• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

24.07.2024

15:49

Konstruktivni razgovori: Đurić u Italiji o saradnji dve zemlje, ali i o teškom položaju srpskog naroda na KiM! (FOTO)

TANJUG/MSP

Politika

Konstruktivni razgovori: Đurić u Italiji o saradnji dve zemlje, ali i o teškom položaju srpskog naroda na KiM! (FOTO)

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da Srbija i Italija ove godine slave 145 godina diplomatskih odnosa i 15 godina strateškog partnerstva, kao i da na krilima onoga što su u prethodnim godinama predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije uradili vidimo plodove saradnje Srbije i Italije.

Prilikom posete on je ukazao i na tragičan položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i pokušao da objasn genezu problema još od 90-ih godina i činjenicu da su se sada Srbi na Kosovu i Metohiji našli u situaciji da imaju nametnute gradonačelnike u svojim sredinama od strane Kurtijevog režima, da su Srbi praktično istisnuti iz svih institucija, iz policije, iz pravosuđa, navodi se u saopštenju Ministarstva.

- Da 12 meseci nijedna kesica čipsa, nijedna flaša pića, uključujući ni koka-kolu, nije mogla da uđe iz centralne Srbije kao proizvod na Kosovo i Metohiju zbog diskriminatornih odluka Kurtijevog režima, i da su kao posledica represije koja se kontinuirano dešava, čak i srpskom patrijarhu onemogućili da poseti srpske svetinje, pa i manastir Visoke Dečane koje italijanski karabinjeri čuvaju već decenijama - naveo je Đurić.

Foto: TANJUG/MSP

 

Dodao je da je to dovelo do talasa iseljavanja srpskog stanovništva.

- Mi danas na Kosovu i Metohiji imamo, nažalost, sliku u ogledalu onoga što se dešavalo u 90-im godinama, sa Srbima u ulozi žrtve, i međunarodna zajednica mora da ustane, da to zaustavi, da spreči na isti način na koji je 90-ih godina, često i pod uticajem netačnih informacija, deo javnosti stao na drugu stranu - rekao je Đurić.

Sumirajući dvodnevnu zvaničnu posetu Italiji, istakao je da Italija podržava Srbiju i po pitanju evropskih integracija, pokazuje visok stepen razumevanja za naše regionalne probleme i spremnost da se angažuje na tome da se oni reše na pozitivan način, uzimajući u obzir srpske interese. U prethodna dva dana u Italiji, naglasio je, razgovarao je sa ministrom inostranih poslova Antoniom Tajanijem, za koga je rekao da ima ogroman ugled u interakcijama Evropske unije i kao ministar spoljnih poslova.

- Razgovarao sam sa predsednicima spoljnopolitičkih odbora Senata i Donjeg doma parlamenta Italije, sa predsednikom Parlamenta Italije, tj. predsednikom Donjeg doma. Imali smo i jedan fenomenalan forum u Institutu za spoljne poslove, gde smo govorili o strateškim prioritetima Srbije i o prednostima koje Evropa ima prihvatanjem Srbije u svoje redove. Ne samo onome što Srbija ima da dobije, niti Srbija u Evropu ide sa ispruženom rukom, već uspravno, ponosno i spremno da zauzme svoje ravnopravno mesto u porodici evropskih naroda - rekao je Đurić.

Foto: TANJUG/MSP

 

Ponovio je da su Srbija i Italija jedna velika familija.

- Mentalitetski i kulturno, mi smo na samo sat vremena leta avionom, ali se prožimamo vekovima. Srpska privreda se danas razvija u saradnji sa italijanskom. Italija je drugi najveći evropski investitor. Predsednik Vučić je samo u prethodna 24 sata otvorio fabriku Fijat grande pande i fabriku Ariston u Nišu. I to daje jedan novi zamajac našoj ekonomiji. Samo Fijat grande panda će dodati 0,5 odsto našem nacionalnom BDP-u - rekao je srpski šef diplomatije.

Dodao je da na krilima onoga što su predsednik Vučić i vlada uradili u prethodnim godinama, mi ovde u Italiji gradimo čvrsto političko uporište kako bismo osigurali da i u Evropi, kada je reč o evropskim integracijama, ali i kada je reč o onome što nas tišti u našem regionu, imamo Italiju na svojoj strani, pojasnivši da je u pitanju jedno staro savezništvo.

- To naše prijateljstvo zaista seže vekovima i treba da se nastavi u budućnosti, a Srbija treba da gradi nove i nove prijateljske kuće u evropskim prestonicama -  zaključio je Đurić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Ceo region postao je tempirana bomba! Sarajevo na sve načine pokušava da uvuče Srbiju u rat!
Live TV

Ceo region postao je tempirana bomba! Sarajevo na sve načine pokušava da uvuče Srbiju u rat!

Novi napadi stižu iz Sarajeva kako bi se Srbija uvukla u sukob. Na portalu "Slobodna Bosna" ponovo je izašao tekst koji govori negativno o predsedniku Vučiću. Ovo je samo nastavak hajke koju vodi ovaj medij protiv predsednika Srbije. Sve je krenulo od maja ove godine, kada je doneta deklaracija o Svesrpskom saboru. Na ovu temu u "Info danu" govorili su Srđan Simić iz Centra za društvenu stabilnost, Stefan Krkobabić, narodni poslanik i pukovnik u penziji Veselin Šljivančanin.

24.07.2024

15:46

Hronika

Pokušaj ubistva u Somboru! Uhapšen osumnjičeni
Istraga u toku

Pokušaj ubistva u Somboru! Uhapšen osumnjičeni

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru uhapsili su A. T. (31) iz Novog Sada zbog sumnje da je sa još dve osobe za kojima se traga, izvršio krivična dela ubistvo u pokušaju, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

24.07.2024

16:09

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Eksplodiraće planeta! Ovaj potez Pekinga najavljuje invaziju?! Zapadni avioni stigli u Kinu, svima je jasno za šta se spremaju!
KRITIČNO

Eksplodiraće planeta! Ovaj potez Pekinga najavljuje invaziju?! Zapadni avioni stigli u Kinu, svima je jasno za šta se spremaju!

Ujedinjeni Arapski Emirati i Narodna Republika Kina započeli su drugu zajedničku vojno vazduhoplovnu vežbu pod nazivom “Falcon Shield” (Sokolov štit). Najveći strah Zapada povodom ovog događaje je zapravo mogućnost da Kina ispita performanse zapadnih aviona, radara i raketnih sistema, potencijalno kroz različitu obuku u vazdušnoj borbi sa velike daljine, ali i izbliza.

24.07.2024

17:40

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako
Srbija

(VIDEO) Pojeli 200 litara riblje čorbe! Više od 10 godina Slobodan je sprema na isti način, baš ovako

Pre 58 godina grupa gradištanskih alasa, koje u ovom kraju zovu Dunavski vukovi, okupila se na ušću Peka u Dunav i kuvanjem prve riblje čorbe od sopstvenog ulova, uz čašicu, pesmu i druženje postavili su temelje Alaskih večeri. Od tada, svake godine u julu se okupe i oni stari, ali i mladi ljubitelji Dunava i opet, po tradiciji love ribu, kuvaju čorbu i uživaju!

24.07.2024

17:44