• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.10.2024

10:16

Državni revizor potvrdio: RTS nepropisno potrošio 30 miliona evra na spoljne produkcije

Shutterstock

Politika

Državni revizor potvrdio: RTS nepropisno potrošio 30 miliona evra na spoljne produkcije

Podeli vest

Rukovodstvo Radio-televizije Srbije je samo u prošloj godini nepropisno i netransparentno dalo 3,5 milijarde dinara (30 miliona evra) za kupovinu programa od spoljnih produkcija, utvrdila je Državna revizorska institucija, čime je potvrđeno istraživanje Pištaljke o poslovanju RTS-a.

Državni revizori obavili su kontrolu pošto je Pištaljka javnosti otkrila kako RTS angažuje spoljne produkcije za proizvodnju programa i kako te produkcije onda koriste opremu i radnike javnog servisa za snimanje emisija. Ovo je i predmet istrage tužilaštva koja već godinu i po dana tapka u mestu.

Državna revizorska institucija (DRI) proveravala je nabavku programskih sadržaja i otkrila niz nepravilnosti. DRI od rukovodstva RTS-a nije uspela da sazna način i kriterijume po kojima su planirali i procenjivali vrednost programskih sadržaja.

- Ustanova nije dokumentovala na koji je način planirala potrebe i odredila procenjenu vrednost nabavki programskih sadržaja iskazanih u iznosu od 3.500.000.000 dinara, što nije u skladu sa članom 20 Pravilnika o bližem uređivanju postupka javne nabavke i datim instrukcijama za planiranje - navodi se u izveštaju.

Uz to, navedeno je da je menadžment javnog servisa preraspodelio skoro 773 miliona dinara na programske sadržaje koji nisu bili obuhvaćeni finansijskim planom koji je Upravni odbor odobrio.

Pištaljka je pisala o svim ovim nepravilnostima u radu javnog servisa koji građani većinski finansiraju. Upravo je zbog značajne zainteresovanosti javnosti za poslovanje RTS-a, DRI i sproveo reviziju, navodi se u izveštaju.

Revizijom je utvrđeno da je RTS, u skladu sa analizama sopstvenih finansijskih mogućnosti i potreba, izradio plan nabavki izuzetih od primene Zakona o javnim nabavkama, ali te analize nije primenio na kupovinu programa i licenci, iako je samo u te svrhe izdvojeno više od polovine novca planiranog za tendere na koje se zakon ne primenjuje. Od nešto više od šest milijardi dinara koje je menadžment RTS-a prošle godine izdvojio za nabavke izuzete iz zakona, 3,5 milijardi dinara planirano je za kupovinu programa i licenci.

Da se propisi pri izboru kupovine programa od spoljnih produkcija ne poštuju priznaje i rukovodstvo RTS-a. Kako se navodi u njihovom objašnjenju, ovakve nabavke mogu da se sprovedu samo sa određenim firmama, te nije moguće da se izabere ona koja da najpovoljniju ponudu, niti da se obezbedi konkurencija u vidu tri ponude.

- Prema objašnjenju koje nam je dostavljeno od rukovodstva Ustanove, nabavke programskog sadržaja mogu da se sprovode samo sa određenim privrednim subjektima, koji jedini mogu da izvrše nabavku programskog sadržaja, a koji predstavlja stvaranje ili kupovinu jedinstvenog dela ili umetničkog izvođenja, ili se radi o nepostojanju konkurencije iz tehničkih razloga ili zbog zaštite ekskluzivnih prava, uključujući prava intelektualne svojine, tako da se na ovakve nabavke ne mogu primeniti sve odredbe Priloga 1 Pravilnika o bližem uređenju postupka javne nabavke (pribavljanje tri ponude, zahtev za nabavku, ocena najpovoljnije ponude) - navodi se u izveštaju DRI.

Državna revizorska institucija u svom izveštaju nije zaobišla ni Upravni odbor javnog servisa čija je odgovornost i nadležnost da kontroliše finansijsko poslovanje javnog servisa.

- Upravni odbor kao organ nadzora nije na sistematičan način obavljao funkciju kontrole finansijskog poslovanja u delu koji se odnosi na realizaciju i praćenje izvršenja finansijskog plana vezano za programske sadržaje, što nije u skladu sa članom 19 stav 1 tačka 12) Zakona o javnim medijskim servisima, po kojem u delokrug rada Upravnog odbora spada i kontrola finansijskog poslovanja - navodi državni revizor.

Bez odobrenja Upravnog odbora i mimo finansijskog plana rukovodstvo RTS-a je utrošilo čak 773 miliona dinara, a kao primer ovakve potrošnje DRI navodi, između ostalog, i novogodišnji program za koji je umesto planiranih i odobrenih 100.000 evra na kraju utrošeno više nego dvostruko više – čak 250.000 evra.

DRI je potvrdio i pisanje Pištaljke da je rukovodstvo RTS-a novac dodelilo i sadržajima koji nisu ni bili deo finansijskog plana, poput neplanirane i neodobrene sedme sezone serije „Radio Mileva”.

Rukovodstvu RTS-a DRI je dao rok od 90 dana da ispravi utvrđene nepravilnosti i pozvao javni servis da nabavke raspisuje u skladu sa propisima.

Otkako je Pištaljka prošle godine prvi put pisala o spornoj saradnji rukovodstva RTS-a sa privatnim produkcijama, osim Državne revizorske institucije koja je izvršila reviziju, protiv generalnog direktora javnog servisa i drugih odgovornih lica Više javno tužilaštvo u Beogradu otvorilo je istragu po krivičnoj prijavi predsednika Upravnog odbora RTS-a Branislava Klanščeka. Rezultata te istrage nema ni nakon 17 meseci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)
Live TV

Ono što NATO nije uspeo bombama, postigao je novcem, propagandom i domaćim izdajnicima! Miloševićev istorijski govor danas izgleda jezivo koliko istinito! (VIDEO)

Ako postoji istorijski momenat kao prekretnica u istoriji jedne države, to je bio 5. oktobar. Slobodan Milošević se putem državne televizije obratio naciji. Nakon 5. oktobra okrenuta je nova stranica politike Srbije. 24 godine kasnije nameće se pitanje da li nam je trebao taj 5. oktobar! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su advokat Dragoljub Tomašević, Aleksandar Jerković iz pokreta "Nema nazad, iza je Srbija" i bivši načelnik odeljenja za krvne delikte Žarko Popović.

05.10.2024

10:55

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)
Live TV

Izrael najavljuje moćnu odmazdu! Nabhan: Evropljani su izvršili pogrom nad Jevrejima, a ne muslimani! (VIDEO)

Dok se približava eskalacija sukoba na Bliskom istoku, narod se sve više buni. Dok je većina naroda na strani Libana, svetski lideri su na strani Izraela. Da li više iko sluša reč naroda? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su bivši ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan, naučni savetnik, prof. dr Dragan Petrović i Srba O Filipović, analitičar.

05.10.2024

09:39

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija