• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.06.2024

13:46

Izborna lista Biramo Vračar su izvršili uvid u izborni materijal sa 17 biračkih mesta! Oglasila se Izborna komisija Gradske opštine Vračar

Informer

Vesti

Izborna lista Biramo Vračar su izvršili uvid u izborni materijal sa 17 biračkih mesta! Oglasila se Izborna komisija Gradske opštine Vračar

Podeli vest

Izborna komisija Gradske opštine Vračar izdala je saopštenje za javnost povodom uvida u izborni materijal sa 17 biračkih mesta od strane izborne liste Biramo Vračar.

Saopštenje za javnost prenosimo u celosti:

- Dana 7.6.2024. Godine predstavnici izborne liste Biramo Vračar su izvršili uvid u izborni materijal sa 17 biračkih mesta.

Prethodno su 4.6.2024. predstavnici ove liste izvršili uvid u materijal sa 4 biračka mesta, tako da su imali mogućnost da detaljno pregledaju kompletan materijal sa 1/3 biračkih mesta sa Vračara.

Zbog navodnih nepravilnosti koje su predstavnici ove liste sugerisali tokom uvida, dužni smo da pojasnimo proceduru usvajanja rezultata.

 Zapisnici sa svakog od 63 biračka mesta su uredno potpisani od članova biračkih odbora pozicionih i opozicionih i na osnovu ovih zapisnika su proglašeni rezultati na 59 od 63 biračkih mesta. Predstavnici liste Biramo Vračar su kao članovi biračkih odbora učestvovali u organizaciji glasanja tokom celog izbornog dana, brojanju glasova i potpisali sve zapisnike. Na biračkom mestu 59, na kome su 7.6. 2024 predstavnici liste Biramo Vračar navodno pronašli dva listića koja nisu adekvatno uračunata, članica koalicije Biramo Vračar je imala predsednika biračkog odbora, koji ne samo da je zapisnik potpisao, već ga je i sastavio. 

Kao što smo već objavili, na 4 od 63 biračka mesta su prilikom prijema zapisnika uočene očigledne računske greške, koje se zakonski klasifikuju kao teške greške. Bitno je naglasiti da je i u tim biračkim odborima lista Biramo Vračar imala predstavnike,  na 57 i 59  Bm čak i predsednika, na 43 Bm zamenika predsednika a na 56 Bm članove u stalnom sastavu . U  slučaju ovakvih teških grešaka, zakon predviđa otvaranje vreća sa izbornim materijalom i novo brojanje, na osnovu koga onda Opštinska izborna komisija  utvrđuje  rezultat Rešenjem o ispravljanju Zapisnika o radu biračkog odbora. Sve ovo je urađeno u skladu sa zakonom i u prisustvu kompletnog sastava Opštinske izborne komisije u kome su i predstavnici liste Biramo Vračar. Predstavnici ove koalicije u Opštinskoj izbornoj komisiji su glasali za ispravljanje utvrđenih teških grešaka i rezultate koji su utvrđeni. 

Neshvatljivo je saopštenje pojedinih članova koalicije  Biramo Vračar dato šest  dana nakon održanih izbora na Vračaru,  i tri dana nakon isteka roka za podnošenje prigovora za sve eventualne nepravilnosti na samom biračkom mestu,  i četiri dana nakon isteka roka za uvid u celokupni izborni materijal,  a koji bi imao posledice i eventualno ponavljanje glasanja,  ispravku zapisnika,  i sve ostalo što Zakon omogućava!  Na sajtu RIK-a, koji je javan,  se jasno može videti da su predstavnici ove liste kao i drugih opozicionih lista,  imali većinu u biračkim odborima,  kako u stalnom,  tako i u proširenom sastavu.  Ista situacija je i sa sastavom opštinske izborne komisije!  Da je od strane članova biračkih odbora, izborne komisije,  ili ekspertskih timova ove liste primećena neka nepravilnost,  sigurno bi bili uloženi adekvatni prigovori,  za koje je rok,  da podsetimo,  iznosi 72 sata od zatvaranja biračkih mesta!  Takođe ni jedna jedina primedba članova BO nije napisana na dan izbora,  što se može svako i uveriti proverom na sajtu!  Znajući da nepravilnosti nema,  predstavnici ove liste nisu ulagali prigovore,  ili tražili komisijski uvid po uzorku,  već su se opredelili za uvid po članu 54. koji vrše samo oni,  bez drugih članova i bez zapisnika o utvrđenom stanju! Cilj uvida i saopštenja je da se jednostranim navodima,  nepotkrepljenih dokazima,  unese sumnja u rad OIK-a i biračkih odbora,  i opravda lični neuspeh na izborima! - zaključuje se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija