružni, ukoliko neko osvoji preko 50 odsto u prvom krugu. Dvokružni, ukoliko niko ne osvoji 50 odsto u prvom krugu. U drugi krug idu svi kandidati koji su u toj jedinici osvojili preko 12,5 odsto glasova.  Za poslanika u drugom krugu je izabran onaj ko je dobio najveći broj glasova, bez obzira da li je osvojio 50 odsto glasova ili ne. Za apsolutnu većinu potrebno je 289 mandata.

Rezultati izbora u Francuskoj su:

Desna stranka „Nacionalno okupljanje“, Marin LePen i Žordana Bardele u prvom krugu je osvojila 10,66 miliona glasova ili 33.21%, a u drugom krugu izbora su dobili 10,11 miliona glasova ili 37.06%, što im je donelo 142 poslanička mesta. Po broju glasova su prvoplasirani u drugom krugu, ali su trećeplasirani po broju poslanika. Nacionalno okupljanje je osvojilo 53 poslanika više nego na prethodnim izborima (89). Nacionalno okupljanje je ubedljivo prva stranka u Francuskoj po broju poslanika, zbog toga što su Melanšonov „Novi narodni front“ i Makronov „Zajedno“, dve koalicije, od kojih se svaka sastoji od 6 stranaka.

Foto: Nebojša Bakarec/Printscreen

 

Leva koalicija „Novi narodni front“, koja se sastoji od 6 stranaka je u prvom krugu osvojila 9,04 miliona glasova ili 28.21%, a u drugom krugu su dobili 7,04 miliona glasova, ili 25,8%, što im je donelo 180 poslaničkih mandata. Po broju glasova su drugoplasirani i u prvom i u drugom krugu izbora, ali su u drugom krugu izbora prvoplasirani po broju mandata.

Makronova, centristička koalicija „Zajedno“ koju čini 6 stranaka je u prvom krugu osvojila 6,82 miliona glasova ili 21.28%, a u drugom krugu su dobili 6,7 miliona glasova, ili 24,53%, što im je donelo 159 poslaničkih mandata. Po broju glasova su trećeplasirani i u prvom i u drugom krugu izbora, ali su u drugom krugu izbora drugoplasirani po broju mandata.

Četvrtoplasirana je desna stranka „Republikanci“, koja je u prvom krugu osvojila 2,1 milion glasova ili 6.57%, a u drugom krugu su dobili 1,47 miliona glasova ili 5.41%, što im je donelo 39 poslaničkih mesta.

Anomalije francuskog sistema su drugačije nego u Britaniji. Prvo, anomalija je da u drugi krug mogu da idu više od dva kandidata. Drugo, anomalija je da neki treći, može da odustane od izbora i da podrži drugog. Sve to je nelogično i omogućava mahinacije na izborima, i umanjuje reprezentativnost. Konačno, nepravedno je i nereprezentativno, da stranka „Nacionalno okupljanje“ u drugom krugu osvoji 10 miliona glasova ili 37%, dakle 3 miliona glasova više tj. 11,2 % više od drugoplasiranog „Novog narodnog fronta“ a da ima 38 poslanika manje od „Novog narodnog fronta“. Zbog toga je proporcionalni sistem mnogo pošteniji i reprezentativniji.

Sve ove podatke koje sam naveo, niste mogli pročitati u evropskim i srpskim mejnstrim medijima! Oni su sistematski prikrivani. Ovde u Srbiji je čudno da su to radili javni servisi RTS i RTV, i ostali glavni i mejnstrim mediji. Pošto je to bio slučaj u celoj EU, mogu samo da zaključim, da su pobrojani mediji u Srbiji, radili po nalogu nekih stranih nalogodavaca. Takođe, to što su radili RTS, RTV, N1, Euronews, BBC, Nova i drugi, je veoma neprofesionalno, zbog toga što su prikrili ključne činjenice u vezi izbora u Britaniji i Francuskoj, i prikazali rezultate tih izbora u krivom svetlu.

Na činjenice u vezi rezultata izbora u Britaniji i Francuskoj je ukazao i predsednik Vučić, 08.07.2024. Predsednik Vučić rekao je da se u Francuskoj na izborima u drugom krugu nije desio „debakl desnice“ kako su pojedini ocenili, već da nije jednostavno razumeti taj izborni sistem. Rekao je da se ne može govoriti o "debaklu desnice", jer brojevi govore drugačije. „Jedno je šta vam piše na tabeli na kraju, a drugo je kako se do toga došlo, pročitajte šta je stvarno opredeljenje ljudi. Niti je to bio debakl desnice i Marine Le Pen, niti bilo šta slično, niti je to bio debakl Makrona u prvom krugu. Ali, to sad vi da objašnjavate ne vredi“, rekao je predsednik Vučić. Naveo je da se sada misli da je odjednom desnica u prethodnih 7 dana u Francuskoj pala. „Ne, oni su dobili više glasova nego u prvom krugu, značajno više u procentima. Njihov ukupan broj glasova je čak 37,1 odsto, drugoplasirani je dobio 26,4 - to su levičarske stranke, socijalisti plus Melanšon (Žan Luk), "zeleni" i svi ostali. Trećeplasirani je predsednik Makron, sa 24,8“, objasnio je predsednik Vučić.

Autor je poslanik i član predsedništva SNS


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)
Live TV

Sile mraka i vladari iz senke vuku sve poteze! Evo šta su hteli da postignu ubistvom Trampa! (VIDEO)

Ko stoji iza atentata na Trampa? Forenzičari tvrde da je na skupu pucano iz tri različita oružja. Izraelska vojska izvela udare na centralnu Gazu. Među stradalima ima dece. Na ove, ali i sve druge važne svetske teme govorili su analitičar prof. dr Miloš Laban i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program putem vajber uključenja javili su se i politikolog i advokat Aleksandar Đuričić i predsednik SPOR Stefan Srbljanović.

15.07.2024

22:30

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52