• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesna Jović

04.01.2022

16:29

VISIBABE U VELIKOM GRADIŠTU USRED ZIME!

V. J.

Vesti

VISIBABE U VELIKOM GRADIŠTU USRED ZIME!

Podeli vest

Da li su visoke dnevne temperature koje beleže prve dane u Novoj kalendarskoj godini načisto zbunile prirodu, svedoče prvi vesnici proleća visibabe, koje se svrstavaju u samoniklu vrstu i koje se zatiču gotvo u svakoj gradištanskoj bašti

- Mi smo ovde godinama unazad željni prave zimske idile. Željna sam snega , da se sve zabeli kada mu je vreme . Ne pamtim kada smo pre Božića imali procvetale visibabe . To se obično dešavalo kasnije , kada su zime nešto toplije, ali izgleda da se kao i mi i priroda zbunila temperaturama poslednjih dana, koje nas već podsećaju na proleće - kaže penzionerka koje živi u ulici na samoj obali Dunava a koju smo zatekli sunčanog prepodneva u  bašti.

Foto: V. J.

Iako mu kalendarski vreme nije,  proleće je sve bliže i bliže. Izgleda da će zima meštanima Velikog Gradišta  koji čeznu za ovim godišnjim dobom  i ove godine ostati  samo želja. Ako je suditi po ranoj vegetaciji, sve smo biži proleću koje se u vazduhu oseća. Visibabe , po verovanju u narodu predstavljaju simbole blagostanja , napredka i vere u bolje sutra, zabelele su se  već u svakom dvorištu grada na Dunavu i sve nas čvršće uveravaju da će se na prve pahulje i ove godine pričekati ili ih uopšte neće ni biti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)
Live TV

Nemačka i Francuska potajno priželjkuju kraj rata u Ukrajini jer zavise od ruskog gasa! Kosmet je sfera nemačkog uticaja! (VIDEO)

Gosti "Rata uživo" bili su politikolog Andreja Lović i Mladen Duvnjak iz organizacije "Srbi za Trampa". Govorili su, između ostalog, o predstojećim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o potencijalnim posledicama koje će njihov ishod imati na Evropu i NATO pakt. Takođe, komentarisali su i političku situaciju u Americi i Nemačkoj.

30.08.2024

22:32

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set