• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

11.05.2021

17:51 >> 18:00

INVESTITOR I 'HENKEL' PREVARILI KUPCE STANOVA! Lažnim energetskim pasošima digli cenu kvadrata za 10 odsto

Zaštitnik potrošača

INVESTITOR I 'HENKEL' PREVARILI KUPCE STANOVA! Lažnim energetskim pasošima digli cenu kvadrata za 10 odsto

Podeli vest

Zgrade su reklamirane da imaju A energetsku efikasnost, što podrazumeva cenu grejanja od samo 30 dinara po kvadratnom metru. Ispostavilo se da objekti nemaju obećane karakteristike, zbog čega stanare grejanje košta skoro tri puta više

Firma investitora Dragana Božjaka isticala je na građevinskoj tabli, pa i obećala kupcima stanova da će zgrada u Ulici Đure Jakšića u Zrenjaninu imati energetski pasoš razreda A i da će im zbog toga biti potrebno čak 20 puta manje energije za grejanje nego u prosečnim stanovima.

Kupci su zbog toga rado plaćali i deset odsto više kvadrat nego što koštaju stanovi kod drugih investitora. Ipak, ispostavilo se da je ova zgrada od kompanije "Henkel" dobila pasoš za čak dva razreda niži od najboljeg (B pasoš), a stručnjaci tvrde da je reč o objektu koji ne ispunjava čak ni te kriterijume. Zbog svega toga prevareni stanari za grejanje sada izdvajaju čak 80 do 100 dinara po metru kvadratnom, umesto obećanih 23 do 30!

Foto: Informer

Investitor Dragan Božjak

Iako se Božjak nekoliko puta u medijima hvalio da zgrade koje gradi imaju pasoš A, kompanija "Henkel" nijednog trenutka nije izašla u javnost i demantovala Božjakove laži. Da stvar bude gora, stručnjaci koje je angažovalo udruženje "Zaštita potrošača", a kome su se za pomoć obratili prevareni kupci, tvrde da ova zgrada ne zaslužuje čak ni energetski pasoš B razreda, već još niži, odnosno C! Jedan od stručnjaka tvrdi da zgrada ni ne ispunjava zakonski minimum, te da investitor nije ni smeo da prodaje stanove jer su oni toliko loši!

Buđ u stanovima

Ni u snu nisam mogla da zamislim da će se u jednoj zgradi vrhunskog kvaliteta pojaviti buđ, koja ne može četiri godine da se otkloni
Vera Graovac, prevareni kupac

Nažalost, nije samo jedna zgrada sporna. I objekat u Ulici Toše Jovanovića u Zrenjaninu, iako je zvanično od 'Henkela' dobio energetski pasoš A, ne odgovara ovim kriterijumima, već, prema mišljenju stručnjaka, zaslužuje isto dva razreda manje - C, što znači da zgrada ne da nije vrhunska, nego u najboljem slučaju tek ispunjava minimum!

Mediji, pa i stručnjaci 'AustroTherma' (poznata austrijska kompanija koja proizvodi izolacione materijale), preneli su da će u zgradama koje gradi Dragan Božjak grejanje koštati između 23 i 30 dinara po metru kvadratnom. To znači da bi grejanje za stan od 50 kvadrata koštalo između 1.150 i 1.500 dinara mesečno.

Foto: Informer

Savet za one koji tek

treba da kupe stan

Nenad Bumbić savetuje da se pre kupovine kupci konsultuju sa nekim stručnim licem kako u pogledu pravnih aspekata, tako i u pogledu kvaliteta gradnje.
- Sama provera energetskog pasoša i njegova izrada za konkretan stan koji želite da kupite košta 200 do 300 evra, što je zanemarljivo u odnosu na cenu stana - savetuje Bumbić.

Zbog toga se jedna od vlasnica spornih stanova Vera Graovac ponadala da će napokon doći kraj njenim mukama sa velikim računima za grejanje.
- Bila sam sigurna da je ispravna odluka da prodam svoj veći stan i kupim manji kada sam videla da je Grad Zrenjanin objavio da Dragan Božjak gradi objekat A energetskog razreda i da kvalitet proveravaju vodeće svetske kompanije. Poverenje mi je unela i njihova saradnja sa firmama kao što je 'Henkel'. Ni u snu nisam mogla da zamislim da će se u jednoj zgradi vrhunskog kvaliteta pojaviti buđ, koja ne može četiri godine da se otkloni - kaže ona i dodaje:

Ozbiljne greške

'Henkel' napravio ozbiljne greške u proračunima, a rezultat toga je da su obe zgrade dobile energetske pasoše koje ne zaslužuju
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

- Pre kupovine rečeno mi je da ću imati izuzetno niske troškove za grejanje. Obećano je da će me koštati 30 dinara po kvadratu, a ispostavilo se da je to 80 i više. Prvi račun za pun mesec grejanja iznosio je 5.650 dinara, a ne, kako je obećano, oko 1.500. To je praktično 100 dinara po kvadratu, ili oko četiri puta više nego što je navedeno. Od tada ne grejem ceo stan, prinuđena sam da štedim na grejanju.

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić, koji nam je i ukazao na celu ovu priču, smatra da je 'Henkel' pomogao Božjaku da prevari kupce.

Foto: Informer


- Na naše pitanje koja su merenja vršili tokom postupka izdavanja pasoša nadležni u 'Henkelu' dali su nam odgovor koji nas je iznenadio: "Energetski pasoš se ne izdaje na osnovu merenja, već na osnovu dokumenata koje potpisuje nadzorni organ." Nadzorni organ nije neki državni organ ili institucija, nego u suštini inženjer, odnosno privatna firma koju sam investitor bira i plaća. 'Henkelov' tim je pri obračunu, po mišljenju više stručnjaka sa kojima smo se konsultovali, napravio neobjašnjivo mnogo krupnih grešaka, i to ne samo kada je u pitanju zgrada u Đure Jakšića nego i pri izradi pasoša za zgradu u Toše Jovanovića. Time je 'Henkel' praktično pomogao Božjaku da prevari kupce i da im naplati stanove 10 odsto više jer su oni verovali da su bolji u odnosu na konkurenciju i da će plaćati mnogo manje za grejanje - napominje Bumbić.

Advokat: Kupac ima pravo na raskid ili umanjenje cene

Prema njegovim rečima, čak se može reći i da je 'Henkelov' tim pri obračunu pogrešio u kom se gradu nalazi zgrada!
- Zgrada je u Zrenjaninu, a pri izradi pasoša uzeti su klimatski uslovi za Novi Sad, iako je u Zrenjaninu nešto hladnije, vetrovitije i ima više grejnih dana nego u Novom Sadu. Stručnjaci 'Henkela' su nam rekli da to nije greška, već da su to morali da urade jer, kako su rekli, u januaru 2016. godine nisu postojali zvanični podaci za Zrenjanin, pa je uzeta u obzir prva najbliža lokacija. Da to nije tačno, potvrdio nam je i profesor Arhitektonskog fakulteta Aleksandar Rajčić, koji tvrdi da su klimatski podaci za više mesta u Srbiji, uključujući Zrenjanin, dostupni od 2011. godine. Profesor Rajčić je inače i autor programa "KnaufTerm 2", koji su izgleda koristili stručnjaci 'Henkela' za izradu energetskog pasoša - kaže Bumbić i dodaje:

- Rajčić je jedan od tri stručnjaka kojima smo poslali pasoše na proveru. Sa njegovim mišljenjem da pasoši nisu tačni slažu se njegova koleginica prof. dr Nataša Ćuković Ignjatović, kao i prof. dr Dragoslav Šumarac. Takođe i Asocijacija inženjera podržala je stav profesora Rajčića da su pasoši koje je 'Henkel' izdao neispravni.

Foto: Informer

Prvi čovek udruženja "Zaštita potrošača" smatra da je 'Henkel' napravio toliko velike i ozbiljne greške u proračunima da je teško verovati da je to slučajno, naročito jer su zbog tih grešaka obe zgrade dobile energetske pasoše koje ne zaslužuju.

Foto: Informer

- Pri obračunu potrebne energije za zagrevanje u Đure Jakšića, 'Henkelovi' stručnjaci uzeli su da se stanovi greju samo deset sati dnevno, i to samo pet dana u nedelji. Znači da se tokom sedmice stan uopšte ne greje cela dva dana! Uprkos tome, po 'Henkelu', stanari provode po 12 sati dnevno u stanu. Čime se sve služio tim 'Henkela' da prikaže zgrade boljima nego što jesu, lepo ilustruje to što su "zaboravili" da zgrada u Toše Jovanovića ima ventilacione gubitke. Čini nam se da u 'Henkelu' veruju da u Srbiji žive ljudi koji ne samo da ne otvaraju prozore nego i hermetički zatvaraju sve otvore kroz koje stanovi mogu da se provetre! Valjda zato mogu uopšte da se ne greju cela dva dana sedmično i da tokom 70 odsto sedmice uopšte ne koriste grejanje! Samo da nisu "zaboravljeni" ventilacioni gubici, zgrada u Toše Jovanovića ne bi bila A, već u najboljem slučaju B razred. Kada se daju i ostale greške, zgrada najverovatnije tek zadovoljava zakonski minimum, tj. spada u C razred, a možda ni to - ističe Bumbić.
 

Prevareni kupci treba da dobiju odštetu,
'Henkel' i inženjeri ostaju bez licence?

Na pitanje šta da rade prevareni kupci, Nenad Bumbić odgovara:
- Stanarima koji su kupili stanove koji su manje energetski efikasni nego što je investitor javno tvrdio da jesu i koji na više mesta imaju buđ, treba da traže odgovornost 'Henkela', da tužbom traže odštetu od Dragana Božjaka i njegove firme. Već je više kupaca potpisalo punomoć našem advokatu da u njihovo ime tuži Božjaka. Mi ćemo svim kupcima obezbediti besplatno zastupanje na sudu i pomoći oko veštačenja i drugih potrebnih radnji. Pozivam i ostale kupce stanova da nam se jave. U proseku svako od njih trebalo bi da dobije odštetu od bar 5.000 evra, tj. oko 10 odsto od vrednosti stana. Na to imaju pravo jer je i sam Dragan Božjak očigledno tvrdio, pa i hvalio se u medijima, da su njegove energetski efikasne zgrade oko 10 odsto skuplje zbog specifičnih materijala. Isto savetujem da urade i kupci novih stanova i u drugim zgradama, gde nešto nije urađeno kako treba - kaže on i dodaje:

- Mi ćemo pokrenuti proces sa ciljem da 'Henkelovi' inženjeri ostanu bez licence, ali i sam 'Henkel' kako više ne bi mogli da varaju kupce stanova. Obavestili smo i 'Henkelovu' centralu u Nemačkoj, ali jedino što smo dobili su pretnje tužbom ako ovo iznesemo u javnost. Ja ih i javno pozivam da me tuže! Deluje mi da u 'Henkelu' niko ne brine o tome što su oni doprineli da desetine kupaca stanova bude prevareno već da se samo brinu da niko ne čuje koliko se bahato ponašaju.

'Henkel': Sve u skladu sa zakonom

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da od kompanije 'Henkel' dobije odgovor na pitanje zašto nisu izašli u javnost i obavestili kupce da zgrada nema energetski pasoš A razreda već B. Takođe, čelnike ove kompanije pitali smo i da prokomentarišu tvrdnje stručnjaka da ta zgrada prema kriterijumima ne zaslužuje čak ni energetski pasoš B razreda, već energetski pasoš C razreda.
Na naša pitanja u 'Henkelu' su odgovorili:
- U ovom projektu, kao i u svakom drugom, kompanija 'Henkel' uradila je sve u skladu sa zakonom i važećim propisima, za dodatne odgovore obratite se nadležnim institucijama.
Od Dragana Božjaka do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovore na postavljena pitanja.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21