• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.03.2021

13:30

ISTOVREMENO GRADIMO METRO I MODERNIZUJEMO BG VOZ! Vesić: Beograd neće imati nijedno ekološki neprihvatljivo vozilo!

Beograd

ISTOVREMENO GRADIMO METRO I MODERNIZUJEMO BG VOZ! Vesić: Beograd neće imati nijedno ekološki neprihvatljivo vozilo!

Podeli vest

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da će istovremeno sa izgradnjom dve linije metroa započeti proširenje i modernizacija BG voza, te puručio da kada sve bude završeno Beograd neće imati nijedno vozilo u javnom prevozu koje će biti ekološki neprihvatljivo

On je na Pinku rekao je da je delegacija Beograda razgovarala o tome u Moskvi sa predstavnicima kompanije "Sinara" i Ruske državne železnice.

Podsetio je da je tokom februara potpredsednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov bio u Beogradu, i da je u razgovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem ruska strana iznela predlog da učestvuje u modernizaciji BG voza i dogovoreno je da se započne sa razgovorima.

"Na osnovu toga smo sa ruskom stranom sastavili zajednički tim i za manje od mesec dana došli u situaciju da možemo da pričamo o tome. Istovremeno, uz izgradnju dve linije metroa započinjemo i proširenje BG voza", rekao je Vesić.

Kako je saopštio Beoinfo, Vesić je naveo da u ovom trenutku BG voz funkcioniše između Batajnice i Ovče, na deonici u dužini 31 kilometar, između Resnika i Ovče na deonici u dužini 23 kilometra.

Pre dve godine, kaže Vesić, otvorene su dve nove linije BG voza, Mladenovac - Beograd centar - Ovča u dužini od 62 kilometra, kao i linija Ovča-Lazarevac u dužini od 68 kilometara.

"Kada budemo završili rekonstrukciju BG voza građani koji žive u Mladenovcu i Lazarevcu imaće BG voz na svakih 15 minuta u špicu i svakih 30 minuta van špica", najavio je Vesić.

Precizirao je da će se u prvoj fazi razvoja BG voza graditi tunel i dva nova koloseka između Novog Beograda i Batajnice, jer će između Batajnice i Ovče frekvencija biti na 10 minuta u špicu i 20 minuta van špica.

"Zatim ćemo raditi kompletno novu prugu između Zemuna i tako ćemo povezati Aerodrom ''Nikola Tesla'' i nacionalni stadion, odnosno centar Surčina. Osim toga, radimo nedostajući depo i kupujemo 31 novu garnituru, a do nove godine i 11 garnitura", istakao je Vesić.

Foto: printscreen

Dodao je da će se u drugoj fazi povezati Surčin i Obrenovac, uradiće se nedostajuća infrastruktura između Makiša i Karaburme i deo od centra Beograda do Novog Beograda sa Mostom preko Save, odnosno dva nova koloseka. U trećoj fazi radiće se uglavnom dupli koloseci prema Lazarevcu i Mladenovcu.

"Kada sve bude završeno, prvi put ćemo sa povezati sve delove Beograda, odnosno prigradske opštine sa Beogradom, te će građani moći da žive u Lazarevcu, a rade u Beogradu, i obratno. Tada će to biti jedinstveni sistem sa dve linije metroa i proširenom linijom BG voza", rekao je Vesić.

Zahvaljujući tome, navodi, 2030. godine moći ćemo da kažemo da će osnovni podsistem prevoza u Beogradu biti šinski prevoz.

"On ne zavisi od gužvi, potpuno je autonoman i ekološki prihvatljiv", rekao je Vesić.

Dodao je da je već raspisan tender za kupovinu sto novih autobusa na gas, te da će Grad u narednih šest godina svake godine kupovati po sto autobusa, a do 2028. godine grad će imati na raspolaganju 600 novih autobusa.

"Kada sve to bude završeno, 2030. godine Beograd neće imati ni jedno vozilo u gradskom prevozu koje će biti ekološki neprihvatljivo. Koliko je to veliki uspeh govori podatak da je Pariz za ostvarenje istog zadataka sebi zadao rok do 2025. godine, a Pariz je neuporedivo bogatiji od Beograda", istakao je Vesić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set