• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.07.2024

12:42

Litijumski projekat "Zinnvald" je sada treći po veličini u Evropi! Proizvodiće do 18.000 tona litijuma godišnje!

Shutterstock

Politika

Litijumski projekat "Zinnvald" je sada treći po veličini u Evropi! Proizvodiće do 18.000 tona litijuma godišnje!

Podeli vest

Akcije "Zinnvald Lithium" fokusirane na Nemačku porasle su u petak nakon što su povećale za 50% procenu mineralnih resursa za svoj vodeći projekat u istočnoj državi Saksoniji. Proizvođač litijuma, koji je ranije predviđao početnu proizvodnju od 12.000 tona godišnje, sada očekuje da će proizvesti od 16.000 do 18.000 tona litijuma za baterije na projektu.

Ažuriranje pozicionira "Zinnvald" kao drugi najveći litijumski projekat u Evropskoj uniji (EU) i treći po veličini u Evropi i po veličini resursa i po sadržaju litijuma, saopštila je kompanija. 

Najveće evropsko nalazište litijuma u ​​tvrdoj steni i četvrto po veličini bogatstvo na svetu bez slane vode je litijumski projekat "Cinovec" u Češkoj Republici, u vlasništvu European Metals i državnog preduzeća CEZ.

"Zinnvald" je najavio planove za sprovođenje studije pred-izvodljivosti (PFS) u svetlu ažuriranja procene. Studija ima za cilj da unapredi prošireni projekat i istraži potencijal za drugu fazu proizvodnje. Takođe će se baviti načinima za minimiziranje uticaja na životnu sredinu i zajednicu uz procenu rada tehničkih testova i kompromisa, rekao je rudar.

Izvršni direktor Anton du Plesis rekao je da bi PFS trebalo da bude završen u prva tri meseca 2025.

- Već smo završili mnoge tokove rada, a još nekoliko je u toku ili su pri kraju - rekao je du Plesis.

Foto: Shutterstock

 

Ključne predstojeće prekretnice uključuju tekuće metalurške testove, detaljno planiranje rudnika, izdavanje dozvola i komercijalne aktivnosti.

Iako je kompanija u sigurnoj finansijskoj poziciji, istakla je da traži podršku nemačke savezne i državne vlade nakon što je u junu dobila poziv da se prijavi za grantove. Ponuda za učešće je izdata kao deo nove nemačke inicijative koja ima za cilj podsticanje razvoja klimatski neutralnih i strateški vitalnih tehnologija.

U slučaju uspeha, 70% sredstava će obezbediti savezna vlada, dok će preostalih 30% doprineti država Saksonija, koja je već pokazala podršku projektu lanca baterija.

Smešten u srcu evropske hemijske i automobilske industrije, projekat, oko 35 kilometara od Drezdena, očekuje se da će proizvoditi litijum karbonat, litijum hidroksid i litijum fluorid (Li2CO3, LiOH, LiF) ili kombinaciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija