• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

01.11.2022

17:50

PRODAVNICA TROVAČNICA! U ovim marketima skidaju rokove, SALAME PERU U VINOBRANU! Još jedna šok priča prodavca iz domaćih marketa

Shuterstock/Printscreen

Zaštitnik potrošača

PRODAVNICA TROVAČNICA! U ovim marketima skidaju rokove, SALAME PERU U VINOBRANU! Još jedna šok priča prodavca iz domaćih marketa

Podeli vest

Sve se promenilo kada je pre godinu dana došlo novo rukovodstvo, koje tera radnike da doslovno truju i potkradaju kupce, tvrdi naša sagovornica, koja je bila poslovođa jedne od prodavnica iz ovog lanca

Istekli rokovi trajanja, lažne deklaracije, pokvareno voće i povrće, buđave salame oprane u vinobranu, miševi po hlebu, kučići u hodniku, prljave radnje... Samo su deo "asortimana" koji vas čeka ako pazarite u prodavnicama "Sunce". Ali to nije kraj, jer uz to idu i nepravilno baždarene vage, pa sve što kupite meri vam se više, na vašu štetu.

Nakon ispovesti radnika "Amana", koji nam je otkrio najstrašnije grozote sa svog radnog mesta, našoj redakciji obratila se i bivša radnica "Sunca", koja je dala otkaz iako je bila visokopozicionirana, jer nije želela da bude deo takvog, kako ona kaže, kriminala. Ostala je anonimna radi svoje bezbednosti, ali je ime i prezime poznato našoj redakciji.

Foto: Shuterstock/Printscreen

- Radila sam dugo u ovom marketu, bila radnik za primer. Nikada nisam zloupotrebila svoj položaj, niti je iko ikada imao primedbe na moj rad. Među kolegama sam bila omiljena i borila sam se za njihova prava, ali i prava potrošača. Sve je bilo u redu dok se nije promenilo rukovodstvo, a onda je počeo sunovrat. To je bio jasan znak da odatle treba bežati. Sebe tamo nisam više videla, niti sam pristajala na bilo kakve mahinacije. Odmah sam dala otkaz, a za mnom i veliki broj mojih kolega. Od "Sunca" poslednjih godinu dana nema više ni S. Nekada smo bili omiljeni među potrošačima, za naše poslovanje su imali samo pohvale, a danas smo na stubu kritika i loših komentara - započinje priču naša sagovornica.

Lažne deklaracije

Toliko nepravilnosti i zloupotrebe ima da, dodaje ona, o poslovanju ovog marketa može da se napiše knjiga.

Foto: Shuterstock/Printscreen

- Prljave korpe, vitrine, podovi, miševi koji se često prošetaju rafovima sa hlebom... Zvuči gadno i opasno po zdravlje, ali, verujte, to sve nije ništa u odnosu na sve drugo što se radi. Na sreću, u ovim radnjama ne prodaje se sveže meso, ne želim ni da pomislim šta bi se sve sa njim radilo ako oni i salame koje predugo stoje tretiraju hemijom. Ako se od delikatesa nešto usmrdi, promeni boju ili ubuđa, to, naravno, ne ide na otpad ili u povrat, već se pere kroz vinobran i vodu. Tako se neutrališe sve pokvareno i salama ponovo izgleda sveže. Velike akcije i niske cene nisu zato što su oni tako divni i odriču se marži, već zato što je većina tih proizvoda pred isteklim rokom ili u već pokvarenom stanju. A kupci pohrle kada vide sniženje, pa i ne čitaju rok upotrebe - napominje bivša radnica "Sunca" i dodaje:

Foto: Shuterstock/Printscreen

- Mada na nekim proizvodima čak i da pogledaju rok, neće ništa videti. Zašto? Zato što glavešine kompanije šalju naređenja da se sa proizvoda koji nemaju povratnicu, jer su uvezeni iz Bugarske i Turske, poput čokolada, kafa, praškova, brišu datumi isteka roka. I onda vama takve namirnice stoje nedeljama na rafovima, a nisu za upotrebu. A sa nekih, verovali ili ne, čak i skidaju uvoznu deklaraciju i lepe druge, lažne, da ispadne da su iz domaćeg asortimana. 

Foto: Shuterstock/Printscreen

Kako kaže, ništa nije bolje ni ako kupujete voće i povrće.

- Iako su plodovi deklarisani kao prva klasa i tako im je formirana cena, njihov kvalitet je vrlo upitan i ispod su svakog nivoa. Ali ni to nije dovoljno, pa su vage u ovim radnjama podešene tako da automatski pokazuju više u gramaži. Ozbiljnim malverzacijama se bave, i to sve na štetu potrošača! 

Foto: Shuterstock/Printscreen

I kupci ogorčeni

Svedočenje bivše radnice marketa "Sunce" potvrdili su i brojni potrošači na društvenim mrežama, koji iz dana u dan izražavaju ogorčenost nakon kupovine u ovim radnjama. Uglavnom su se žalili na pokvarene proizvode, lošu higijenu i "zakidanje" prilikom kucanja fiskalnih računa.
"U 'Sunce' sam prestala da odlazim odavno. Higijena je loša, cene različite, ima isteklih rokova, ali i viška otkucanih artikla, pa se uvek vade da je kasa kriva", napisala je Jelena G. na društvenoj mreži Fejsbuk, a oglasila se i žena koja je na kasi shvatila da je od sedam kupljenih artikla samo jedan imao istaknutu odgovarajuću cenu, odnosno da se podudara sa onom na računu.
Ništa bolje mišljenje nije imao ni Nemanja R., koji se zamalo, kako tvrdi, otrovao kada je kupio pokvarene kolače.

Foto: Shuterstock/Printscreen

"Bitno je da imaju akcije, a to što su trovači, nema veze. Brdo puta mi se desilo da naiđem na nešto pokvareno ili sa isteklim rokom. Kupio sam ruske kape i kada sam došao kući i probao jednu, umalo nisam povratio. Pokvareno, zeleno i smrdljivo. Otišao sam do objekta, kad i tamo na polici sve do jedne pokvarene. Sramota", poručio je ovaj mladić.

Zatim su se nizali komentari potrošača koji su zbog lošeg iskustva prestali da odlaze u ovu radnju, a među njima bila je i Dragana V., koja je upozorila da miševi trče po hlebu. A bilo je i onih koji su podsećali na kučiće koji leže na samom ulazu, na zloupotrebu cena, jer jedno piše na rafu, a drugo naplate na kasi, ali i na drčne i neljubazne kasirke.

Ekipa Zaštitnika potrošača kontaktirala je sa kompanijom "Kvatro", u okviru koje posluje 47 maloprodajnih objekata "Sunce". Pitali smo ih za komentar na tvrdnje i radnica i potrošača, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor!

Radnicima dele otkaze lažiranim potpisima

Prema rečima naše sagovornice, osim potrošača, na udaru rukovodstva firme su i radnici, koji gotovo svakodnevno doživljavaju mobing! Pored uvreda, ponižavanja i smanjenja plate, pojedine poslovođe potpisuju blanko sporazumne otkaze i falsifikuju potpise radnika.

- Radnike otpuštaju kako vetar duva i kada njima padne na pamet. Bez razloga, bez potrebe. A da stvar bude još strašnija, pojedini nadređeni su falsifikovali potpise i blanko potpisivali papire o otkazima, kao sporazumni raskid. To je kriminal! Sreća pa zaposleni u "Suncu" nisu glupi, shvatili su o čemu se radi i pravdu potražili na sudu. Jer ima dokaza da su potpisi lažni - navodi naša sagovornica i dodaje:

- Da vam ne govorim da svaki manjak u prodavnici plaćaju zaposleni. Ni krivi, ni dužni. Bilo da nije lepo urađen prijem robe ili da je radnja pokradena. Manjak oni plaćaju od svoje plate, i to svako od njih, na primer 500 dinara za cigarete i 1.000 dinara za skupa pića. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
komsija

pre 1 godinu

Sve je tacno od reci do reci! Sunce mi je najbliza prodavnica nazalost, ali izbegavam kupovinu samo kad mi je hitno svratim. Menjaju i ugnjetavaju radnike,zaposljavaju penzionere,kasirke ne vracaju kusur u kovanicama,kazu to im je naredjen,kradu na vagi,nemaju istaknute cene tako da vas ceka iznenadjenje na kasi.... Misevi i psi su se udomacili....ma UZAS!!!! Molim vas posaljite sve moguce inspekcije jer ce potrovati ljude.

Dragana

pre 1 godinu

@komšija-isto je u idei ali neće da objave jer ideja plaća drzavi a sunce ne.A što se inspekcije tiče piši propalo.

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

NIje to samo tu ...i u evropskim zemljama je isto ... to rade zbog nedostatka hrane , nema vise bacanja... kupac ce sam odluciti po izgledu da li mu proizvod-hrana odgovara ili ne ... Sto je bilo bilo je kada su rokovi za hranu u pitanju, toga vise nece biti ...mozemo se pozdraviti sa tim

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17